fbpx

Диета при хора с диабет и предиабет – препоръки

От изключителна важност е хората, страдащи от диабет и предиабетни състояния да променят навиците си към по-здравословна посока и да се придържат към специален начин на хранене. Такъв, може да бъде назначен само от специалист-диетолог, който въз основа на състоянието и проведените изследвания ще назначи индивидуална медицинска диета. Според лекарите, правилното хранене при диабет и предиабет може да бъде също толкова ефективно, колкото терапията с лекарства и може да доведе до подобряване на нивата на гликиран хемоглобин (A1c), кръвното налягане и холестерола.

Основни цели на терапията с диета

Терапията с хранене при хора с диабет и предиабет се разделя на две основни цели.

  • Първата е да се подкрепят и насърчат здравословните модели на хранене, като се набляга на разнообразни храни, съдържащи полезни хранителни вещества в умерени количества. Това ще доведе до подобряване нивата на холестерола и кръвната захар.
  • Втората цел е да се поддържа удоволствието от храненето при пациентите. Това се постига чрез положителни напътствия, относно избора на здравословна храна, както и с помощта на практични инструменти за ежедневна планировка на храненията.

Проучванията доказват, че не съществува идеално съотношение между източниците на калории. Вместо това е важно да се разпредели приема на макронутриентите съобразно индивидуалните нужди, като се спазват настоящи модели на хранене, предпочитания и метаболитни цели. Пациентите трябва да извършат самооценка на своето хранене до момента, след което да им се предоставят индивидуални насоки за самонаблюдение, избор на храна, лекарства и физическа активност.

Основни насоки

За да сработят целите, пациентите е необходимо да се съсредоточат върху три ключови модела:

  • засилена консумация на зеленчуци,
  • свеждане до минимум на употребата на захар и захарни изделия
  • избор на натурални храни, които не са обработени или са с възможно най-малка преработка.

Най-добри доказателства за оптимизиране нивата на кръвната захар предоставя намаляването на въглехидратния прием.

Ниско въглехидратната диета е жизненоважна при хора с диабет тип 2 и предиабет. Съществуват редица модели на хранене, сред които ниско въглехидратни, вегетариански или вегански, с ниско или много ниско съдържание на мазнини (като моделите на хранене Орниш или Приткин) и много други. Всички те могат да бъдат от полза, стига пациентите да получават всички необходими микро и макро елементи.

Консумацията на захар и подсладени напитки следва да се преустанови, поради повишеният риск от диабет тип 2, наддаване на тегло, сърдечни заболявания, бъбречни заболявания и други проблеми. Съветът към всички пациенти е да ги заменят с повишен прием на вода.

Други фактори за вземане под внимание

Освен, ако не е изразен дефицит не се препоръчва приема на витамини и минерали от пациенти с диабет и предиабет. На предвид трябва да се вземат нивата на витамин В12 при пациенти, които го приемат като добавка заедно с метформин.

Консумацията на наситени мазнини трябва да бъде по-малко от 10% за да се намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Ако не се спазва диета с ниско съдържане на мазнини, то те трябва да са ненаситени.

Пациентите с диабет не се нуждаят от ограничения на натрий и препоръките за прием са същите като при останалите хора. В доклада се посочва, че не е необходимо да се намалява протеиновия прием при пациенти с хронично бъбречно заболяване. Страдащите от макроалбуминурия е добре да се насочат към соевия протеин за да се намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

В заключение, хората с диабет и предиабет трябва да говорят със специалист-диетолог за създаването на подходяща диета и правилно хранене. Има много начини и модели за това, като всеки от тях е правилен.

Важното е да се избере най-добрият спрямо индивидуалните показатели, който да се спазва и усъвършенства с времето.

За да не изпускате тази и други интересни статии може да се абонирате за нашия месечен бюлетин от линка отдолу 👇

www.bglek.com


Нашите знания сме допълнили с информация от следните източници:

  1. Nutrition Therapy for Adults With Diabetes or Prediabetes: A Consensus Report
  2. Nutrition Therapy for Adults With Diabetes or Prediabetes
Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност