fbpx

Гестационен диабет

Гестационният диабет се развива по време на бременност. Също като другите типове диабет, гестационният диабет засяга, това как клетките усвояват глюкозата (кръвна захар). Диабетът по време на бременност причинява високи нива на кръвната захар, които могат да засегнат както бременната жена, така и здравето на плода.

Всякакви усложнения на бременността са възможни, но има добри новини. Бъдещите майки могат да контролират гестационния диабет чрез здравословна диета, упражнения и ако е необходимо – прием на лекарства. Контрола на кръвната захар може да предотврати трудно раждане и да ви поддържа здрави.

При гестационният диабет, кръвната захар обикновено се връща в нормални граници след раждане. Но ако сте имали диабет по време на бременността има риск от развитие на диабет тип 2 в бъдеще. Трябва да продължите да „работите“ за своето здраве, като следите нивата на кръвна захар.

Симптоми

За повечето жени, гестационният диабет не причинява забележими симптоми. Поради тази причина най-вероятно Вашият лекар ще ви препоръча да си направите тест за гестационен диабет през последното тримесечие на бременността, когато е най-вероятно да се развие диабет. Лекарят ще следи нивата на кръвна захар и здравето на плода.

Обичайните симптоми включват:

 • Лесна уморяемост
 • Повишена жажда
 • Често уриниране
 • Гадене
 • Замъглено зрение
 • Загуба на тегло, при увеличен апетит

За да е сигурно, че нивата на кръвна захар са се върнали към нормалните, след като се роди бебето, Вашият лекар може да проверява кръвната захар след раждането и отново след 6 седмици. Ако сте имали гестационен диабет, е добра идея да следите нивата на кръвна захар постоянно.

Причини

Организмът преработва храната, която ядем, и я превръща в глюкоза (кръвна захар), която навлиза в кръвообращението. В отговор на това, панкреасът – голяма жлеза, намираща се зад стомаха (известна като задстомашна жлеза) – отделя инсулин. Инсулинът е хормон, който подпомага глюкозата да навлезе от кръвообращението в клетките на организма, където тя се използва за енергия.

По време на бременност, плацентата, която свързва плодът към вашата кръвоносна система, произвежда голямо количество от различни хормони. Почти всички от тях блокират действието на инсулина в клетките и така покачват нивата на кръвна захар. Лекото покачване на кръвната захар след нахранване е нормално по време на бременност.

Когато плодът расте, плацентата произвежда повече и повече хормони, които блокират инсулина. При гестационен диабет, хормоните на плацентата провокират покачване на кръвната захар до нива, които могат да засегнат растежа и благосъстоянието на вашият плод.

Гестационният диабет обичайно се развива през втората половина на бременността, около 20 -28 седмица на бременността.

Рискови фактори

Всяка жена може да развие гестационен диабет, но при някои жени рискът е по-висок.

реклама

Рисковите фактори за диабет по време на бременност са:

 • Възраст над 25 години – Рискът за развитие на гестационен диабет, при бременност протичаща след 25 годишна възраст, е по-голям.
 • Фамилна предразположеност и лично здраве – Рискът за развитие на гестационен диабет се увеличава, ако имате предиабет – леко увеличение на кръвната захар, което може да е прекусор на тип 2 диабет. Също така, ако имате близък роднина с диабет тип 2, рискът е по-голям.
 • Наднормено тегло – Има по-голям риск за развитие на диабет по време на бременност, ако сте с наднормено тегло.

Усложнения

Усложнения, които могат да засегнат плода:

 • Наднормено тегло на плода – Повишената глюкоза във Вашето кръвообращение, преминава през плацентата и кара панкреаса на плода да произвежда повече инсулин. Това може да доведе до увеличение на плода (макрозомия). Много големите бебета, които тежат над 3,6 килограма, могат да заседнат в родилния канал, да предизвикат травма и да изискват Цезарово сечение.
 • Преждевременно раждане – Повишената кръвна захар на бременната, повишава риска от преждевременно раждане.
 • Ниска кръвна захар (хипогликемия) – понякога новородените на майки с гестационен диабет развиват хипогликемия веднага след раждането, защото собствената продукция на инсулин е повишена. Тежките епизоди на хипогликемия, могат да предизвикат гърчове при новороденото. Бързото нахранване или вливането на глюкоза, връщат кръвната захар на бебето до нормални нива.
 • Диабет тип 2 в даден момент от живота – Бебетата на майки с гестационен диабет имат повишен риск от затлъстяване и развитие на диабет тип 2 по-късно в живота.

Усложнения, които могат да засегнат бременната:

 • Високо кръвно налагягане и прееклампсия
 • Развитие на диабет след раждането

Лечение

Задължително е  да се мониторира и контролира кръвната захар, за да се подържа нормалното здраве на плода и да се избегнат усложнения по време на бременността и раждането. Стратегиите за лечение включват:

 • Мониторинг на кръвната захар
 • Здравословна диета
 • Упражнения
 • Лекарства (ако е наложително)

Превенция

Няма гаранция, че ще си осигурите превенция на гестационния диабет, но здравословните навици значително ще намалят риска от развитие. Здравословните навици включват спазване на здравословна диета, която се фокусира върху плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни. Също така е важно да сте постоянно активни. Упражнения преди и по време на бременността могат да ви предпазят от гестационен диабет. Старайте се да се движите поне 30 минути през повечето дни от седмицата.

Намалете теглото си преди забременяване. Лекарите не препоръчват намаляване на теглото по време на бременност.


Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност