fbpx

Аптеки в малките населени места?

От време на време в медиите изкача някоя статия за това как няма аптеки в малките населени места. Министърът на здравеопазването има желание да реши проблема и смята да го направи по административен път – всеки, който има повече от две аптеки задължително трябва третата да я направи денонощна, а четвъртата да я направи в малко населено място.

Идеята на пръв поглед звучи идеално – щом един човек или фирма имат аптека, значи те са богати. Щом са богати значи те трябва (или могат да си позволят) да имат обект на загуба (денонощна или аптека в малко населено място)!

За съжаление идеята няма да доведе до нищо добро. Всъщност замисляли ли сте се какво „добро“ очакваме от тази идея?

Аз очаквам това да доведе до равномерно разпределение на аптеките в България, почти всички хора да имат относително близко аптека.

Ето защо тези очаквани добри неща обаче няма да се случат:

  1. Държавата няма ефективен механизъм (просто защото не иска да го създаде), с който да накара веригите аптеки да правят аптеки в малките градове. Обяснявам – по закон не трябва да съществуват по-големи вериги от 4 аптеки, не трябва да съществуват и аптеки свързани с търговци на едро. На практика и двете ограничения се заобикалят (има поне 2 национални вериги с над 100 аптеки, и поне 2 търговеца на едро, които имат аптеки). Идеята на министъра ще бъде заобиколена по същия начин – просто фирмите и лицата, които имат 4 аптеки ще се разделят на 2 и всеки ще има по 2 аптеки.
  2. Хората не искат да има аптеки в малките населени места – звучи абсурдно, но е истина. 90-те години на миналия век имаше държавни аптеки, които бяха относително равномерно разпределени в страната. Цените бяха фиксирани. Тогава хората нямаха финансов стимул да ходят до друга аптека. Изборът на аптека се правеше на база близост, зареденост и обслужване. Сега цените са различни в различните аптеки, едни продават по-евтино, други по-скъпо. Обикновено тези, които имат голяма брой клиенти (а те са в градовете) си позволяват да продават и по-евтино. Някогашните аптеки в малките населени места се закриха защото не носят печалба (измерителя за ефективност на работата в пазарната икономика). Те не са имали печалба защото хората, които живеят близо до тези аптеки или са били малко или не са ходили в тях да си купуват лекарствата. Ето защо и пазарното поведение на жителите на малките населени места е свързано с отпадането на тези аптеки.

Дори сега насила да се разкрие аптека там, тя пак няма да просъществува повече от няколко месеца. Тази аптека няма да може да предложи цените на аптеките от големия град (няма и механизъм да се задължи да продава по-евтино от пределните цени). В крайна сметка живеещите в тези места пак ще ходят до по-големия град.

Подобен проблем има и с болниците – новите, големи, модерни болници с ерудирани лекари се концентрираха в големите градове. Малките болници в малките градове едвам съществуват точно, защото жителите на тези места спряха да се лекуват там. Разликата между аптеките и тези болници, е че те са общински или държавни и държавата може да си позволи да прави социална политика като ги дотира. В бизнеса подобен модел не съществува:

ако няма печалба, то се променя, ако пак няма печалба – се закрива.

В момента жителите на малките населени места се обслужват полу-законно – от пунктове, кметове, лекари, фелдшери и приятели. Решението на проблема е решение за целия аптечен бизнес. Това решение е взаимствано от други страни и се предлага от време на време от фармацевти, но остава като глас в пустиня. Възможното решение е:

  • фиксиране на цените на лекарствата в аптеките,
  • въвеждане на минимално разстояние между две аптеки,
  • въвеждане на максимален брой аптеки в даден райн базирано на броя живущи.

Е в този случай някой нов МОЛ няма да има аптека, но някое по-малко населено място може и да се сдобие с такава.

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране и изразява личното мнение на автора по темата.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност