fbpx

5 неща за верификацията, които ще засегнат всеки пациент

Верификацията вече е факт в българските аптеки. Премина тестовия период и вече всички аптеки отпускат само оригинални лекарства. Няма лекарства ментета… А дали наистина е така и толкова хубава ли е тази система. Прочетете в следващите редове.

Верификацията е мярка въведена в Европейския съюз, която цели всяка опаковка да има уникален номер, подобно на ЕГН-то при хората. Освен този номер, всяка опаковка трябва да бъде фабрично запечатана по начин, който да показва евентуално отваряне. Наличието на системата би трябвало да възпрепятства навлизане на пазара на фалшиви лекарства.

Под фалшиви лекарства се разбира, такива, които не са произведени от фирмата притежател на търговската марка на продукта.

Директива 2011/62/ЕС и Делегиран Регламент (ЕС) 2016/161 въвеждат системата за верификация. Но тези правила дават известна свобода на отделните държави как точно да приложат системата.

В медиите се вдигна доста шум и се изприказваха доста неща, но ето 5 важни последици, които касаят всеки пациент:

  1. Отпускането на блистери – Макар и самия регламент да не пречи да се отпуска на подмярка (например блистери), цялата система губи смисъл, ако ние в аптеката отваряме опаковките. Купувайки си от вече отворена опаковка, вие не може сте сигурни, че някой не е подменил съдържанието, нали?
  2. Бързината на обслужване – каквото и да си говорим, това е допълнителен процес, който трябва да извърши обслужващия ви фармацевт. Този процес изисква внимание и … време.
  3. Автентичност на лекарствата – системата в България ще проверява опаковките само при внос в страната и при продажба към клиента. По веригата участва и поне 1 дистрибутор. Дистрибуторите (наричат се още търговци на едро) не са задължени да верифицират опаковките! И като резултат намирайки фалшива опаковка много трудно може да се установи къде и как е влязла в законната верига на доставка.
  4. Безопасност и качество – Системата няма да направи лекарствата по-качествени или по-безопасни. Причината за това е, че те са качествени и безопасни. В противен случай нямаше да са на пазара. Странични ефекти винаги ще има, както и риск производителя да е допуснал некачествена партида.
  5. Фалшиви лекарства – Данните в България показват, че фалшиви лекарства в повечето случай се намират в незаконни търговски обекти (физически или интернет), но не и в лицензираните аптеки. Така или иначе тези обекти не са част от въведената система. Те почти не са проверявани до сега, най-вероятно и след това няма да се проверяват. За сметка на това законната верига на доставка на лекарства (вносител>търговец на едро>аптека) ще бъде подложена на засилен и допълнителен контрол. Следователно системата за верификация няма да прекрати нелегалните канали за търговия с медикаменти… или поне по начина, който се реализира в България.

Недостатък на системата е, че информацията за оригиналността на опаковката се вижда само от фармацевта. За момента този статус няма как да бъде показан или принтиран на пациента. Излиза, че

цялата система се прави за пациента, но той няма никакъв достъп до нея 😉 (или поне за момента).

Едно съм сигурен за системата – фирмите производители ще могат да следят „миграцията“ на опаковките си от една държава към друга държава.

www.bglek.com


Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране и изразява личната позиция на автора!

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност