fbpx

Добре познатият стрес … Какво все още не знаем за него?

Съществуват стотици, да не кажем хиляди статии на тема стрес – какви вреди причинява и защо не бива да го оставим да ни завладее. В тази ни предстои да разгледаме какво всъщност представлява стресът, какво го прави вреден и как да се справим с него чрез изцяло натурални продукти.

Отговорите на тези въпроси ви очакват, просто продължавайте да четете по-долу.

Стресът – толкова лош ли е всъщност?

И така, сам по себе, си стресът е жизненоважен. Ако ние, хората не изпитвахме подобно състояние, то нямаше да рискуваме изобщо, нямаше да следваме процес на развитие и все още щяхме да сме в пещерната епоха. Факт!

Стресът всъщност е основният мотиватор в човешката психика, както и главен двигател на нашата еволюция. Благодарение на него знаем как да реагираме в случай на опасност. По-просто казано, той отключва механизма за самосъхранение „бий се или бягай“, който е спомогнал на човечеството да се развие и да достигне до днес.

Когато е подложено на стрес, тялото отделя коктейл от хормони, подготвяйки ни за битка или бягство в случай на непосредствена опасност. Точно по тази причина, когато сме изправени пред заплаха или предизвикателство, често реагираме физически. Тялото ни е готово да ни защити или да ни помогне да се измъкнем от опасната ситуация възможно най-бързо. За целта в организма се произвеждат редица хормони, като кортизол, адреналин и норадреналин. Те предизвикват повишен пулс, подготвени мускули, бдителност, разширени бронхи и др. Всички тези адаптации подобряват способностите ни да реагираме правилно, в случай на предизвикателство или опасност.

Всички фактори, предизвикващи стресова реакция в тялото, се наричат още стресори. Те могат да бъдат определени шумове, агресивно поведение, бързо движещ се автомобил, страшните моменти във филмите на ужасите (спомняте ли си как подскачате понякога?) или дори, когато трябва да излезем на първа среща. Колкото повече са стресорите, толкова по-силни нива на стрес изпитват телата ни.

Въпреки това, ако механизмът „бий се или бягай“ се отключва твърде лесно, поради наличието на прекомерно количество стресори в ежедневието, той може да има пагубни последствия върху психичното и дори физическото състояние на човека. И това ни води до тук:

Кога стресът може да бъде вреден?

За съжаление ежедневието на модерните хора е изпълнено със стресори – работата, семейството, финансовите възможности, връзките, приятелите, колата… твърде много са, за да можем да ги изброим. Тези фактори довеждат до опасни нива стрес и се появява така нареченият хроничен стрес. Той ни завладява тогава, когато стресът е твърде интензивен или дълго време оставаме стресирани. Това надхвърля възможностите на тялото ни да се справи и високите нива на стресови хормони и води до състояние наречено дистрес или т. нар. патологичен стрес.

От друга страна идва друго вредно понятие – тревожността. Всъщност, сама по себе си, също като стреса, ако е в умерени количества, тревожността не е вредна. Обикновено определяме някой, като разтревожен, поради някаква причина. Но тревожността в науката психиатрия се определя като отделен симптом, точно както, например, главоболието. Когато един човек е трайно разтревожен, той изпитва редица неприятни симптоми – от безобидното „спрях ли печката, преди да изляза“ до страха от следене, който не бива да се пренебрегва.

Дистимия – какво е това и какво е общото със стреса?

Време е да ви запознаем с едно ново понятие, това е дистимията. Тя представлява термин, който означава постоянно угрижен човек. Често тя се сравнява или дори бърка с едно друго подценявано заболяване – депресията, но според лекарите дистимията се изразява значително по-слабо, но и за по-дълъг период от време. Думата дистимия произлиза от гръцките думи dys – труден и thumos – душа.

Причините за поява на дистимия са разочарование или редица такива, незадоволство от постигнатите резултати в кариерен или личен план и други. Най-честият симптом е изпитване на необясним дискомфорт в тялото. Лекарите го определят като дисфория – на практика това е обратното на добре познатата ни думичка еуфория – когато един човек се чувства добре, пълен с енергия и дори свръхактивен.

Дистимията и нейните симптоми са пряко свързани с продължителното изживяване на стрес. За щастие днес тези симптоми са добре познати и съществуват редица терапии за справяне с проблемите. Но от друга страна голяма част от хората продължават да живеят ежедневно с тези проблеми без да потърсят помощ и подкрепа.

Вечният въпрос: Как да се справим успешно със стреса?

В миналото тези симптоми често са били пренебрегвани, а хората, страдащи от тях не са получавали необходимото внимание. Днес, обаче нещата се развиват по друг начин. Вече съществуват множество начини за справяне със стреса и неговите неприятни симптоми.

Един от тези начини е изцяло природен продукт. Това е така нареченият Златен корен, който представлява адаптоген. Неговото действие е да повиши естествените адапционни възможности на тялото, особено когато е под напрежение. Златният корен се среща в части от Азия и Северна Америка, като предпочита студения климат.

Лесно и достъпно можете да си осигурите спокойствие, благодарение на Допелхерц® актив Спокоен ден. Немският бранд предлага изцяло нов разработен продукт, съдържащ златен корен, хмел и маточина, който ще ви помогне да се справите със стреса и тревожността. Продуктът вече 10 години е широкоразпространен на международния пазар, включително и в България и е известен с това, че не предизвиква сънливост или пристрастяване.

Допелхерц® актив Спокоен ден – доверена марка с изпитано качество!

реклама

www.bglek.com


Статия с продуктово позициониране.

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност