fbpx

EMA временно прекратява употребата на лекарства съдържащи Fenspiride (Фенспирид)

Лекарствените продукти, съдържащи Фенспирид са налични под формата на сироп и таблетки и се използват при възрастни и деца на възраст на и над 2 години за симптоматично облекчаване на кашлица при заболявания на белия дроб. На територията на Европейския съюз, лекарствените продукти, съдържащи Fenspiride са разрешени по национални процедури в България, Франция, Латвия, Литва, Полша, Португалия и Румъния и са налични под различни търговски наименования (Elofen, Epistat, Eurefin, Eurespal, Fenspogal, Fosidial, Kudorp, Pneumorel, Pulneo, Syresp).

В България разрешение за употреба имат следните продукти с Фенспирид:

  • Еуреспал (Eurespal) – таблетки и сироп
  • Сиресп (Syresp) – сироп

EMA (Европейска Агенция по Лекарствата) препоръчва временно прекратяване на разрешенията за употреба на лекарствени продукти, съдържащи Фенспирид. Причината за тази мярка е данни за потенциален риск от проблеми в сърдечния ритъм.

Комитетът за оценка на риска в проследяването на лекарствената безопасност (PRAC към ЕМА) налага тази мярка с цел предпазване на пациентите. PRAC има за цел да преразглежда риска от удължаване на QT-интервала и Torsades de Pointes (Аритмия тип „Балетна стъпка“). Това са отклонения от нормата на сърдечния електричен потенциал, които могат да доведат до нарушения на сърдечния ритъм.

В миналото са съобщавани случаи на проблеми в сърдечния ритъм при пациенти, приемащи лекарства Фенспирид. За да се проучи потенциалната връзка между медикамента и тези проблеми в сърдечния ритъм, са проведени проучвания при животни, които понастоящем показват, че Fenspiride има потенциал да удължи QT-интервала при хора. PRAC ще разгледа всички налични доказателства и ще направи препоръки за действие по отношение на разрешенията за употреба на Фенспирид, съдържащите лекарства на територията на ЕС. След приключване на този преглед ЕМА ще предостави допълнителна информация, както и актуализирана препоръка за пациентите и медицинските специалисти.

Съветът към пациентите е превантивно да спрат приема на лекарства съдържащи Фенспирид. Рискът за пациентите от проблеми в сърдечния ритъм е само докато те приемат тези лекарства. Ако приемате лекарство за кашлица, съдържащо Fenspiride, свържете се с Вашия лекар или фармацевт за съвет относно замяната му с други лекарствени продукти, ако е необходимо. Ако имате някакви притеснения относно Вашето лекарство, обсъдете ги с Вашия лекар или фармацевт.

Информация е налична на страницата на ЕМА в оригиналното съобщение.

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Източници ИАЛ
Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност