fbpx

Делене на таблетки – съвет на фармацевта

Експерти смятат, че около една трета от всички таблетки, използвани при амбулаторни пациенти, ще бъдат делени на 2 или повече. Има много причини за това: много лекарства са достъпни само в доза, която отговаря на нуждите на средностатистически възрастен. Но децата или възрастните хора често се нуждаят от по-ниска доза. Някои лекарства също изискват непрекъснато регулиране на дозата в зависимост от курса на терапията. Понякога пък пациентите просто имат проблеми с преглъщането на таблетките поради размера им като цяло.

Каквато и да е причината за желанието да счуипите и разделите таблетки:

винаги обсъждайте това с Вашия фармaцевт или лекар!

Тъй като, не всички таблетки могат да бъдат делени, а деленето дори може да представлява риск за вашето здраве! Повече за това можете да намерите на тази страница. Как да делите таблетките правилно, обясняваме в следващите редове.

Как да разделяте таблетките правилно?

За да разделите таблетките възможно най-точно на равни части, трябва да имате предвид следните съвети:

делене на таблетки
  • Не се опитвайте да използвате нож или нещо подобно, парчетата винаги ще бъдат много различни и рискът от нараняване е висок. Следните техники са по-подходящи, в зависимост от вида на таблетката:
  • Фигура А) показва как да се разделят обли таблетки със сравнително голяма вдлъбнатина: Поставете таблетката с вдлъбнатината нагоре върху масата и я натиснете с пръст. Това улеснява разделянето на таблетките на половинки или четвъртини.
  • Фигура C) показва правилната техника за кръгли, относително дебели таблетки с голяма вдлъбнатина: Поставете таблетката на плота с вдлъбнатината надолу и натиснете долната част на таблетката с пръста си.
  • Фигури B) и D) показват техники за разделяне на относително тънки плоски таблетки. На Фиг. B) таблетката се чупи чрез натискане на двата показалеца върху ръба на таблетката, като средата й е над ноктите на двата палеца. На фиг. D) разчупваме таблетката чрез натиска на палеца над двата показалеца.

Кога не могат таблетките да се делят?

Моля, имайте предвид, че не всички таблетки могат да бъдат разделяни! Ако това се случи, рискът от нежелани реакции и неуспехът на терапията се увеличава. Предимно да не се делят:

  • Стомашно-устойчиви таблетки: Те имат покритие, което гарантира, че лекарството се освобождава само в червата. При деленето таблетката може да се разтвори в стомаха. Това повлиява поносимостта и ефективността на таблетката, което може да доведе до странични ефекти и/или неефективност на лечението.
  • Таблетки с удължено освобождаване: Специалният им състав гарантира, че активната съставка не се освобождава наведнъж, а постепенно. Чрез счупването, активната съставка може да влезе в организма за по кратко време, отколкото е желано, и в крайна сметка можете да предозирате или лекарстовот да няма желания продължителен ефект.
  • Капсули: Капсулите не са вид таблетки, но ще ги разгледаме тук. В капсулата често се съдържат различни вещества, освен лекарствените, а и понякога повече от едно лекарствено вещество, където ефектът им зависи от точното съотношение на смесване. Не можете да дозирате съдържанието на една капсула сами.
  • Обвити таблетки: Някои активни съставки са чувствителни към светлина, влага или кислород. Следователно таблетките са обвиват, обичайно със специално обвивка, която защитава лекарственото вещество. Тук чупенето или деленето на таблетката може да унищожи лекарството.

Между другото, вдлъбнатините в таблетките не винаги са индикация, че таблетката може да бъде разделена, защото някои от тях са само за декорация! И дори липсата на предупредително известие в листовката не означава непременно, че таблетката може да бъде разделена. Ето защо, нашият съвет:

Винаги поискайте съвет и помощ от нас или от Вашия лекар дали дадена таблетка може да бъде разделяна!

www.bglek.com


Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност