fbpx

Е-цигарите – алтернатива на класическите цигари или дългосрочен проблем?

В тази част на статията ни предстои да изложим един от най-големите въпроси, който стои пред темата за електронните цигари – Ефективни ли са те и могат ли да помогнат в борбата с тютюнопушенето?

Още по темата – Опасната страна на е-цигарите. Какво все още не знаем за тях?

Много от привържениците на е-цигари потвърждават, че те им доставят същото преживяване като запалимият тютюн. Тук идва разликата на електронните цигари, като при тях миризма няма, което значително намалява здравословния риск за пушача и околните. Според проучванията устройствата са с 99% по-безвредни от запалимите цигари, но е важно да припомним, че вредата от съдържащия се в тях никотин остава.

Наскоро СЗО заяви липсата на проучвания, доказващи безопасността и ефективността на е-цигарите като заместител на запалимият тютюн. Въпреки това, от СЗО не изключват напълно възможността електронната цигара да бъде полезна, като помощ за отказване от тютюнопушенето.

В САЩ главният говорител на Агенцията по храните и лекарствата (FDA), Скот Готлиб предприе значителни мерки по въпроса с е-цигарите. Според него FDA предстои да забрани продажбата на аромати, различни от ментол в повечето магазини и ще спре продажбите онлайн, докато уебсайтовете не повишат своя стандарт за проверка на възрастта.

До това решение се достигна след сблъсъка на FDA с производителите на е-цигари. Готлиб заплаши, че ще издърпа изцяло продуктите от пазара, ако компаниите не спрат да ги продават по начин, увеличаващ привлекателността им, особено сред подрастващите. Големият проблем е, че много от производителите на е-цигарите използват продуктите си като стръв, която ще накара много млади хора да пушат.

Поведението на Европа и България, спрямо е-цигарите и тяхното влияние върху обществото

През 2016г. съдът на ЕС в Люксембург прие въвеждането на забрана за разпространението и продажбата на ароматизирани цигари и тютюн за ръчно свиване. Това важи за всички държави членки на ЕС.

Забраната гласи, че всички държави-членки на ЕС трябва да преустановят продажбата на ароматни тютюневи изделия. Продуктите, неотговарящи на съответните стандарти и изисквания биват конфискувани. Това включва и е-цигари, съдържащи овкусители в съставните си части или никотин във филтрите, хартията или капсулите.

До момента в България продажбата, употребата и рекламата на е-цигари е напълно законна. Важно е да споменем, че СЕМ разграничава е-цигарите от класическите тютюневи изделия, разрешавайки производителите да рекламират свободно своите продукти.

Според много хора добавянето на аромати и други овкусители към е-цигарите води до подтикване към тяхната употреба. Резултати от статистиката сочат, че голяма част от младите хора употребяват е-цигари, мислейки си че те са „полезни“, защото са вкусни и не вредят на тяхното здраве.

Точно това се опитва да постигне Европа. Да спре производителите да налагат на пазара ароматизирани продукти, съдържащи никотин, като по този начин се предпази човешкото здраве, особено това на младите хора.

Ефективни ли са е-цигарите в сравнение с останалите никотино- заместващи продукти?

Оказва се, че този въпрос е доста спорен. В онлайн пространството в България се разпространяват сведения, „доказващи“ ефективността на е-цигарите в сравнение с останалите никотино-заместващи продукти като дъвки, лепенки и прочие. Но обикновено тези твърдения се без подкрепящи факти.

Според изследвания много хора считат електронните цигари като по-ефективен метод за отказване от тютюнопушенето, защото осигуряват някои от поведенческите аспекти, характерни за запалимия тютюн, носещи известна доза удовлетворение в пушача. От друга страна е-цигарите позволяват индивидуално приспособяване на никотиновата доза, спрямо индивидуалните нужди.

Английско проучване доказва, че е-цигарите спомагат за отказа от тютюнопушенето, но само когато терапията се фокусира върху промяна на поведението. На доброволци е била възложена нелесната задача да откажат тютюнопушенето за 3 месеца. Те били разделени в 2 групи:

  • на едната е била дадена никотино-заместваща медикамент по техен избор, включително и комбинация от няколко,
  • а на другите е осигурен стартов пакет е-цигара с течност и наситеност по избор.

Лечението включва и програма за промяна на поведението, която е с продължителност поне 4 седмици.

Резултатът от проучването довежда до продължително въздържание в рамките на 1 година, което е потвърдено с биохимичен анализ на края на изследването. Участниците, които не са се явили на последния анализ се смятат като невъздържали се от тютюнопушене.

Крайните резултати от проучването са в полза за е-цигарите – 18% от участниците в групата, употребяваща е-цигарите като средство за отказ са успели да намалят или да преустановят тютюнопушенето. Това спрямо 9.9% от групата, използваща никотино-заместваща терапия.

Проведеното проучване доказва, че електронните цигари са по-ефективният метод за отказване от тютюнопушенето, спрямо никотино-заместващата терапия, но само когато е била включена програма за промяна на поведението.

Обобщено за ползите и вредите от е-цигарите

Е-цигарите са доказано по-ефективни в борбата с тютюнопушенето. Ако сте пушач, доста дълго време, опитвали сте да намалите или да спрете пушенето с помощта на одобрени никотино-заместващи продукти, но не сте успели, значи е-цигарите са по-безопасният метод за вас. От друга страна ефектите от е-цигарите върху здравето не са доказани в дългосрочен план. Нещо повече – тяхното съдържание на никотин ги прави също толкова пристрастяващи, колкото запалимия тютюн. Така, че ако не сте редовен пушач премислете добре преди да започнете тяхната употреба. Потенциалният риск за вашето здраве в дългосрочен план е достатъчно голям от моментното удоволствие. Надяваме се да направите правилното решение.

В България са регистрирани следните лекарствени продукти за отказване от тютюнопушене:

Табекс (Tabex) таблетки с Цитизин (Cytisine)

Никорет (Nicorette)Дъвки Айсминт, Спрей Фрешминт, Трансдермални пластири

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Алекс Стефанова,
Под редакцията на:
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Нашите знания сме допълнили с информация от следните източници:

  1. NEJM – The Dangerous Flavors of E-Cigarettes
  2. NEJM – A Randomized Trial of E-Cigarettes versus Nicotine-Replacement Therapy
  3. 10 Surprising Facts About E-Cigarettes
  4. СЗО
Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност