fbpx

Алергия към лекарства и други нежелани лекарствени реакции

Какво е алергия към лекарства?

Много хора могат да използват термина „лекарствена алергия“ или „лекарствена непоносимост“. По-голямата част от реакциите, причинени от лекарства, всъщност са „нежелани реакции към лекарства“.

Истинските лекарствени алергии са редки и там роля играе имунната система.

Алергичната реакция е абнормен отговор на имунната система към нормално безвредно вещество. Работата на имунната система е да намери чужди вещества, като вируси и бактерии, и да се отърве от тях. Обикновено този отговор ни предпазва от опасни заболявания. Хората с лекарствена алергия имат прекалено чувствителна имунна система. Тяхната имунна система реагира на определено лекарство, което нормално е безвредно, сякаш е нашественик.

Имунната система на тялото произвежда антитела, наречени имуноглобулин Е (IgE) антитела. Тези IgE антитела реагират с различни вещества и причиняват алергични симптоми.

Какво причинява нежелана реакция към лекарства?

Съществуват две широки категории нежелани реакции към лекарствата:

 • Истински алергични реакции, включващи имунната система и IgE (Това се случва при малък процент от хората.)
 • Неалергични реакции (Тези реакции не включват алергия или имунна реакция към лекарството.)

Как лекарят диагностицира алергия към лекарства?

Ако мислите, че може да сте алергични към лекарство, кажете на Вашия лекар. Те могат да Ви препоръчат да посетите алерголог (лекар, специалист по алергии).

Алерголозите често правят диагноза само въз основа на историята и симптомите на пациента.

В много случаи пациентите може да имат реакция, докато приемат няколко лекарства едновременно. В тези случаи, освен ако алергологът не може да идентифицира алергия към някое от лекарствата, няма начин да разберете кое лекарство е отговорно. След това лекарят може да препоръча спирането на подозрителното лекарство или лекарства.

Алергичните тестове могат да бъдат полезни само когато реакцията е истинска алергична реакция. За специфични медикаменти има налични тестове за проверка на IgE. Лекарят ще прецени вашата медицинска история, вашите симптоми и резултатите от тестовете, за да направи диагноза.

Тестовете са достъпни само за малък брой лекарства, които причиняват тези реакции. Един от най-надеждните тестове, които имаме, е тестът за алергия към пеницилин.

Ако имате истинска алергия или съмнение за алергия към дадено лекарство, спрете да приемате лекарството.

 

Какви са признаците на алергична реакция поради алергия към лекарства?

Истинската алергия към лекарства се среща само при малък процент от хората. Могат да се появят и други видове имунни реакции към лекарства.

Класически алергични реакции

Тези реакции се проявяват като другите видове алергични състояния като астма или сенна хрема. Това, което е различно, е, че лекарството има системно разпределение и попада в кръвта, вместо до дихателните пътища , например. По този начин то предизвиква алергична реакция в тялото. Класическите симптоми на този вид реакция са:

 • Кожни реакции: Най-разпространената форма е обрива.
 • Генерализирана реакция: Този вид реакция може да включва много системи. Това е сериозна алергична реакция, наречена анафилаксия. Обикновено има обрив. Но симптомите също могат да включват:
 1. хриптящ (свистещ, пищящ звук, когато дишате)
 2. задух
 3. подуване в гърлото и устата
 4. гадене
 5. повръщане
 6. диария
 7. коремна болка
 8. спадане на кръвното налягане
 9. припадък

Анафилаксията е най-тежката и остра форма на лекарствена алергия.

 

Други реакции от имунологичен тип

Има и други начини (които не са класическа алергична реакция), по които имунната система може да реагира на лекарство. Например, антитела срещу някои лекарства могат да унищожат червените кръвни клетки. Това унищожаване на червените кръвни клетки може да причини анемия. Най-честият тип имунни лекарствени реакции са кожни обриви (различни от копривна треска). При тези кожни реакции кожата става червена, раздразнена и могат да се появят синини.

 


Споделете, ако ви е харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност