fbpx

Допелхерц Систем Колаген 11.000 vs Допелхерц Систем Колаген Бюти

В продуктовата линия  Допелхерц Систем присъстват два вида Колаген. Първият Допелхерц Колаген 11.000 е насочен към хората, желаещи да обърнат внимание на своите стави. По-скоро появилият се колаген носи подсказващото име Колаген Бюти (Beauty) и е насочен към хората, желаещи да поддържат доброто състояние на своята кожа. В следващите редове ще разгледаме приликите и разликите между двата продукта.

Колагенът е важен за организма

Колагенът съставлява около 30% от всички протеини в нашето тяло. Представлява последователност от около 1050 аминокиселини, образуващи верига. Три такива вериги се усукват една с друга и образуват тройна спирала. Колагеновите влакна представляват обединена структура от няколко тройни спирали. Спиралите в колагеновите влакна са стабилизирани с кръстосани връзки.

Колагеновите влакна имат животински произход и представляват големи, трудно усвоими молекули, които трябва да се обработят по подходящ начин, за да се усвоят от човешкия организъм.

Тук на помощ идва биотехнологията, която посредством ензими успява да „разреже“ колагеновите структури на по-малки фрагменти. Този процес се нарича фрагментиране. С правилния подбор на ензими се образуват различни фрагменти (т.нар колагенови пептиди), които могат да стимулират производството на колаген в зависимост от големината си от фибробластите в кожата, или хондроцитите в ставите, или остеобластите в костите.

От колаген до колагенови пептиди
Колагенова тройна спирала и нейнатото ензимно фрагментиране до различни биоактивни колагенови пептиди. Източник: www.gelita.com

Сравнение на състава

Започваме с директно сравнение на състава, представен в таблицата:

Активни веществаКолаген 11 000
(дневна доза*)
Колаген Бюти
(дневна доза*)
Колаген хидролизат11 000 mg2 500 mg
Хондроитин сулфат100 mg
Витамин С60 mg80 mg
Витамин D5 µg
Мед300 µg150 µg
Селен16,5 µg
Бета-каротен
от които витамин А
0,96 mg
160 µg
Витамин Е 3 mg
Биотин 150 µg
Цинк 5 mg
Екстракт от Акай Бери 100 mg

*Дневната доза и на двата продукта е една ампула от 25 мл

Прилики и разлики в състава на двата продукта:

 • Колаген – Макар и „кръстник“ на двата продукта, е нещото, което освен, че ги обединява, ги и различава. Колагенът за стави е различен от този за кожа. Причината за разликите е начинът на фрагментиране (раздробяване) на колагеновата молекула (както обяснихме в началото). Във варианта за стави имаме 11.000 мг течен хидролизиран колаген с оптимална структура и големина на фрагментите 3kDА. По този начин се стимулира производството на колаген от клетките на ставите. В Бюти варианта молекулата на колагена е преминала през допълнителен процес на фрагментиране за достигане на още по-малка молекулна маса – 2kDА за максимално усвояване от кожните клетки. В 1 флакон се съдържат 2.500 мг колагенови пептиди.
 • Витамин С – в Допелхерц Колаген Beauty присъства в по-висока доза, като е търсен по-силен антиоксидантен ефект. Добавен е и в двата продукта, защото допринася за самостоятелното производство на колаген от организма.
 • Мед – микроелементът присъства и в двата продукта, като във варианта за стави той е по-голямо количество. Той допринася за нормалното състояние на съединителната тъкан, отговорна за здравината и еластичността на ставата. Освен това е важен и за нормалната пигментация на кожата.
 • Допелхерц Колаген 11.000 съдържа Хондроитин, Витамин D и Селен, които не присъстват в Допелхерц Колаген Бюти. Всички тези съставки засилват ефекта на колагена и подпомагат доброто състояние на опорно-двигателния апарат.
 • Допелхерц Колаген Beauty съдържа екстракт от Акай Бери, както и Витамин А, Биотин и Цинк. Тези допълнителни съставки са важни за доброто състояние на кожата.

Ефективност на двата продукта

Както вече споменахме Допелхерц Систем Колаген 11.000 е насочен към ставите. Хидролизираният колаген съдържа биологично активни пептиди, които подпомагат съединителната тъкан в ставите. Постигат се следните ефекти:

реклама

 • Стимулиране на клетките на ставния хрущял за самостоятелното производство на колаген,
 • Повишаване здравината и еластичността на ставите.

Допелхерц Систем Колаген Бюти е насочен към хора, които желаят красива, гладка и еластична кожа. Колагеновите пептиди подпомагат образуването на естествения колаген в кожата отвътре. Колагеновите пептиди в Допелхерц Колаген Beauty са с оптималния размер от 2 кило далтона (kDA) и това позволява специфичната насоченост към кожната тъкан. Ефектите, които се постигат са:

 • Младежки вид на кожата и повишена еластичност,
 • Повишено произвоство на колаген от кожата,
 • Намалява се дълбочината на тънките линии и бръчките на лицето,
 • Намалява се влиянието на фактори като цигарен дим, UV радиация и хормонални промени, които стимулират колагеновото разграждане Кожните клетки се делят и възстановяват по-бързо.

Клинични проучвания (може да ги видите под статията) показват, че:

 • Само след 4 седмици кожата е 15% по-еластична,
 • Само след 8 седмици се намалява дълбочината на бръчките с 20%,
 • Колагенът в кожата е с 60% повече.

реклама

Ефективността и на двата продукта се постига при редовен прием. Под редовен прием се разбира непрекъснат прием поне два последователни месеца. Оптималният ефект се постига след 6 месечен непрекъснат прием. Приемът може да се продължи или да се направи пауза от няколко месеца.

И двата продукта не съдържат глутен и лактоза.

Странични ефекти и предупреждения

Колагенът, макар и фрагментиран, е с протеинова структура. Особеното при нея е, че притежава известна имуногенност, тоест може да инициира алергична реакция.

www.bglek.com


Статия с продуктово позициониране.

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Източници:

 1. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study.
 2. Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis.
 3. Описание на продуктите в интернет аптека bglek.com
Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност