fbpx

Български специалисти разработиха мобилно приложение за диабетици

Програмисти и IT специалисти от Пловдив и Стара Загора създадоха приложение за лекари и пациенти болни от диабет. Целта му е връзката между болния и неговия лекуващ да бъде максимално безпрепятствена.

Задачата за разработването на приложението е възложена на нашите специалисти от американски професор, който е и автор на идеята.

Чрез мобилното приложение пациентът има възможността ежедневно да споделя нивата на кръвната захар, приетите лекарства, как се чувства и много други параметри, които биват анализирани от системата и изпращани до лекуващия лекар или специалист. Той от своя страна оценява препоръките дадени му от приложението и връща на болния насоки за бъдещото лечение.

Приложението вече работи в САЩ и дава резултати. Тестовете са показали, че за една година използване на разработената система усложенията при лечението са паднали с от 10% до 40%. Научната разработка спестява много време и по близо 800 долара на всеки пациент.

Идеята на специалистите и програмистите от катедрата Компютърни системи и технологии към Техническия университет в Пловдив е да си помагат взаимно с лекари и медици в обработването на данни. Член на екипа, работил върху разработването на приложението, обяснява:

реклама

От една страна ние знаем как да събираме и складираме такива данни и да ги обработваме, от друга страна те знаят какво означават тези данни.

Част от екипа беше и Донка Нешева – докторант в пловдивския Технически университет, която сподели надеждите си за използването на приложението и в нашата страна:

Заедно разработихме приложението, което е вече при пациенти в Щатите и се надявам скоро и в България.


Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност