fbpx

Алергия – хомеопатия и хранителни добавки

Алергиите засягат качеството на живот на болния и неговата работоспособност. Те могат да доведат до вторични заболявания като ушни инфекции и синуити. И още по-лошо, поради все по-топлите и влажни зими в по-голямата част  от света страдащите от сезонни алергии имат по-дълги и тежки сезони.

Сенната хрема е най-често срещания тип сезонна алергия, а симптомите и напомнят много тези на простудата, но има някои разлики. Симптомите на простудата обикновено изчезват за седмица до десетина дни, а алергичният ринит продължава да Ви напомня за себе си седмици, дори и месеци.Секретът от носа при алергична реакция е бистър, като се наблюдава и сърбеж в очите, носа, устата и кожата.

Важно е да се знае, че някои алергии имат и генетичен причинител. Редица учени смятат, че некърмените бебета са изложени на по-висок риск от развиване на алергии. Макар, че най-податливи на алергии са хората на възраст от петнадесет до двадесет и пет години, заболяването може да се яви на всякаква възраст и може да бъде влошено  от емоционални фактори като стрес и гняв, особено ако имунната система не функционира добре.

В предишна статия Ви представихме лекарствата против алергия. Сега ще продължим с хранителните добавки и хомеопатията.

Хранителни добавки при алергия

Калций

Калцият стимулира противоалергичните способности на организма, подпомага изграждането на здрава кожа, която е бариера за алергените.

Витамин С (Аскорбинова киселина, E300) 

Витамин С е много важен витамин за организма. Ролята му относно алергията е свързана със здравината на кръвоносните съдове.

Антиалергия Фитолек (Antiallergy Phytolek) таблетки

Състав на д-р Иванов (хомеопат и фитотерапевт). Съставът включва – калций, магнезий, витамин В6, цинк, витамин С, витамин Д, ленено масло. Прилага се 1-2 капс. дневно.

Уртиплекс (Urtiplex) таблетки

Фитохранителна добавка от индийската медицина. Може да се прилага при хронична уртикария, сенна хрема, алергичен ринит. Съдържа Zingiber officinale, Hemidesmus indicus, Terminalia chebula, Curcuma longa. Дозировката е 2 пъти дневно по 1-2 табл. Възможно е да се прилага и при деца, но фирмата вносител не е уточнила от каква възраст.

Алерджи форте (Allergforte) таблетки

Английски продукт подходящ за хора с алергия. Съставът включва витамин E, витамин С, селен, кверцетин, екстракт от куркума, черен бъз, бромелаин. Може да се прилага при възрастни и деца над 12 години. Обичайнат дозировка е от 2 до 4 табл. дневно приемани с храната.

Рестив (Restiv) таблетки

Комбинация от естествено извлечен IgECALM патентован хомогенат от пъдпъдъчи яйца и цинк. Смята се, че модулира имунния отговор и по този начин повлиява алергичната реакция. Прилага се при деца от 3 г. нагоре.

Други хранителни добавки при алергия:

 • Ацидофилус – стимулира имунитета
 • Калциев хелат  и магнезии – необходим за редуциране на стреса и равновесие с калция
 • Инозитол хексафосфат – укрепва имунната система при състояния на алергии
 • Метилсулфонилметан – притежава противоалергични свойства
 • Кверцетин с бромелаин – подобрява имунитета и отслабва реакциите към определени храни, полени и други алергени, а бромелаина подобрява усвояването на кверцетина и лекува възпалението
 • Витамин Б6 – намалява затруднението на дишането  и остлабва  алергичните пристъпи
 • Естествен каротеноиден комплекс – спомага отстраняването на свободните радикали и стимулира отговора на имунната система
 • Глюкозамин сулфат – оказва влияние за регулирането на лигавичната секреция на дихателната система
 • Л-цистеин и Л-тирозин – подпомага оздравяването на заболявания на дихателната система. Полезни при стрес и алергични заболявания
 • Коензим Q10 – противодейства на хистамина

Хомеопатия при алергия

Профилактиката се започва поне месец преди очакваните алергични реакции, като се препоръчва прием на:

При пребладаваща секреция от носа с обилен, дразнещ секрет, често залпово кихане и слабо сълзено от очите се препоръчва Allium cepa 9CH – по 5 гранули 3-4 пъти на ден.

При ринит с болки във фронталните синуси, съпътстващ с водниста, дразнеща ринорея и дразнещо сълзене – Kalium iodatum 9CH – 5 гранули 3-4 пъти на ден

При запушен нос и липса на секрет, суха лигавица и болка в основата на носа – Sticta pulmonaria 5CH по 5 гранули 3-4 пъти на ден.

При преобладаващ конюнктивит, обилно, бистро, дразнещо сълзене от очите, недразнещ, но обилен секрет от носа и неприятно усещане на песъчинки в очите – Euphrasia 9CH – по 5 гранули 3-4 пъти на ден. При спастични кихавици, изразен сърбеж на мекото небце и непоносимост към аромата на цветята – Sabadila 9CH – по 5 гранули 3-4 пъти на ден.

Риналержи (Rhinallergy) таблетки

Риналержи е комбиниран хомеопатичен продукт по френската хомеопатия, който се използва за симптоматично лечение на алергичен ринит (сенна хрема). В препарата са включени: Allium cepa 5CH, Ambrosia artemisiae folia 5CH, Euphrasia officinalis 5CH, Histaminum muriaticum 9CH, Sbadilla 5CH, Solidago vigra aurea 5CH.

Може да се прилага без лекарско предписание при деца над 6 години. Обичайната дозировка е 1 табл. през 1-2 часа до 6 табл. дневно. Таблетките се смучат бавно обикновено под езика. Лечението продължава до спиране на симптомите или до 1 седмица. Препаратът е хомеопатичен и поради това важат всички особености при прилагането на хомеопатия (ограничения в употребата на ментови продукти, кафе, цигари и др.).

Ринитал (Rhinital) таблетки

Ринитал е комбиниран хомеопатичен продукт по немската хомеопати, който се използва за симптоматично лечение на алергичен ринит (сенна хрема) и целогодишен алергичен ринит. В препарата са включени: Luna operculata trit. D4, Galphimia glauca trit. D3, Cardiospermum trit. D3.

Може да се прилага без лекарско предписание при деца над 5 години. Обичайната дозировка при деца до 12 години и остро състояние е 1 табл. на всеки 2 часа до 8 табл. дневно. При подобрение на симптомите се продължава 3 пъти по 1 табл. до пълно изчезване на симптомите. При възрастни схемата е 1 табл. на всеки час до 12 табл. дневно. Поддържащата доза е 3 пъти по 1-2 табл.

Ринитал може да се прилага и за профилактика преди сезона на алергия – 6 седмици преди сезона се започва с прилагане 3 пъти дневно по 1 табл.

Таблетките се смучат бавно обикновено под езика. Препаратът е хомеопатичен и поради това важат всички особености при прилагането на хомеопатия.


Нашите знания сме допълнили с информация от следните източници:

 1. Color Atlas of Pharmacology, 2nd edition, Heinz Lüllmann et al.
 2. Applied Therapeutics – The Clinical use of drugs, 9th edition – Koda-Kimble et al.
 3. Кратки характеристики на лекарствените продукти – ИАЛ
Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност