fbpx

8 Ползи от плуването за здравето във всяка възраст

Плуването е упражнение за всички, независимо от възрастта. То е лесно и относително евтино. Всеки може да плува със собствен ритъм в зависимост от възможностите си. Плуването може да помогне на човек да влезе или остане във форма. Ползи има за психическото и умствено здраве.

Смята се, че е добре поне 150 минути физическа активност на седмица за хора на възраст от 19 до 64 години. Физическа активност е нужна и за децата. По този начин те изразходват натрупаната енергия.

Важно е всяка тренировка да включва упражнения за сила. По този начин мускулите ще останат силни и гъвкави. Ако възрастта и физиката позволяват, поддържайте физическа активност колкото се може по-дълго.

8 Ползи от плуването

1. Цялостно натоварване на тялото

Човек може да избере плуването пред други форми на физическа активност поради много причини. То натоварва цялото тяло и има много предимства за хора на различна възраст и ниво на физическа подготовка.

Плуването е едно чудесно умение

Повечето деца се учат с голямо удоволствие да плуват. Също така плуването ангажира почти всички главни мускулни групи, изисквайки човек да използва ръце, крака, тяло и корем.

Ползата от това да плуваш уверено и безопасно може да надхвърли физическото и менталното поддържане на форма. В някои случаи умението да плуваш може да спаси живот.

Плуването също така:

  • повишава сърдечната честота без да причинява стрес на тялото
  • повишава силата
  • тонизира мускулите
  • подобрява физическата форма
  • помага за регулиране на телесното тегло

Плуването може да повиши сърдечната честота, мускулния тонус и да регулира теглото.

Подходяща активност за всяка възраст и физическа култура

Някои видове упражнения може да са предизвикателство за някои хора, които не поддържат физическа форма. Плуването позволява на човек да се движи със собствено темпо и е подходящо за хора без опит. Човек може да се научи да плува на много малка възраст и доста басейни имат обособени зони за начинаещи.

Разнообразие и забавление

Правенето на едни и същи физически активности рано или късно стига до отегчение и загуба на мотивация. Плуването предлага различни техники за овладяване, което е форма на разнообразие. Като добавим и водната аеробика, състезателното плуване и скоковете във вода разнообразието става значително.

2. Изгражда сърдечно-съдова сила

Упражненията за сърдечносъдовата система, често наричани кардио упражнения, са насочени към сърцето, белия дроб и кръвоносната система. Едно редовно цялостно натоварване, каквото е плуването, включва всичко това.

Проучване загатва, че плувците имат с 50% по-ниска смъртност от неактивните хора. Друго проучване от 2016 година заключава, че плуването може да помогне за намаляване на кръвното налягане и контрола на кръвната захар.

3. Подходящо за хора с контузии и увреждания

Наличието на контузия или състояние като артрит може да е противопоказано за някои видове активности. Водата подкрепя мускулите и прави плуването предпочитано физическо упражнение за хора с определени заболявания или травми.

Наличието на физическо увреждане, като параплегията, може да ограничи възможностите за тренировки. Водата създава съпротивление и подкрепа на тялото, това превръща плуването в една идеална алтернатива.

Допълнително плуването може да повиши самочувствието и подобри социалните умения, което е важно за хора, изолирани от обществото (по една или друга причина).

4. Помага при астма

В допълнение към сърдечносъдовата сила, плуването може да увеличи капацитета на белите дробове и подобри контрола на дишането.

Влажния въздух в затворените помещения на басейна също могат да подобрят симптомите на астма. Някои проучвания, обаче, установяват, че дезинфектантите използвани в басейните могат да влошат симптоматиката.

5. Подобряват симптомите на Мултиплена склероза

Както вече споменахме водата поддържа мускулите, което е подходящо за хората с мултиплена склероза. Едно проучване отбеляза значително намаляване на болката, когато хората с МС са участвали в 20-седмична плувна програма. Участниците също така съобщават за подобрения в умората и депресията, свързани с мултиплената склероза.

Свързани с темата са и двете статии:
Тренировки с тежести и Watsu терапия при МС
МС и Хидротерапия на Halliwick

6. Безопасно по време на бременност

Плуването се препоръчва за бременните жени.

Съществуват подходящи упражнения специално за бременни.

Теглото, което се наддава по време на бременност може да причини болки в мускулите и ставите. В тази връзка плуването е особено популярно сред бременните, защото водата облекчава натоварването причинено от натрупаното тегло. Това придава чувство на удобство и помага да се остане във форма.

Все пак преди започване на нова активност е препоръчително да се консултирате с лекар.

7. Изгаряне на калории и контрол на теглото

Плуването е отличен начин да „гориш“ калории. Количеството изразходени калории зависи от теглото и колко енергично се плува. Може да използвате калкулатор на калориите за да определите колко калории изгаряте по време на плуване (или друго физическо натоварване).

8. Подобрява настроението и съня. Регулира нивото на стрес

Физическите натоварвания водят до отделяне на ендорфини, които подобряват настроението и самочувствието. Знаете, че шоколадът също повишава нивата на ендорфини, но не е толкова полезен както плуването 😊

Според проучване проведено сред по-възрастни хора с безсъние, физическите упражнения са дали положителни резултати за този проблем. Един от удачните начини за физическо натоварване подходящо и за по-възрастни е плуването, което ще подобри и проблемите със съня.

Плуването е чудесен начин за преодоляване на стреса и тревожността. Също така физическите активности помагат за отвличане на вниманието ни от лоши мисли. Според някои проучвания дори само 20 минути физическа активност на седмица са достатъчни за да ни направят по-спокойни.

Плуването е сред достъпните физически активности. В много градове има обществени басейни. Проверете дали предлагат отстъпки за редовни посещения или часове, в които е безплатно.

Хубаво е да се запознаете с това как поддържат чистота на водата – колко често сменят водата и какви дезинфектанти ползват. Важно е и каква е температурата на водата, особено ако водите дете с вас.

Винаги е вариант и плуването в морето, езеро, язовир или река, но това трябва да е добре обмислено от към място и безопасност. Приятно плуване 😊

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност