fbpx

Да се ваксинирам или да не се ваксинирам?

Чухте ли вече рекламите по радиото за противогрипни ваксини?

Това означава, че сега е най-подходящото време за ваксинация. Почти всеки ден в аптеката ни питат „Да се ваксинирам ли?“ В следващите редове ще се опитам да ви помогна с вземането на това решение (то е индивидуално).

Какво представлява грипния вирус и защо е важно да сме подготвени за него?

Грипът е вирусно заболяване с причинител Influenza virus. Предава се по въздушно-капков път. Вирусът е силно заразен и с кратък период на манифестация на заболяването (т. нар. инкубационен период). Най-податливи към грипния вирус са децата до 3 години, възрастните хора (над 65 години) и тези с хронични заболявания (най-вече астма, ХОББ и други респираторни заболявания).

В повечето случаи грипната инфекция преминава без усложнения за няколко дни (от 3 до 7 дни в зависимост от организма). В други случаи тя протича в по-тежка форма или е последвана от бактериална инфекция. Най-сериозните усложнения са пневмония, отит, мнингит, сърдечно-съдова слабост, изменения в ЕКГ и други.

Как действат противогрипните ваксини?

Противогрипната ваксина внася в организма контролирана доза инактивирани грипни вируси. В по-новите поколения ваксини вирусите се фрагментират. Това значително намалява вероятността от разболяване в следствие на ваксината. Влизайки в контакт с фрагментирания вирус имунната система на човека се активира. Преминава процедура на разпознаване и „неутрализиране“ на вирусните елементи. Създава се „памет“ за този контакт, както и подготовка за повторен такъв. При следващо попадане на същия щам грипен вирус (или подобен) имунната система вече реагира значително по-бързо и заболяването не се развива или протича в много лека форма.

Има ли риск да се разболеете от грип чрез ваксината?

С новите поколения ваксини вероятността да се разболеете от самата ваксина е сведена до минимум. Все пак ваксината се поставя когато сте напълно здрави.

Как и кога се определят кои щамове да се включат в тях?

До преди 1-2 години ваксините съдържаха 3 щама.

Настоящите ваксини съдържат фрагменти от 4 щама грипен вирус (познати са над 140 щама грипен вирус). Световната здравна организация в началото на всяка година прави прогноза за следващия сезон, кои ще са „актуалните“ щамове. За сезон 2018-2019 прогнозата определя следните щамове:

  • Грипен вирус тип А щам Michigan и щам Singapore
  • Грипен вирус тип Б щам Colorado и щам Phuket

За съжаление тази прогноза не винаги се сбъдва, което означава, че ваксината няма да бъде в максимална ефективност. Дори и прогнозата да се окаже грешна, ваксинираните хора имат предимство в преодоляването на инфекцията пред не ваксинираните!

Какви са ползите от ваксинацията?

Не се разболявате или заболяването протича по-леко. Намалява се вероятността от развитие на усложнения или вторична бактериална инфекция (например бактериална пневмония). Макар и специфична, ваксината засилва и общия имунитет, но в много малка степен.

Колко дълго трае имунитета срещу грипния вирус?

Около няколко години. Има две причини поради, които се налага ежегодна ваксинация:

  • грипният вирус често мутира
  • всяка година различни щамове са актуални

Тези факти обясняват защо хората, които се ваксинират ежегодно отчитат висока ефективност на ваксината.

Има ли групи хора, за които това е важно да се ваксинират?

Деца, възрастни над 65 години и хронично болните пациенти е силно препоръчително да се ваксинират. Всички хора, които ежедневно са в контакт с много хора също е препоръчително да се ваксинират (медицински работници, продавачи в магазини и други).

Кога да се ваксинирате?

Необходимо е време на организма да задейства имунната си система (2-3 седмици). Най-добре е ваксинацията да става септември и октомври. Така до декември, когато се появяват първите вълни от грип, организмът ще е подготвен. Също така септември и октомври е по-малко вероятно да сте в състояние не подходящо за поставяне на ваксина (трябва да сте напълно здрави).

Ефективна ли е ваксината?

Ефективността на ваксината зависи от много фактори. Един от които се нарича колективен имунитет. Колкото повече хора се ваксинират, толкова по-малка е вероятността всички (ваксинирани и не ваксинирани) да се разболеят от грип. За съжаление данните за България показват изключително нисък процент на ваксинирани (до 10%).

Други фактори са моментното състояние на организма, дали ще бъдат познати щамовете, възможността да се почива при проява на грипни симптоми и други. Важен фактор е дали сте се ваксинирали предходните години. Ако миналата година сте се ваксинирали срещу 3 (или 4) щама и тази срещу други 4 щама, то вашият организъм е подготвен срещу 8 щама ? Има разлика нали?

Има ли алтернативи на противогрипната ваксина?

Алтернативи на самата ваксинация няма!

Има обаче друг подход за засилване на организма и предпазване от усложненията на грипния вирус. Това са друг вид ваксини, които съдържат фрагменти от бактерии. Ползват се най-честите причинители на бронхити и пневмония. Тези продукти няма да заместят противогрипната ваксина, но са вариант за тези хора, които не са склонни по една или друга причина да си сложат противогрипна ваксина. Може да попитате вашия лекар или фармацевт за подобни варианти.

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност