fbpx

Диабет тип 1

Какво е диабет?

Диабетът се развива, когато нивата на кръвна захар (глюкоза) в кръвта станат по-високи от нормалното. Има два основни типа диабет – диабет тип 1 (инсулинозависим) и диабет тип 2 (неинсулинозависим).

Какво представлява диабет тип 1?

Също е познат като младежки диабет или инсулинозависим диабет. Обичайно се среща при деца и младежи. Около 1 на 300 души развива тип 1 диабет в някакъв етап от живота.

Болестта обичайно се развива сравнително бързо, за няколко дни или седмици, като панкреасът спира да произвежда инсулин. Лечението се извършва чрез инжектиране на инсулин и здравословна диета.

Защо панкреасът спира да произвежда инсулин?

В повечето случай се смята, че диабет тип 1 е автоимунно заболяване. Имунната система, нормално, произвежда антитела за да атакува микроорганизми, като бактерии и вируси. При автоимунните заболявания, имунната система произвежда антитела срещу част или части на нашия организъм. Ако страдате от диабет тип 1, организмът ви произвежда антитела, които атакуват бета клетките в панкреаса. Това са клетките, които произвеждат инсулин.

Рядко, диабет тип 1 може да се получи и заради други причини. Например, тежки възпаления на панкреаса или хирургичното му отстраняване.

Глюкоза и инсулин

След нахранване, различните хранителни вещества се разграждат в червата до захари. Главната захар се нарича глюкоза, която преминава от червата в кръвообращението. За да се движи в здравословни граници, нивото на кръвна захар не трябва да се покачва или намалява много.

Когато, нивата на глюкоза в кръвта започнат да се покачват (след нахранване), нивото на инсулин също започва да се покачва. Инсулинът позволява навлизането на глюкоза от кръвта към различните тъкани и клетки. Част от глюкозата там се използва за енергия , друга част се складира като енергиен запас (мазнини или гликоген). Когато кръвната захар започне да намалява (между храненията), нивата на инсулин също намаляват. Част от гликогена или мазнините тогава се превръщат обратно в глюкоза и се освобождават от клетките в кръвообращението.

Какви са симптомите на диабет тип 1?

Симптомите, които обичайно се проявяват първоначално със заболяването са:

 • Прекалена жажда през цялото време на деня
 • Често уриниране
 • Умора, загуба на тегло и цялостно неразположение

реклама

Посочените симптоми се развиват много бързо – за няколко дни или седмици. След като започне лечението, симптомите скоро отшумяват. Без лечение, кръвната захар (глюкоза) се покачва много и се образуват киселини в кръвообращението (кетоацидоза). Ако се получи това състояние, ще загубите голямо количество течности от тялото (дехидратация), и е вероятно да изпаднете в кома.

Наследствено заболяване ли е диабетът?

Въпреки, че диабетът не е наследствено заболяване, има някои генетични фактори. Ако ваш близък роднина е болен от диабет, шансът и вие да го развиете е около 6%, което е доста по-високо от нормалния шанс, който е 0,3%.

Какви са възможните усложнения при диабет?

Остри усложнения – много високо ниво на кръвна захар.

Те не са често срещано при тип 2 диабет. Често срещано е при нелекуван диабет тип 1 , където бързо се достигат високи нива на кръвна захар. Въпреки това високите пикове на кръвна захар (хипергликемия) се срещат и при пациенти с диабет тип2. Повишената глюкоза в кръвта може да доведе до загуба на много течности (дехидратация), сънливост и сериозни усложнения, които може да са животозастрашаващи.

Хронични усложнения (късни усложнения)
Ако кръвната захар е повишена за дълъг период от време, може постепенно да увреди кръвоносните съдове. Това може да се случи дори и ако нивата на глюкоза не са много по-високи от нормалното. От своя страна , това е последвано от други усложнения

 • Увреждане на бъбреците, което може да прерастне в бъбречна недостатъчност.
 • Проблеми с очите, които могат да засегнат виждането (диабетна ретинопатия)
 • Увреждане на нерви (диабетна полиневропатия)
 • Увреждане на стъпалата (диабетно стъпало)
 • Импотентност

Усложнения от лечението
Хипогликемия настъпва, когато нивото на кръвна захар стане твърде ниско – хипогликемия ( обикновено под 4mmol/L ). За пациентите с диабет, които са на инсулин и/или таблетки , съществува риск от хипогликемия. Симптомите на хипогликемия включват : тремор, потене, тревожност, замъглено виждане, изтръпване на устните, бледост, промяна на настроението, неяснота и объркване. За да се преодолее хипогликемията, пациента трябва да приеме напитка подсладена със захар или някакво сладко изделие.

Лечение

Основно лечението на диабет тип 1 е с инсулин. Лечението се извършва чрез инжектиране на инсулин и продължава цял живот. Инсулинът не се усвоява в стомашно-чревният тракт и за това се налага да бъде инжектиран, вместо да се приема на таблетки.

Съществуват различни видове инсулин, като главните са:

 • Бързодействащ инсулин – може да бъде инжектиран точно преди, по време или след нахранване. Той действа около 2 до 5 часа и действа само за храненето, за което е бил приет.
 • Бавнодействащ (пролонгиран) инсулин – обикновено се инжектира веднъж дневно.
 • Интермедиерен инсулин – прилага се един или два пъти дневно.
 • Комбинирани – комбинация от бързо- и бавнодействащи инсулини.

Инсулинови помпи

Тази терапия осигурява продължителна инфузия на инсулин в подкожната тъкан. Инсулиновата помпа работи, като доставя бързодействащ инсулин продължително, през различни части на деня и нощта, като количеството е предварително зададено според нуждите на пациента.


Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност