fbpx

Диагностициране на алергии

Зачервяваш ли се целия, когато те ужили пчела? Кихате ли всеки път, когато наблизо има котка? Ако е така, може би вече знаете кои са вашите алергени. Но много пъти не знаете какво причинява симптомите Ви на алергия. Направете среща с Вашия лекар за помощ.

Как лекарите диагностицират алергии?

Лекарите диагностицират алергиите чрез три стъпки:

  • Лична и медицинска история. Вашият лекар ще ви зададе въпроси, за да получи пълно разбиране на симптомите и възможните причини.Бъдете готови да отговорите на въпроси, свързани със семейната ви история, видовете лекарства, които приемате, и начина ви на живот у дома, в училище или работата.
  • Физически преглед. Ако Вашият лекар мисли, че имате алергия, те ще обърнат сериозно внимание на ушите, очите, носа, гърлото, гърдите и кожата по време на прегледа. Този преглед може да включва тест за белодробна функция, за да установи колко добре издишвате въздух от белите дробове. Може да се нуждаете и от рентгеново изследване на белите дробове или синусите.
  • Тестове за определяне на вашите алергени. Вашият лекар може да направи кожен тест или кръвен тест. Нито един тест самостоятелно не е в състояние да диагностицира алергия. Резултатите от теста са само един от многото налични инструменти, които да помогнат на Вашия лекар при диагностицирането.

 

Какви видове тестове използват лекарите за диагностициране на алергии?

Кожни тестове

Тестването на кожата може да потвърди много често срещани видове алергии. В някои случаи кожните тестове могат да бъдат най-точният и най-евтиният начин за потвърждаване на алергени. При опити за убождане / драскотини, лекарят или медицинската сестра поставя малка капка от възможния алерген върху кожата. Те след това леко убождат или драскат кожата с игла през капката. В случай, че реакцията е положителна, Вие ще забележите един белег (лека подутина), еритема (зачервяване), като е възможна и появата на сърбеж.

Важно е да знаете:

  • Положителният резултат от тестването на кожата само по себе си не диагностицира алергия.
  • Положителният кожен тест не предвижда силата на алергичната реакция.
  • Негативният кожен тест обикновено означава, че не сте алергични.

 

Интрадермален кожен тест

При интрадермален (подкожен) тест, лекарят или медицинската сестра инжектират малко количество алерген във външния слой на кожата. Лекарят проверява кожата ви след определен период от време за резултати, като при тестването на кожата. Лекарите могат да използват този тест, ако резултатите от тестването на кожата са отрицателни, но те все още подозират, че имате алергии. Лекарят може да използва този тест за диагностициране на алергия към лекарства или отрова. Има много малко индикации за интрадермално кожно тестване за хранителна алергия.

 

Кръвни тестове (специфичен IgE)

Ако имате състояние на кожата или приемате лекарство, което пречи на кожното тестване, може да се използват кръвни тестове за алергени. Те могат да се използват и за деца, които не могат да търпят кожни тестове. Вашият лекар ще вземе кръвна проба и ще я изпрати в лаборатория. Лабораторията добавя алергена към кръвната ви проба и след това измерва количеството антитела, които кръвта произвежда, за да атакува алергена. Този тест се нарича Специфичен IgE (sIgE) Кръвен тест (по-рано и често наричан RAST или ImmunoCAP тест). Този тест не е добър скринингов тест поради високата честота на фалшиви положителни резултати. Няма тест, който да определя колко тежка е алергията за някого.

 

Провокационни тестове

Принципът на провокационния тест е да възпроизведе симптомите на алергичната реакция чрез поставянето на пациента в контакт с подозирания алерген. При появата на реакция  може да се направи извода, че този алерген в действителност причинява алергия на пациента.

Бронхиалният провокационен тест се използва за провокирането на пристъп на бронхиална астма. Пациентът бива помолен да вдиша различни видове алергени, да извърши някакво физическо усилие (за провокирането на “астма при усилие”) или др. Същият принцип важи при възпроизвеждането на ринит (назален провокационен тест) или хранителна алергия (перорален провокационен тест).

Провокационните тестове се провеждат само когато анамнезата, кожните тестове и резултатите от кръвните тестове (тест за определяне на специфичен IgE и др.) дават противоречиви резултати.

 

Кожен patch test

Този тест определя кой алерген може да причинява контактен дерматит. Вашият лекар ще постави малко количество евентуален алерген върху кожата ви, ще го покрие с превръзка и ще провери реакцията ви след 48 до 96 часа. Ако сте алергични към веществото, трябва да развиете локален обрив.

 


Споделете, ако ви е харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност