fbpx

Апарати за кръвно налягане – видове и характеристики

и защо е важно апаратът да е валидиран

Кръвното налягане е изключително важен показател за здравето на организма. В предходната ни статия подробно говорихме за това какво е високо кръвно налягане и защо е важно то да се следи. В следващите редове ще ви разкажем какви видове апарати за кръвно налягане има.

В най-общи линии всеки апарат за измерване на артериално кръвно налягане е съставен от:

 • Маншет – с него се притиска артерията и се създават определени вибрации (механични и звукови) от движението на кръвта в съд,
 • Сензор – устройство с което се засичат генерираните вибрации,
 • Манометър – устройство с което се измерва налягането в системата,
 • Помпа и изпускателен клапан – служи за повишаване и намаляване на налягането в системата.
 • Анализатор – устройство или човек, който на база вибрациите определя кръвното налягане.

В зависимост от тези съставни елементи имаме следните видове апарати:

 1. Аускултативни – терминът идва от латинската дума auscultare – слушам. Тук ролята на сензор играе слушалка, с която се засичат тоновете на Коротков (звуковете, които се създават от пулса на пристегната артерия). Най-често тези устройства се наричат апарати за кръвно със слушалка. В зависимост от манометъра имаме следните видове:
  • Живачни – еталонните апарати със слушалка. Манометъра, който мери налягането в маншона е с живачна течност. В последните години трудно се намират поради ограниченията върху продуктите с живак. Налягането в системата се регулира ръчно. Звуковете се регистрират от човек с помощта на слушалка. Тоест анализаторът в този случай е човек.
  • Анероидни – Това са най-популярните ръчни апарати в момента. При тях се използва същият принцип на работа като при живачните. Разликата е в манометъра, който в този случай е херметично затворена кутия с разреден въздух.
  • Електронни – при тях тоновете се засичат от микрофон вграден в маншета. Анализаторът е микропроцесор, а налягането се регулира автоматично.
 1. Осцилометрични – кръвния ток протичащ през артерия притисната от външно налягане генерира вибрации. Тези вибрации посредством сензора се подават на микрочип. Микрочипът комбинира данните от сензора с тези за налягането в маншета и изчислява какво е систоличното и диастоличното налягане. Анализаторът в случая е микрочипът, а налягането се регулира автоматично.

В приложеното клипче (на английски език) може да видите нагледно как работят различните видове апарати за кръвно налягане:

Всички апарати за кръвно имат едно общо:

Мерят грешно, ако не се използват правилно, дори да са технически изправни!

Грешките при електронните апарати най-често се дължат на поведението на пациента, а при ръчните – от работещия с апарата (лекар или пациент). Това е причина трудно да се определи кой вид устройства е за предпочитане. Изборът на лекарите са ръчните устройства. Те им позволяват да следят и за други важни звуци освен за тоновете на Коротков. Това, обаче, не е валидно за повечето пациенти.

Наличието на ритъмни нарушения при пациента е свързано с допълнителни вибрации по кръвоносните съдове и това затруднява осцилометричните апарати. Има доста съмнения в тяхната приложимост при пациенти с аритмия (най-вече при предсърдно мъждене). Както всяка една техника, в последно време фирмите започват да предлагат модели, които преодоляват тези затруднения. „Еволюцията“ засяга основно усъвършенстване алгоритмите и по бързи процесори. Това ще бъде разгледано в следващата статия за апаратите за кръвно налягане.

Точното измерване на кръвното налягане е най-важното качество на един апарат.

Като всяка една машина, електронните апарати за кръвно се валидират. Това гарантира, че при равни други условия, апаратът прави еднакви измервания. Валидирането се извършва в клинични условия, тоест на пациенти.

Има различни протоколи за валидиране на апаратите за кръвно налягане:

 • AAMI (Association for the Advancement of Medical Instrumentation Standard),
 • BHS (British Hypertension Society) Protocol
 • ESH 2002 (European Society of Hypertension) International Protocol
 • ESH 2010 International Protocol

ESH са международни протоколи, като ESH IP 2010 надгражда този от 2002 година и поставя по-строги критерии към устройствата. Добре е апарата да е валидиран по ESH 2010, но това не означава, че валидираните по другите протоколи няма да мерят точно. При всички положения най-лошия вариант е да купите апарат, който не е валидиран.

Тези от вас, които вече имат апарат за кръвно се питат как да проверят дали е валидиран. Това може да направите тук. А ако си купувате нов апарат, то търсете на кутията знак за това, че е валидиран.

Апаратите, които се поставят на китка са интересна група устройства. Те имат предимството, че са компактни и могат да се носят на всякъде. За съжаление BHS (British Hypertension Society) правят следния коментар относно тези устройства:
Устройствата за китка са свързани с грешки, които настоящите протоколи не могат да избегнат. Най-важният източник на грешки е позицията на ръката спрямо сърцето. Устройство за китка може да покрие критериите за точност на протокола ако стриктно се спазва изискването за позицията на китката да бъде на нивото на сърцето. В домашни условия това често не се спазва стриктно и резултатите може да не са верни.

В допълнение при по-възрастните пациенти се наблюдават изменения в съдовата стена. Това допълнително увеличава вероятността за неточност на апаратите за китка при тези пациенти.

В заключение:

Валидираните апарати за мишница (анатомично – частта от горния крайник  между лакътната става и раменната става) са по-добър избор от апаратите за китката.

В следващата тема ще ви дадем практически съвети как да изберете апарат за кръвно, кои са основните характеристики за които да гледате,

 • Предсърдното мъждене и какъв апарат за кръвно да изберем,
 • Кои са основните характеристики за които да гледате,
 • Практически съвети как да изберете апарат за кръвно.

Източници:

 1. Berger A. Oscillatory Blood Pressure Monitoring Devices. BMJ : British Medical Journal. 2001;323(7318):919.
 2. Stergiou GS, Kollias A, Destounis A, Tzamouranis D. Automated blood pressure measurement in atrial fibrillation: a systematic review and meta-analysis. J Hypertens. 2012;30:2074–2082.
 3. Myers Martin G., Stergiou George S. Should Oscillometric Blood Pressure Monitors Be Used in Patients With Atrial Fibrillation? The Journal of Clinical Hypertension Vol 17 | No 7 | July 2015
 4. Verberk et al. Screening for atrial fibrillation with automated blood pressure measurement: Research evidence and practice recommendations International Journal of Cardiology 203 (2016) 465–473
 5. British Hypertension Society
 6. dabi Educational Trust
 7. ESH-IP for the validation of blood pressure monitors: a success story and its future
 8. WatchBP Home A for opportunistically detecting atrial fibrillation during diagnosis and monitoring of hypertension
Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност