fbpx

Човешкият микробиом и как може чрез модулацията му да намалим холестерола

Думата микробиом е създадена от Джошуа Леденберг през 2001 г. и означава екологината общност от коменсални, симбиотични и патогенни организми, които споделят нашето телесно пространство. Технически човешкия микробиом е определен като пълен геном (пълен набор от организми от ДНК, включително гените) на всички микроорганизми в и върху човешкото тяло. Терминът „Микробиом“ се използва за назоваване на общността на всички микроорганизми в нашето тяло. По достъпно казано Микробиом е съвкупността от всички микроби (бактерии, вируси, гъбички) с техните гени в нас.

Защо обръщаме толкова внимание на това ново понятие Микробиом?

Все по-голям брой научни изследвания показват, че собствения микробиом е един от най-важните фактори, определящи нашето  здраве. Обикновено, когато хората мислят за бактерии в тялото, те мислят за патогени. Ето защо изследванията дълго време бяха насочени към тези вредни бактерии и се пренебрегваха „добрите“. Причината, твърди биологът Саркис К. Масманиан от Калифорнийския технологичен институт, е нашето изкривено виждане за света.

Нашият нарцисизъм ни държеше назад; имахме склонност да мислим, че имаме всички функции, необходими за нашето здраве. Но само защото микробите са чужди, само защото ги придобиваме през целия живот, не означава, че те са по-малко фундаментална част от нас.“

Друга причина да не обръщаме внимание на собствения ни микробиом е липсата на модерни технологии. Въпреки че първите проучвания на микробиома се появяват още през 1680 г., чак сега започват да се разработват методи за пълно му изследване. Съществуването на съвременни техники позволява да се изолират ВСИЧКИ бактерии, дори и най-трудните за развитие анаеробни, и способността да се разбере за какво са добри тези микроби.

Учените научават все повече за микробите, които ни държат здрави, започваме да разбираме как фините дисбаланси в нашите микробни популации също могат да причинят болести и как възстановяването на баланса може да доведе до излекуване. Нашето ново разбиране може да доведе до по-целенасочено и ефективно лечение.

Последните постижения в молекулярните и аналитични техники позволяват идентифициране на бактериални видове и щамове, които обитават стомашно чревният тракт, тяхната метаболитна активност и взаимодействия с човешкия гостоприемник. Тези проучвания дават по-добра представа за ролята на чревните микроби и техните метаболити за здравето и болестите.

Проектът за човешкия микробиом стартира през 2008 г. и първите резултати бяха публикувани през 2012 г. Проекта цели да категоризира и проучи микробите живеещи в телата ни.

Днес знаем, че:

  • Човешкият микробиом се състои от повече от 100 трилиона бактерии, гъбички и вируси.
  • Изчислено е, че всеки човек има същото количество микробни клетки, колкото и човешки клетки.
  • Взаимодействието между човешките и микробните клетки е от решаващо значение за поддържането на доброто здраве.

Откритието на OptiBiotix Health

Десетки фирми разработват редица технологии, които модулират микробиома на човека, за да предотвратят и управляват човешките заболявания. Една от тези фирми е OptiBiotix Health, британска компания, работеща в най-прогресивните области на биотехнологичните изследвания. Продуктите на OptiBiotix Health са предназначени да подобрят здравето на хората и да подпомогнат лечението, превенцията и управлението на редица заболявания. Основно са насочени към затлъстяването, висок холестерол и диабет – състояния потенциращи причина номер 1 за смъртност в света – сърдечно съдови заболявания.

Фирмата OptiBiotix Health завърши през 2017 г. революционно клинично проучване за намаляване нивата на холестерола с пробиотичен щам Lactobacillus plantarum LPLDL®, който модулира чревния микробиом. Холестеролемията (високо ниво на холестерола) е сочена като една от основните причини за смърт в света. Един от всеки 500 българи страда от висок холестерол. Високият холестерол е 20 пъти по-опасен от диабета и причинява 12% от инфарктите у нас. Все по-често млади хора страдащи от висок холестерол умират. Проблемът у нас е, че започваме да лекуваме холестеролемията едва след като получим инфаркт или инсулт.
Lactobacillus plantarum LPLDL® модулира метаболизма на жлъчните киселини, участващи в метаболизма на холестерола. Щамът въздейства чрез прекъсване на рециркулацията на холестерол в организма, като изхвърля ненужните количества от вредния холестерол. По този начин черният дроб изтегля необходимия му за синтез на жлъчни соли холестерол от кръвния ток, намалявайки количеството му в сърдечно съдовата система. Lactobacillus plantarum LPLDL® повлиява положително сърдечното здраве и фактори като висок холестерол и високо кръвно налягане, като и други процеси от чернодробната функция до регулиране на глюкозата и витаминния метаболизъм.

Ефективен ли е Lactobacillus plantarum LPLDL® при висок хлестерол?

Резултатите от клинично проучване с Lactobacillus plantarum LPLDL® показва:

реклама

  • намаляване на общия холестерол с 36,7%,
  • намаляването на LDL с 13,9 %,
  • увеличаване на HDL – холестерола с 4,5%
  • намаляване на кръвното налягане с 5,1%.

Употребата на Lactobacillus plantarum LPLDL® укрепва сърдечно съдовата система, по естествен начин намалява нивата на холестерола и предлага научно обосновано решение без странични действия.

Потенциалът на продуктите влияещи на човешкият микробиом е огромен. Този потенциал е породен от макро факторите на околната среда, нарастващите медицински разходи, промяна в политиката на общественото здраве към превенция на заболяванията и потребителски тенденции към по-здравословен начин на живот, по-добро хранене и възможност да си помогнем сами.

www.bglek.com


Статия с продуктово позициониране.

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

В статията са цитирани следните източници:
An in vivo assessment of the cholesterol-lowering efficacy of Lactobacillus plantarum ECGC 13110402 in normal to mildly hypercholesterolaemic adults

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност