fbpx

Диабетна невропатия

Диабетната невропатия е вид увреждане на нерви, което се получава вследствие на диабет. Високите нива на кръвна захар могат да увредят нервните влакна на организма, като диабетната невропатия най-често засяга нервите на краката и стъпалата (диабетно стъпало).

В зависимост от засегнатите нерви, симптомите на диабетна невропатия могат да варират от болка и изтръпване в крайниците до проблеми с храносмилателната система, уринарния тракт, кръвоносните съдове и сърцето. При някои хора, тези симптоми са леки, за други – диабетната невропатия може да е болезнена, инвалидизираща и дори фатална.

Диабетната невропатия е сериозно усложнение на диабета. Превенцията на невропатия или забавянето на нейния прогрес се случва чрез контрол на кръвната захар и здравословен начин на живот.

Видове диабетна невропатия

Различават се четири вида диабетна невропатия, като симптомите варират, в зависимост от вида и това, кои нерви са засегнати:

  • Периферна невропатия – Най-честата форма на диабетна невропатия. Краката и стъпалата са засегнати най-много, следвани от ръцете. Симптомите на периферна невропатия са – намалено чувство за болка или температура, боцкащо и парещо чувство, остра болка и крампи, слабост в мускулите, загуба на рефлекс, загуба на баланс и ориентация, сериозни проблеми със стъпалата, като язви, инфекции, деформации и други.
  • Автономна невропатия – Автономната нервна система контролира сърцето, мозъкът, пикочния мехур, белите дробове, стомаха, червата, репродуктивните органи и очите. Диабетът може да засегне нервите във всеки един от тези органи, като причинява – чести уринарни инфекции, констипация (запек) или диария, бавно изпразване на стомаха (гастропареза), еректилна дисфункция при мъжете, сухота във влагалището при жените, прекомерно потене, проблеми с регулацията на телесната температура, проблеми с очите, учестен сърдечен ритъм и други.
  • Диабетна амиотрофия – Засяга нервите в бедрата, ханша и краката. По често се проявява при болни с диабет тип 2. Симптомите са обичайно в едната страна на тялото и включват – внезапна, силна болка в ханша или краката, отслабване или атрофия на мускулите, трудно изправяне от седнало положение, намаляване на тегло и други.
  • Мононевропатия – Мононевропатията води до увреждане на специфичен нерв. Този нерв може да бъде на лицето, тялото или краката. Освен силна болка, мононевропатията рядко води до продължителни проблеми. Симптомите включват – трудно фокусиране на зрението, парализа на едната страна на лицето, болка в долната част на гърба, болки в бедрото, гърдите или корема, и други.

реклама

Причини за диабетната невропатия

Продължителното излагане на висока кръвна захар може да увреди деликатните нервни влакна, причинявайки диабетна невропатия. Защо това се случва не е още съвсем ясно.

Високата кръвна захар пречи на нервите да си предават сигнали. Тя също е причина за отслабване на стените на малките кръвоносни съдове, които доставят кислород на нервите.

Други фактори – Възпаление на нервите, генетични фактори, алкохол и тютюнопушене.

Рискови фактори

Всеки страдащ от диабет, може да развие невропатия, но някои фактори могат да улеснят процеса :

  • Лош контрол на кръвната захар – Това е най-големият рисков фактор за всяко усложнение при диабет, включително и увреждането на нервите.
  • Продължителността на заболяването – Рискът от развитие на диабетна невропатия се увеличава заедно с увеличението на време, през което страдате от диабет.
  • Увреждане на бъбреците – Диабетът може да причини увреждане на бъбреците, което да доведе до увеличение на токсините в кръвта, а то от своя страна до увреждане на нервите.
  • Наднормено тегло
  • Тютюнопушене – Тютюнопушенето стеснява и втвърдява артериите, намалявайки кръвопотока към краката и стъпалата.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност