fbpx

Домашен глюкомер или лабораторен тест?

Глюкомерите са универсално средство за проследяване на хипогликемични (ниска кръвна захар) и хипергликемични състояния (висока кръвна захар). Предизвикателство е обаче да установим тяхната точност.

Много често пациентите отиват със своя глюкомер в лабораторията и паралелно измерват нивото на кръвната захар с него. После сравняват двата резултата. Това, обаче, не е коректен атестат за точност на глюкомерите.

Разлики в материала

Глюкомерите са създадени да измерват кръвна захар в необработена (наричана още „цяла“) кръв, а глюкозата там е нестабилна. При лабораторни изследвания кръвта се подлага на различни обработки, с които да отделят кръвните клетки и измерването да се проведе само на глюкозата в така наречения кръвния серум или кръвна плазма.

Следователно двата метода използват различни части от кръвта, което нормално води до разлики в резултатите. Това от своя страна може да доведе до грешни заключения за точността на глюкомера.

Има и още…

Артериалната кръв пренася кислород и хранителни вещества до всички тъкани. Следователно концентрацията на глюкоза в нея е най-висока. В капилярната и венозната кръв количеството на глюкоза е по-ниско. При глюкомерите анализа е върху капилярна кръв, докато в лабораторията се използва венозна.

реклама

Това е друга причина да има разлики в двата метода. Например след хранене концентрацията на глюкоза в капилярната може да бъде с 20-25% по-висока от венозната. Трябва да минат поне 4-5 часа преди капилярната и венозната концентрация на глюкоза горе-долу да се изравнят.

Другото важно нещо е, че не се препоръчва използването на една и съща проба кръв за лабораторно изследване и такова с глюкомер. В спецификацията на всеки глюкомер е упоменато с какви видове кръв може да работи.

Какво е предназначението на домашните глюкомери

Целта на глюкомера е да окуражи самостоятелното проследяване на глюкоза от пациентите. Те показват какво е нивото на кръвна захар в момента на изследването. Измерването обикновено се сравнява с предходните и така се добива представа за тенденцията и развитието в дългосрочен план. Ползват се за определяне дозата на инсулин преди нейното поставяне, калибриране на системите за постоянно следене на кръвната захар (т. нар. CGM системи) и при спешни състояния за ориентиране дали има хипо- или хипергликемия.

Домашните глюкомери не могат да се използват за поставяне на диагнози. Възможно е да се наложи провеждане на допълнителни изследвания.

Голямо предимство на глюкомерите е, че са по-евтини и удобни от лабораторните тестове. Това позволява много по-често тестване. Домашното проследяване на кръвната захар позволява на пациенти в предиабетно състояние и диабет да поемат контрол върху състоянието си.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност