fbpx

5 проблема в организма, които влияят на външната ни красота

Може дълго да се убеждавате в това, че красотата е състояние на духа, а не е свързана с външния вид, но да се реализира тази идея в живота се оказва съвсем не просто. Нашият мозък е така устроен, че при формирането на първите впечатления голяма роля играе външната привлекателност.

Психолози са доказали: на красивите хора се прощава много по-лесно, а също така и предварително им се преписват положителни качества.

Съвременната индустрия за красота отдавна е поела курс на естествеността, така че да не се маскират недостатъците, а да се подчертаят предимствата. За да сме красиви, трябва и да сме здрави – няма друг начин. Ако говорим за красотата, то вече баналното разбиране отстъпва място на задълбочената грижа за кожата. Очевидно, ако лицето е чистo, то не ни трябва тониращ крем.

Ежедневните грижи за кожата, физическата активност и нейната интензивност, факторите на околната среда, условията на живот и труд — това пряко се отразява на външния вид. Не по-малко важна роля играят метаболитните промени и хормоналния баланс, които могат да се дължат на физиологични причини (стареене, преходна възраст, бременност и раждане), както и патологични процеси в организма.

Идентифицирането на проблема изобщо не е трудно, ако знаете на какво да обърнете внимание. За нарушения във вътрешността на тялото свидетелстват:

  • намаляване или увеличаване на теглото;
  • задържане на течности в организма, отоци на лицето, оток на дланите и ходилата, натрупване на течност в мастната тъкан в областта на корема, бедрата и други части на тялото;
  • промяна в цвета на кожата (бледа, синкава, зачервена, хиперпигментирана);
  • появата на обриви по кожата, излишен блясък на кожата на лицето или лющене;
  • загуба на коса
  • повишена чупливост на ноктите, промяна на цвета и формиата им и т.н.

В основата на тези симптоми се намират някои процеси, причините за които могат да нарушат вътрешния ни баланс, а от там и външната ни красота.

Причина първа — витамини

Кожата, ноктите и косата са едни от основните показатели за отклонение в работата на вътрешните органи. Състоянието им може да се променя драстично в резултат на недостиг на витамини и микроелементи в храната или, което се среща доста често, нарушаване на усвояването.

Един добър пример — витамин D. Всички отлично знаят, че здравословна доза ние получаваме под въздействието на пряка слънчева светлина. Както и това, че витамин D е отговорен за нормалната работа на нервната система, за доброто настроение и умението да се справяме със стрес. Но ние често забравяме, че витамин D помага на усвояването на калций и магнезий — минерали, отговорни за здравината на костите и зъбите.

Обикновено страдащите от недостиг на витамини или хипервитаминоза не разбират, че това е така. Най-доброто решение в този случай ще се превърне съвета на лекар, посещение при когото е по-добре да не се отлога, ако сте забелязали, че във външния си вид нещо се е променило драстично. Дори един обикновен възпалителен процес е по-лесно да се овладее, ако се започне на по-ранен етап.

Причина втора —състава на кръвта

Сред често срещаните причини за влошаване на състоянието на косата и ноктите — промяна в броя на червените кръвни телца и нивото на хемоглобина, както и на някои хормони в периферната кръв. Във връзка с това при косопад се препоръчва на първо място проверка на серумните нива на желязо, феритин, хемоглобин, морфологични характеристики на червени кръвни клетки и ретикулоцити.

Третата Причина — хормони

Още един „популярен“ проблем, свързан и със здравето и с красотата е акне, дори и в зряла възраст. Този тип акне очевидно не е свързано с пубертета и по-често засяга жените, отколкото мъжете. За разлика от тийнейджърските години, когато настъпват физиологични промени в хормоналния фон, при възрастни с упорити проблеми, болестта е по-вероятно сериозна с отклонение от нормата и дисбаланс на естроген и тестостерон в организма. Състоянието може да бъде придружено и от други здравословни проблеми, включително безплодие. Ето защо тук се изисква задълбочено хормонално изследване и лекарствена корекция.

Четвъртата Причина — стрес

Често за промените, свързани с външния вид, е отговорен стреса. Твърде забързан живот, с постоянна липса на време, натрупващата се умора и хроничният недостиг на сън благоприятства развитието му. Трябва да не се забравя, че стресът е не само психическо напрежение. Стрес — състояние на организма, при което се отбелязва повишаване на активността на кората на надбъбречната жлеза с увеличен синтез на хормона на стреса – кортизол.

Нарушение на работата на надбъбречната жлеза често става причина за задържане на вода в организма, един от очевидните симптоми на стрес и претоварване. Хроничен стрес, който действа върху надбъбречните жлези, води до промени в концентрация на хормона алдостерон в периферната кръв и води до дисбаланс на течностите в организма. Също така това може да допринесе за високо ниво на гликоген — полизахарид, образуван от остатъците на глюкоза.

Причина пета — холестерол

И накрая, не забравяйте за това явление, като нарушение на липидния метаболизъм — състояние, при което в кръвта се повишава нивото на холестерола и триглицеридите. Хиперхолестеролемията е рисков фактор за развитие на атеросклероза, което може да доведе до усложнения от страна на сърдечно-съдовата система. Излишъкът на холестерол също има тенденция да се депозира в черния дроб, което води до неговата мастна дистрофия (това, между другото, улесняват и небалансираните диети).

По кожата при предразположени хора могат да се появят устойчиви промени под формата на различни холетеролови лезии, най-честият от които е Ксантелазмите – жълтеникави плътни образувания, разположени обикновено във вътрешния ъгъл на клепачите. — Ето защо е изключително важно редовно да се контролира нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта, особено при пациенти с наднормено тегло и затлъстяване.

Следователно, промяната на външния вид на човека може да не се дължи само на грешки в грижата за кожата, нездравословният начин на хранене или нарушение на режима сън/будно състояние, но също така и различни системни промени в организма, понякога доста сериозни. Съвременни лабораторни изследвания са необходими за диагностициране на подобни промени. Ако видите, че с външния ви вид настъпват необясними промени, не се опитвайте да намерите причината сами, се консултирайте  със специалист и направете медицински тестове.

www.bglek.com


Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност