fbpx

6 от най-добрите витамини и минерали при диабет

Напредването на науката се установява, че микронутриентите имат важна роля върху регулацията на метаболизма, генната експресия и прогресията на някои хронични заболявания. Наскоро проведени проучвания доказват, че хората страдащи от диабет трябва да приемат определени витамини и минерали. Това се препоръчва при небалансирана диета, както и при хора с висока кръвна захар или наднормено тегло. Истината е, че не винаги можете да включите в диетата си пресни зеленчуци, риба и червено месо. Точно за това ще ви препоръчаме 6 витамина и минерала, които е добре да приемате като добавка, особено ако страдате от диабет.

1. Витамин D или все още известен като „Витаминът на слънцето“.

Витамин D играе важна роля в нашия организъм. Освен, че поддържа костите здрави, той контролира и нивата на кръвната захар – нещо, което е от изключителна важност при хора с диабет. Изследвания показват, че дефицитът на витамин D може да играе важна роля в инсулиновата резистентност.

По тази причина възрастни, които не могат да си набавят достатъчно витамин D от слънцето, както и такива с наднормено тегло е необходимо да го приемат като добавка.

Дневната нужда от Витамин D за възрастни от 19 до 70 години се определя на 600 IU. Хората над 70 години се препоръчва да приемат 800 IU дневно витамин D.

2. Най-скъпият – Витамин B12

Над 30% от хората, приемащи антидиабетични продукти (по-специално Метформин) страдат от значителен дефицит на витамин B12. А при диабетиците ролята на този витамин е изключително важна. Например витамин B12 намалява болката от неропатията – едно от най-честите усложнения при диабетиците.

Подобно на хората с диабет, веганите и вегетарианците също могат да страдат от сериозен дефицит на този витамин. Това е така, понеже витамин B12 се съдържа най-вече в месото и млечните продукти. Възрастните хора също се нуждаят от витамин B12, понеже той е свързан с намаляване риска от загуба на паметта.

3. Тиамин или Витамин B1

Изследване проведено 2005г доказва, че хората страдащи от диабет тип 1 или 2 имат ниски нива на тиамин в кръвта и често са предразположени към дефицит на този витамин, отколкото хората без диабет. Попаднал в тялото витамин B1 се преобразува на бенфотиамин, който от своя страна намалява значително болката, причинена от диабетна невропатия.

4. Магнезий – най-доброто оръжие срещу стреса и диабета

Според лекарите, много малка част от хората си набавят достатъчно магнезий. Този минерал е също изключително важен, но често напрегнатото ежедневие и небалансираната диета са основните фактори, поради които така и не успяваме да си го набавим в достатъчни количества.

Хората с диабет тип 2 са още по-предразположени към магнезиев дефицит поради ниско въглехидратната диета, която спазват. Редовният прием на магнезий подпомага тялото да разгради захарите значително по-бързо, като по този начин предпазва от появата на диабет при здрави хора. Обратното – ниските нива на магнезий в кръвта могат да повишат инсулиновата резистентност, което от своя страна води до диабет.

Дневната нужда от чист магнезий за мъжете е 400-420мг, а за жените – 310-320мг. Не всички магнезиеви съединения имат еднакво ефективна резорбция в организма. Има данни за по-висока резорбция на магнезий от магнезиев аспартат (Магнерич), Магнезиев цитрат (Магнезиев Диаспорал, Магне Доро, Магнера и други), Магнезиев лактат (Магне Б6) и Магнезиев хлорид.

5. Йод

Всички знаем, за вредите от прекалената употреба на йод. Но пък знаем твърде малко, че той крие и важни ползи за здравето, особено ако страдате от диабет.

Йодът подпомага метаболизма и играе съществена роля във функциите на щитовидната жлеза. Неговият дефицит може да доведе до постоянна умора, увеличаване на теглото и други. Йод можете да си набавите от солта, използвана в домакинството. Според американският кардиолог Уилям Дейвис „Йодът не е задължителен“, защото хората си го набавят в голяма част от солта в храната. Препоръчва се най-вече употребата на морска или хималайска сол, защото е значително по-полезна от готварската.

6. Цинк – Един невероятен микронутриент

Цинковият дефицит е доста често срещан при хора с диабет. Много хора не получават достатъчно цинк в менюто си, особено възрастните хора. Ако и вашата диета не включва подходящи източници на цинк, то тогава можете да го приемате като добавка.

2012г е публикуван обзорен анализ на проучванията засягащи приемът на цинк при пациенти с диабет. Резултатите показват, че допълнителният прием цинк при хора с диабет има положителен ефект върху контрола на кръвната захар и липидния профил.

Прием на мутливитамини и минерални добавки

За съжаление много малка част от хората, хранещи се непълноценно започват да приемат редовно мултивитамини и минерали. Витаминозният дефицит може да доведе до значителни здравословни проблеми и не бива да се пренебрегва.

Хората с диабет, които ежедневно приемат мултивитамини и минерали на капсули пък често не обръщат внимание дали изобщо се нуждаят от всички тези витамини.

Имайте предвид, че: Ако в момента приемате витамини и минерали или решавате да започнете да приемате,

първо прегледайте добре състава за да разберете дали имате наистина нужда от тях. Необходимостта и дозата варират в зависимост от вашата възраст, диета и общото здравословно състояние.

реклама

www.bglek.com


Нашите знания сме допълнили с информация от следните източници:

 1. Select Vitamins and Minerals in the Management of Diabetes
 2. Multivitamin/mineral Supplements
 3. Vitamin D Status in Relation to Glucose Metabolism and Type 2 Diabetes in Septuagenarians
 4. Vitamin D – Fact Sheet for Consumers
 5. Vitamin-B12 Status of Patients on Long-term Metformin Therapy
 6. Vitamin B12, cognition, and brain MRI measures
 7. Thiamin – Fact sheet
 8. Benfotiamine in the treatment of diabetic polyneuropathy–a three-week randomized, controlled pilot study (BEDIP study).
 9. Magnesium – Fact sheet
 10. Hypomagnesaemia in Type 2 (non-insulin-dependent) diabetes mellitus is not corrected by improvement of long-term metabolic control
 11. Iodine – Fact sheet
 12. Zinc – Fact sheetEffects of zinc supplementation on diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis
Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност