fbpx

9 билки при стомашни проблеми

Нервният стомах е нормално отражение на динамичното и стресирано наше ежедневие. Постоянно пътуваме, хапваме на крак, обичаме не особено полезни храни (но пък много вкусни) и нещата стават страшни. А ако отидем на някой празник с обилна трапеза и стомашните проблеми не ни мърдат.

Звучи ли ви познато? Тогава следващите редове са за Вас!

image

Поразровихме и намерихме няколко билки, които имат благоприятно въздействие при разстроен стомашно-чревен тракт.

Цвят от Лайка
Цвят от Лайка
 • Цвят от Лайка (Matricaria chamomilla) – Лайката е добре позната в българската народна медицина. Веществата, които се съдържат в цветовете на растението действат противовъзпалително, антибактериално, спазмолитично и стимулира възстановителните процеси. Основната активна съставка в Лайката се нарича Хамазулен. Билката намира приложение при колити, гастрити и язви (на стомаха или дванадесетопръстника).
Листа от Лютива Мента
Листа от Лютива Мента
 • Лист от Лютива мента (Mentha piperita) – Още едно широко прилагано растение при стомашно-чревни проблеми. Едва ли има човек, който да не е опитвал Ментови капки или чай от Мента. Ментата стимулира образуването на жлъчен сок, облекчава спазмите на стомаха, жлъчния мехур и жлъчните пътища. Има още болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Прилага се при храносмилателни разтройства изразяващи се с гадене, повръщане, болки, смущения в храносмилането.
Бял Трън
Бял Трън
 • Плод от Бял трън (Silybum marianum) – стимулира регенерацията на чернодробните клетки, предпазва клетките на стомаха, стимулира отделянето на жлъчен сок и действа слабително. Основните активни вещества са известни под името Силимарин, който влиза в състава на множество лекарства и хранителни добавки с ефект върху черния дроб.

Листа от Маточина
Листа от Маточина
 • Лист от Маточина (Melissa officinalis)Стривали ли сте листа на Маточина между пръстите си? Ако го направите ще изпитате приятен свеж лимонов аромат. Това е причината Маточината да се нарича още Лимонче. Използва се при функционални стомашни неразположения, има успокояващо, болкоуспокояващо и спазмолитично действие. Удачно е приложението на Маточина при т.нар. нервен стомах.
Ким
Ким
 • Плодове от Ким (Carum carvi) – Ким са се ползвали още от Римляните? Е, това не е било случайно. Кимът съдържа вещества, които подпомага храносмилането на газообразуващите храни и има антибактериално действие, облекчава спазмите. Намира приложение при смущения в храносмилането, стомашно-чревни колики и задръжка на газове.
Liquorice root 09
 • Сладък корен (Glycyrrhiza glabra) – Това е едно от растенията с множество имена – Сладник, Глицириза и Ликвириция. Наред с имената идва и цяла плеяда приложения. Тук ще се споменем само за тези, които касаят стомашно-чревната система. Сладкият корен спомага за заздравяването на стомашните язви, като не променя киселинноста на стомашния сок. Ползва се още при хроничен запек и гастрит.
Лечебна Пищялка
Лечебна Пищялка
 • Корен на лечебна Пищялка (Angelica archangelica) – познато е и с латинското си име – Ангелика. Лечебната пищялка се използва при леки стомашни и чревни спазми, чувство за тежест. Стимулира отделянето на стомашен сок. Удачна е употребата му и при газове в червата.
Горчив Иберис
Горчив Иберис
 • Стрък и корен на горчив Иберис (Iberis amara) – Растението е по-популярно извън България, но това не намалява неговите доказани ползи – повишава тонуса на отслабените и недостатъчно стегнати мускули на стомаха, подпомага храносмилането, действа спазмолитично, противовъзпалително и газогонно. Употребява се при чувство на тежест, подуване и метеоризъм в стомаха. Възможна е употребата и при гастрит.
Змийско мляко
Змийско мляко
 • Змийско мляко (Chelidonium majus) – Много красиво растение. Ако го счупите ще видите как изтича ярко оранжев сок 🙂 Облекчава стомашните и чревните спазми, както и спазмите на жлъчните пътища. Ползва се при жълтеница, колит и гастрит. Змийското мляко е отровно растение и не е подходящо за самолечение!

В таблицата по-долу сме обобщили основните ефекти на деветте билки:

 Стимулира функционирането на мускулите на храносмилателния трактОтпуска мускулите на храносмилателния трактНамалява метеоризмаНамалява възпалениетоАнтиоксидантно действие
Лайка++++++++++
Лютива мента+++++++++
Бял трън++++++++
Маточина++++++++
Ким+++++++
Сладък корен+++++++
Пищялка++++++++
Иберис+++++++++
Змийско мляко++++++

+ слаб ефект
++ умерен ефект
+++ силен ефект

Деветте билки са подходящи за хора с един или няколко от следните проблеми:

 • Стомашни киселини,
 • Болки в стомаха,
 • Метеоризъм (газове),
 • Чувство на тежест,
 • Стомашни спазми,
 • Гадене.

Повечето от билките може да ги намерите самостоятелно в насипно състояние или под формата на пакетчета за чай. Змийското мляко, обаче, е отровно и с него трябва да се внимава (тоест да се потърси консултация с лекар). На пазара се предлагат и комбинирани чайове с няколко от изброените билки. Налични са и продукти с екстракти от тези растения. Екстрактите са по-удобни – не се занимавате с варене, прецеждане и съхранение на чая. Активните вещества в екстрактите обикновено са по-концентрирани и трябва да приемете само няколко капки от тях за да получите желания ефект.


Тази статия е с рекламна цел.

реклама

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност