fbpx

Аспирин при деца?

Аспиринът е толкова известен, че е станал нарицателно име на активната му съставка – ацетилсалицилова киселина. Той може да се прилага за облекчение на болка (при зъбобол, главоболие, менструация), понижение на висока температура, има противовъзпалително действие при ревматични заболявания (например ревматоиден артрит).

В по-ниски дози се използва за профилактика след прекаран инсулт или инфаркт. Има данни, че ацетилсалициловата киселина притежава противотуморно действие. Смята се, че може да намали риска от няколко вида рак – колоректален, стомашен и езофагеален. Проучва се ползата му при рак на гърдата, черния дроб и на яйчниците.

Аспиринът най-често се употребява под формата на ефервесцентни таблетки (в комбинация с витамин С), обикновени таблетки, диспергиращи се таблетки и гастро-резистентни таблетки.

Аспирин е толкова известна марка, че българската дума за панацея – пенкилер, се отнася точно за него.

Малко хора, обаче, са наясно, че това толкова популярно лекарство не може да се ползва от деца под 16 години!

Синдром на Рей

Употребата на ацетилсалицилова киселина при деца крие много голям риск за развиване на т.нар. синдром на Рей.

Синдромът на Рей е изключително рядко, но много сериозно и често фатално състояние. Смъртността се определя на около 30-40%.

Протича с оток на черния дроб, невъзпалителна енцефалопатия и увреждане на мозъчния ствол.

Точната причина за синдрома не е известна. Ясно е, обаче, че най-често засяга деца и младежи, които се възстановяват от наскоро прекарана вирусна инфекция – грип, дребна шарка и други.

Синдромът на Рей е предшестван от вирусна инфекция с период от 3-5 дена без проява на симптоми.

Обяснени на биохимичен език, симптомите на синдрома на Рей са причинени от нарушение на митохондриалния метаболизъм (митохондриите са енергийния източник на клетката), което води до метаболитна недостатъчност в черния дроб и други тъкани. Има различни хипотези за тези промени, една от които е вроден генетичен дефект в някои ензимни системи.

Когато черния дроб загуби енергийния си източник, започва процес на чернодробна недостатъчност – натрупват се токсични вещества в кръвта, които могат да увредят цялото тяло и да доведат до оток на мозъка.

Някои тежки инфекции и заболявания също могат да се проявят със симптоми, подобни на тези при синдрома на Рей, а това затруднява диагностицирането.

Първоначално симптомите могат да бъдат често боледуване, умора и липса на интерес и ентусиазъм, учестено дишане, припадъци. Лошото е, че аспирина може да бъде използван за лечение на някои от симптомите и да доведе до синдром на Рей.

Въпреки, че не е абсолютно изяснена връзката между употребата на ацетилсалицилова киселина при деца и синдрома на Рей, остава ограничението за приемът му от деца под 16 години. Деца могат да приемат аспирин само под строго наблюдение на лекар и когато потенциалната полза от лечението надхвърля рисковете.

Деца под 16 години не трябва да приемат също:
– ацетилсалицилат
– салицилова киселина
– салицилат
– салицилови соли

Салицилова интоксикация

Свързано с употребата на ацетилсалицилова киселина е т.нар. салицилова интоксикация. Макар в България да не е често срещана, годишно близо 20 000 случаи на отравяне със салицилати са регистрирани в САЩ.

Смъртните случаи от предозиране със салицилати са рядкост. Повечето случаи на остри отравяния с ацетилсалицилова киселина са при юноши поради умишлена употреба на фатално високи дози от нея.

Някои гелове за приложение върху кожа съдържат салицилови соли. Те също не бива да се използват при деца под 16 години.

Ако търсите алтернативни продукти, подходящи за по-малки, обърнете се към своя фармацевт.


Източници:

  1. Aspirin and Reye Syndrome: A Review of the Evidence
  2. Reye’s syndrome
  3. КХП Аспирин
Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност