fbpx

20.2.2019 Ден на протест на Независимите Български Фармацевти

Протестът на аптеките в България не е ПРОТИВ, а е ЗА:

  • За приемане на национална лекарствена политика, а не както сега хаос и прокарване на корпоративни интереси в тази чувствителна за обществото сфера – здравеопазването!
  • За въвеждане на Национална система за електронна рецепта, електронно досие на пациента, дигитализация на здравеопазването, а не както сега нечетливи рецепти, обществен натиск за купуване на лекарства без рецепта, рязане на изрезки от рецепти по НЗОК с ножица, телбод и лепило!
  • За интегриране на Европейската система за верификация на лекарствата в Националната система за електронна рецепта, а не както сега частна информационна система, обслужваща интересите на мултинационалните фирми за лекарства, и то при условие, че аптеките трябва да платят за изграждането й!
  • За интегриране на Националната система за следене на наличностите от лекарства в аптеките против нерегламентирания реескпорт (известна като „системата на ИАЛ“) в системата за електронна рецепта, а не както сега пак аптеките да платят за система, която няма да следи и няма да забрани реекспорта на животоспасяващи лекарства поне още 6 месеца след евентуалното си стартиране!
  • За електронна свързаност на аптеките с Националната електронна система на данъчните власти (система на НАП), а не както сега възможност произволен данъчен служител под прикритието на „данъчна проверка“ да има нерегламентиран достъп до пациентските данни със заболяванията и лекарствата, които приема всеки от нас!
  • За създаване на необходимите условия за равнопоставен достъп на всички български граждани до аптечни услуги и фармацевтични грижи, а не както сега „ужким забранените“ вериги да са концентрирани в големите областни градове, а в малките населени места българските пациенти да нямат достъп до аптека, която да обслужва рецепти по здравна каса, наркотични вещества, която да приготвя лекарства по рецепта, или пък 52 общини в България да нямат никаква аптека!
  • За планиране и създаване на реални финансови инструменти, чрез които аптеките да могат да въведат горепосочените системи, а не както сега – да няма нито една европейска програма, насочена към потребностите на аптеките, да не съществува държавен механизъм за подпомагане на аптеките – микро и малки предприятия – в непосилната за тях задача да въведат всички системи за своя сметка и без да имат законовото разрешение да калкулират тези разходи в цената на услугата!
  • За единни държавни цени на лекарствата, отпечатани от производителя върху опаковката на всяко лекарство, а не както сега само във веригите аптеки, част от вертикалната структура на някои заводи и дистрибутори, лекарството да се предлага на пациента на цена по-ниска от тази, на която същите продават лекарството на необвързаните с тях аптеки на магистър-фармацевти!
  • За дефиниране на аптеката като здравно заведение – първа точка от националната система за рационална лекарствена употреба, превенция на злоупотребата с лекарства и профилактика на социално значимите заболявания, а не както сега аптечната дейност да е вписана в закона като „търговия на дребно с лекарства“, аптеките да бъдат третирани като търговци, като врагове на държавата и като жалък придатък на оста „завод – дистрибутор – аптека“!

Българските аптеки протестираме за човечност у Правителството, уважение към експертизата на бранша и равнопоставеност при планирането и изготвянето на нормативната уредба, а не както сега случайни чиновници да пишат закони и наредби, а ние да се налага да се противопоставяме в защита на българския пациент и на правото си на достойно упражняване на регулираната професия „фармацевт“!

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност