fbpx

Фибрите като помощник на чревните бактерии в борбата с диабета

Ново проучване установява, че диета богата на фибри подпомага определен вид чревни бактерии и по този начин се облекчават симптомите на диабет и отслабването.

Диабет тип 2 в много от случаите може да се избегне чрез промяна в начина на живот. Най-често това се отнася до навиците на хранене и нивото на физическа активност.

Пациентите с Диабет имат високи нива на кръвна захар, което води до увреждане на тъкани и органи. За това е отговорен хормонът инсулин. При диабет тип 2 пациентите произвеждат прекалено малко инсулин или тялото им не може да го използва пълноценно.

Броят на пациентите с диабет тип 2 постоянно се увеличава и това е причина множество изследвания да са насочени към него. През последните години има няколко изследвания насочени към чревните бактерии и търсене на отговора „Могат ли те да помогнат на пациентите с диабет тип 2?“

В червата на хората има милиарди бактерии. Някои от тях са добри, други не толкова добри. Тяхната роля е важна за правилното функциониране на храносмилателната система и като се открива през последните години, те влияят върху много системи в организма (например могат да имат важна роля върху нивата на холестерол).

Предходни проучвания показват, че приемът на повече фибри води до по-нисък риск от развитие на диабет тип 2. Диета богата на фибри може да подпомогне намаляването на нивото на кръвна захар на гладно при хора вече развили диабет. Все пак реакцията към този тип диета е доста индивидуален.

Проучване в университет в Ню Джърси, САЩ си поставя за цел установяване ролята на фибрите върху чревните бактерии и връзката с диабета. Проучването е ръководено от Liping Zhao и продължава 6 години. Публикувано е в международното списание Science.

Много от чревните бактерии разграждат въглехидратите до късо-верижни мастни киселини. Тези масти киселини подхранват клетките, които покриват червата, намаляват възпалението и регулират чувството за глад.

В проучването на Liping Zhao половината пациенти получават стандартна препоръчителна диета, а другата половина същата диета с добавени фибри и пребиотици. И двете групи пациенти са приемали лекарството за контрол на кръвната захар Acarbose. Акарбоза блокира ензима, разграждащ дълговерижните въглехидрати до моно- и олигозахариди.

реклама

След 12 седмици пациентите с диета богата на фибри показват намаляване на средните нива кръвна захар. Също така техните нива на глюкоза на гладно също са спаднали по-бързо. И тази група пациенти е загубила значително повече килограми от телесното си тегло.

Вторично изследване установява, че от всички 141 вида бактерии, които могат да произвеждат късо-верижни мастни киселини, само 15 са благоприятно повлияни от наличието на повече фибри.

Liping Zhao и сътрудници смятат, че когато тези щамове станат доминиращи в червата, те увеличават нивата на късо-верижни мастни киселини. Според учените тези съединения създават кисела среда в червата и по този начин пречат на развитието на други лоши бактерии. Това от своя страна води до повишена секреция на инсулин и по-добър контрол на кръвната захар.

Резултатите от това проучване дават насока за нови проучвания свързани с диабета и чревната флора.

За да не изпускате тази и други интересни статии може да се абонирате за нашия месечен бюлетин от линка отдолу 👇

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност