fbpx

Диабетна ретинопатия

Какво е диабетна ретинопатия?

Диабетът настъпва, когато нивата на кръвна захар в кръвта станат по-високи от нормалното. Различават се два основни типа диабет – тип 1 и тип 2.

Ретината е орган, който се образува от специални клетки, наречени пръчици и конуси, които лежат в задната част на окото. Светлината навлиза в окото и преминава през лещата, която фокусира светлината върху ретината. Информацията, за това какво виждаме, се пренася от клетките на ретината към зрителния нерв и от него към мозъка. Много тънки кръвоносни съдове в ретината доставят кислород и хранителни вещества на клетките на ретината.

Терминът ретинопатия покрива различни нарушения на ретината, които могат да засегнат зрението. Ретинопатия се получава обикновено при увреждане на малките кръвоносни съдове в ретината. Ретинопатията е често причинена заради диабет , но понякога може да се прояви и заради други хронични заболявания, като хипертония.

Диабетна ретинопатия – как настъпва?

С продължение на годините, високите нива на кръвна захар могат да доведат до отслабване и увреждане на малките кръвоносни съдове на ретината. Това може да доведе до различни проблеми като:

 • Малко спукване или подуване на кръвоносен съд (микро аневризма).
 • Малко изтичане на течност от увредените кръвоносни съдове (ексудат).
 • Малко кървене от увредените кръвоносни съдове (хеморагия).
 • Кръвоносните съдове може да се блокират. Това пречи на доставянето на кислород и хранителни вещества към малките части на ретината.
 • Нов анормален кръвоносен съд може да се появи. Това се нарича пролиферативна ретинопатия. Тези нови кръвоносни съдове са деликатни и могат лесно да кървят.

Изтичането на течност, кървенето и блокирането на кръвоносен съд могат да увредят клетките на ретината. Тогава е налице диабетна ретинопатия.

Какви са симптомите при диабетна ретинопатия?

Повечето хора с диабетна ретинопатия не отчитат никакви симптоми или загуба на зрение. Въпреки това, без лечение, диабетната ретинопатия може постепенно да се влошии да доведе до намаляване на зрението и дори слепота. Диабетната ретинопатия е от най-честите причинители за слепота.

реклама

Типове диабетна ретинопатия

Диабетната ретинопатия може да засегне различни части на ретината – например макулата. Тя е малка част на ретината, която се намира в центъра на задната част на окото. Макулата е мястото, където се фокусира зрението. Ретинопатията може да засегне макулата, външната част на ретината или и двете.

Тежестта на диабетната ретинопатия може да варира:

 • Фонова ретинопатия – не намалява зрението. Характеризира се с малки кръвотечения (микро аневризми) в различни части на ретината.
 • Пре-пролиферативна ретинопатия – Има знак за намаляване на кръвния поток в кръвоносните съдове, но без образуване на нови кръвоносни съдове.
 • Макулопатия – макулата е увредена
 • Пролиферативна ретинопатия – проявява се, когато увредените кръвоносни съдове в ретината започнат да отделят вещества наречени – растежни фактори. Те могат да доведат до образуването на нови малки кръвоносни съдове от увредените такива. Тези нови, малки кръвоносни съдове не са нормални. Те са много деликатни и могат лесно да кървят, намалявайки зрението.

Може ли диабетната ретинопатия да бъде преодоляна?

Има малка вероятност да развиете диабетна ретинопатия, ако :

 • Контролирайте добре нивата на кръвна захар – чрез здравословна диета, намаляване на теглото, редовни упражнения и лекарства.
 • Контролирате добре кръвното налягане и нивата на холестерол. Някои проучвания показват че пушенето може да влоши ретинопатията. За това спрете да пушите ако го правите.

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност