fbpx

Два ключа за здрави кости: калций и витамин D

Остеопорозата – заболяване, което отслабва костите, е доста разпространена сред възрастните хора и това не е неизбежна част от застаряването. Има много неща, които можете да направите, за да защитите костите си от тази болест.

Най-добрата застраховка срещу остеопороза е изграждането на възможно най-висока костна плътност от 30-те години и минимизиране на костната загуба след това. Но ако сте вече в средата на живота или по-възрастен, все още можете да направите много, за да запазите костта, която имате и дори да възобновите загубената костна плътност. Ежедневните упражнения и дори ходенето пеша са най-доброто лекарство. Получаването на достатъчно количество калций и витамин D са две други критични стратегии за поддържане на здрави кости.

Kалций

Калцият е важно хранително вещество за изграждане на костите и забавяне на темпото на костна загуба. Но това не е магически куршум и някои учени предполагат, че твърде много калций или млечни продукти може да са нездравословни. Имайте предвид, че в допълнение към калций има и други хранителни вещества и храни, които спомагат за запазването на костите ви – най-важните, от които витамин D и витамин К.

Колко калций?

Препоръчваният дневен прием на калций е 1,000 милиграма за възрастни до 50г. и 1200 мг на ден за хора на възраст 51 и повече години, когато костната загуба се ускорява. С възрастта червата поглъщат по-малко калций от храната и бъбреците са по-малко ефективни при запазването на калция. В резултат на това тялото ви може да „открадне“ калций от костите за различни, важни метаболитни функции.

В идеалния случай трябва да получите калций чрез хранителни източници. Някои изследвания показват, че получаването на твърде много калций от добавки може да увеличи риска от сърдечни заболявания и рак на простатата. Затова най-добре е да поговорите с Вашия лекар или фармацевт, ако смятате, че имате нужда от добавка с калций.

vitamin d 01

Витамин D

При изграждането на костите калцият има незаменим помощник: витамин D. Този витамин помага на организма да абсорбира калций и някои изследователи смятат, че увеличаването на витамин D може да помогне за предотвратяване на остеопороза. Витамин D преобладава в обогатените зърнени закуски, яйцата и витаминните добавки. Някои марки кисело мляко са обогатени с него, както и някои сокове.

Ако е възможно, краткото излагане на слънце може да помогне на тялото да произведе свой собствен витамин D – около 5 до 30 минути слънчева светлина между 10:00 и 15:00 часа. два пъти седмично на лицето, ръцете, краката или гърба без слънцезащитни продукти, ще ви позволи да направите достатъчно витамин Д. Хората с чувствителна кожа, която изгаря лесно, трябва да се предпазват от рак на кожата, като ограничават излагането на слънце до 10 минути или по-малко.

Експозицията на слънце и разнообразното хранене трябва да са достатъчни за да си набавите необходимото количество витамин Д, но ако не, някои експерти съветват дневно да получавате около 400 – 1000 IU витамин D от хранителна добавка.

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Любомир Мораров, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност