fbpx

Диабет тип 2

Какво е диабет?

Диабетът се получава, когато нивата на кръвна захар (глюкоза) станат по-високи от нормалното. Има два основни типа диабет – тип 1 и тип 2.

Какво е диабет тип 2 ?

При диабет тип 2, заболяването и симптомите се развиват постепенно (седмици или месеци). Това е така, защото при тип 2 диабет панкреасът все още произвежда инсулин (за разлика от тип 1 диабет). Въпреки това се развива диабет, защото:

 • Панкреасът не произвежда достатъчно инсулин, колкото е необходим на организма; или
 • Клетките на организма не усвояват инсулина правилно. Това се нарича инсулинова резистентност. Клетките стават резистентни към нормалните нива на инсулин. Това означава, че се нуждаете от повече инсулин, отколкото нормално е необходимо, за подържане на здравословни нива на кръвна захар; или
 • Комбинация и от двете причини

Диабет тип 2 е много по-често срещан от диабет тип 1.

Какво е диабет тип 1?

При диабет тип 1 бета-клетките на панкреаса спират да произвеждат инсулин. Заболяването и симптомите се развиват бързо (за дни или седмици), защото нивата на инсулин в кръвта стават много ниски. Тип 1 диабет е известен още като инсулинзависим диабет или младежки диабет.

Обичайно се среща при деца и юноши. Диабет тип 1 се лекува с инжектиране на инсулин и диета.

Научете повече за Диабет тип 1

Глюкоза и инсулин

След нахранване, различните хранителни вещества се разграждат в червата до захари. Главната захар се нарича глюкоза, която преминава от червата в кръвообращението. За да се движи в здравословни граници, нивото на кръвна захар не трябва да се покачва или намалява много.Когато, нивата на глюкоза в кръвта започнат да се покачват (след нахранване), нивото на инсулин също започва да се покачва. Инсулинът позволява навлизането на глюкоза от кръвта към различните тъкани и клетки. Част от глюкозата там се използва за енергия, друга част се складира като енергиен запас (мазнини или гликоген). Когато кръвната захар започне да намалява (между храненията), нивата на инсулин също намаляват. Част от гликогена или мазнините тогава се превръщат обратно в глюкоза и се освобождават от клетките в кръвообращението.

Какво се случва при диабет тип 2?

Диабет тип 2 се развива за дълъг период от време (години). През този период от време започва инсулиновата резистентност, където инсулинът е все по-неефективен в регулирането на нивата на кръвна захар. В резултат на тази инсулинова резистентност, панкреасът реагира чрез продуцирането на по-големи и по-големи количества инсулин, за да се опита да постигне адекватна регулация на нивата на кръвната глюкоза.

Тъй като свръхпродукцията на инсулин се появява за много дълъг период от време, клетките, произвеждащи инсулин в панкреаса се „износват“, така че за времето, докато някой е диагностициран с диабет тип 2, са се загубили 50 – 70% от клетките произвеждащи инсулин. Това означава, че диабет тип 2 е комбинация от неефективен усвоен инсулин и недостатъчен инсулин.

Често в началното диабет тип 2 може да бъде контролиран със здравословно хранене и редовна физическа активност.

С течение на времето повечето хора с диабет тип 2 ще се нуждаят от таблетки, а много от тях в крайна сметка ще имат нужда от инсулин. Важно е да се отбележи, че това е естествената прогресия на състоянието и приемането на таблетки или инсулин, веднага щом са необходими, може да доведе до по-малко дългосрочни усложнения.

Какво причинява диабет тип 2?

Освен генетичните фактори и фамилната обремененост към диабет тип 2, рискът значително се увеличава, ако хората проявят редица модифицируеми фактори в начина на живот, включително високо кръвно налягане, наднормено тегло или затлъстяване, недостатъчна физическа активност, лоша диета и класическото трупане на мазнини около талията.
Хората са изложени на по-висок риск от диабет тип 2, ако:

 • имат фамилна анамнеза за диабет
 • са по-възрастни (над 55-годишна възраст) – рискът се увеличава с възрастта
 • са над 45-годишна възраст и са с наднормено тегло
 • са над 45-годишна възраст и имат високо кръвно налягане
 • при жени, които са раждали дете над 4,5 кг, или е имало гестационен диабет (по време на бременността) или имат състояние, известно като поликистозен овариален синдром.

Какви са симптомите при диабет тип 2 ?

реклама

Както вече казахме, симптомите се развиват постепенно и могат да не правят впечатление в началото. Много хора страдат от диабет много преди да бъдат диагностицирани.

Четирите най-важни симптома са:

 • Жажда през повечето време
 • Често и продължително уриниране
 • Уморяемост
 • Загуба на тегло

Тъй като симптомите се развиват постепенно, можете често да сте жадни и уморени и да не разпознаете че това е болест. Някои хора също съобщават за замъглено виждане и чести инфекции.

Още за симптомите на диабет

Какви са възможните усложнения при диабет?

Остри усложнения – много високи нива на кръвна захар (хипергликемия).
Те не са често срещани при тип 2 диабет. Често срещани са  при нелекуван диабет тип 1, където високи нива на глюкоза се достигат бързо. Въпреки това високи пикове на кръвна захар се срещат и при пациенти с диабет тип 2. Повишената глюкоза в кръвта може да доведе до загуба на много течности (дехидратация), сънливост и сериозни усложнения, които може да са животозастрашаващи.

Хронични усложнения (късни усложнения)
Ако кръвната захар е повишена за дълъг период от време, може постепенно да увреди кръвоносните съдове. Това може да се случи дори и ако нивата на глюкоза не са много по-високи от нормалното. От своя страна , това е последвано от други усложнения:

 • Увреждане на бъбреците, което може да прерастне в бъбречна недостатъчност.
 • Проблеми с очите, които могат да засегнат виждането (диабетна ретинопатия)
 • Увреждане на нерви (диабетна полиневропатия)
 • Увреждане на стъпалата (диабетно стъпало)
 • Импотентност

Усложнения от лечението
Хипогликемия настъпва, когато нивото на кръвна захар стане твърде ниско (обикновено под 4 mmol/L ). За пациентите с диабет, които са на инсулин и/или таблетки, съществува риск от хипогликемия. Симптомите на хипогликемия включват: тремор, потене, тревожност, замъглено виждане, изтръпване на устните, бледост, промяна на настроението, неяснота и объркване. За да се преодолее хипогликемията, пациента трябва да приеме напитка подсладена със захар или някакво сладко изделие.

Цели на лечението

Диабетът не може да бъде излекуван, но симптомите могат да бъдат успешно контролирани. Ако високите нива на кръвна захар се свалят до нормалните, симптомите ще изчезнат и пациентите ще се чувстват отново добре. Все още обаче остава риск от късни усложнения, ако нивото на кръвна захар е дори леко завишено – дори ако нямате остри симптоми. Основните цели на лечението са:

 • Да се подържат нива на кръвната захар близки до нормалните:
 • Чрез здравословна и балансирана диета.
 • Загуба на тегло, ако пациента е с наднормено тегло.
 • Редовни физически упражнения.
 • Лекарства – има различни видове лекарства, които намаляват кръвната захар.
 • Да се намалят всички други рискови фактори, които могат да доведат до усложнения:
 • Намаляване на кръвното налягане
 • Ако пушите – време е да спрете
 • Намаляване на холестерола – обичайно допълнително към лечението се включват лекарства за намаляване на холестерола
 • Да се диагностицират усложнения, колкото се може по-рано
 • Следене на нивото на кръвна захар
 • Диагностика на очите
 • Тестове на урина
 • Диагностика на краката
 • Кръвни тестове

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност