fbpx

Антибиотична резистентност – Какво ни казва СЗО за употребата на антибиотици?

Какво трябва да знаем за правилната употреба на антибиотици?

Отново е студено на вън. Идва зимата и темата с антибиотиците отново е актуална.

Антибиотичната резистентност е важен проблем за съвременната медицина. Представете си, че се порязвате в гората докато сте на излет. Порезната рана е входна врата за бактериите, които ни заобикалят. Ако раната се инфектира може да се окаже, че няма антибиотик, който да убие бактериите. Последиците за вас ще са или ампутация или смърт. Звучи страшно, нали?
А представяте ли си медицината без операции? Дори една рутинна манипулация по отстраняване на апандицит ще бъде живото застрашаваща интервенция.

В последните години много се говори и пише по темата. Българските медии не изостават от нея и от време на време се появяват различни специалисти, които ни обясняват, че не трябва да пием антибиотици. И понеже са специалисти, хората започнаха да отказват лечение с антибиотици. А дали наистина това е правилния съвет?
За съжаление в повечето случаи се спестяват допълнителните обяснения относно прилагането на антибиотици. Съвсем случайно попаднах на следната брошура от Световната Здравна Организация (СЗО/WHO):

infographic public1

Източник: http://www.who.int/mediacentre/events/2015/world-antibiotic-awareness-week/infographic-public.jpg

Както се вижда от картинката:

  1. Предписването на антибиотици трябва да става от квалифицирани здравни специалисти. Това означава, че не трябва сами да си ги назначаваме. Лекарите, които ще водят вашето лечение да подходят отговорно и да направят необходимите изследвания за да установят дали въобще имате нужда от антибиотик, и ако да, кой да е той.
  2. Трябва да се изпълни стриктно продължителността на лечение, дори и по-рано да се чувствате оздравели. Много често пациентите си мислят, че като се почувстват добре значи са оздравели и спират антибиотика. В повечето случи това е грешно. Друго често срещано, и отново грешно схващане е, че антибиотикът трябва да се приема, колкото се може по-малко дни.
  3. Не трябва да се лекувате с остатъци от предходни лечения. Това означава, че ако имате останали 3 таблетки от даден антибиотик може да ги ползвате само ако вашият лекар прецени, че той е подходящ за конкретния проблем. Лекарят ще прецени и колко трябва да продължи лечението, така че най-вероятно ще трябва да си докупите.
  4. Не давайте/препоръчвайте вашия антибиотик на други. Те може да се нуждаят от друг антибиотик или въобще да не се нуждаят от него. По този начин може да им навредите.
  5. Все пак най-добрият начин за избягване на антибиотици остава превенцията. Ако поддържаме добра хигиена на ръцете, пазим се от контакт с болни (например като има грипна епидемия не ходим на кино, театър или в МОЛ-а) и се стараем да спазваме имунизационния календар увеличаваме шансовете си да се предпазим от бактериални инфекции. Това със сигурност ще ни спести употребата на антибиотик.

 

В заключение:

Антибиотиците са необходими на хората. Те не са панацея, но не са и толкова „отровни“, както ни плашат. Важно е те да се прилагат тогава когато е необходимо, за времето, което е необходимо. Изборът на антибиотик трябва да се прави от отговорен специалист на база изследвания и преценка на конкретния случаи. Пациентът трябва да спазва точно назначеното лечение.

Всяка година СЗО организира седмица на антибиотичната резистентност. За 2018 това е седмицата от 12 до 18 ноември.

Ето и няколко материала по темата:

Антибиотична резистентност – брошура за пациента


Изготвил статията за вас:
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.
Споделете, ако ви е харесало!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Източници Официалната страница на проекта в СЗО
Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност