fbpx

Gmate – повече от обикновен глюкомер?

Когато за първи път чух за нов глюкомер подходих доста скептично.

Какво пък толкова ново може да измислят?

След демонстрацията наистина останах впечатлен. В следващите редове ще разберете защо.

Gmate е система за измерване на кръвната захар, която работи като използва смартфона. Правилно прочетохте, свързвате приставката със телефона и той вече може да измерва кръвна захар => смартфон глюкомер 😉.

Хитро нали?

Приставката ползва батерията на смартфона и по този начин елиминира нуждата от допълнителна батерия. Батерията е една от най-честите причини пациентите да се оплакват от неточни резултати!

В приставката се поставя тест лента. Няма нужда от чип, а лентата автоматично се разпознава от апарата. Бодвате пръста, подавате капката кръв и … след 5 секунди резултата е на екрана.

Приложението Gmate Healthcare

И тук идва най-интересната част. При стандартните глюкомери резултатите стоят в паметта на глюкомера. Трябва или да го свържете с компютър (ако има такава възможност) или да ги пишете по тефтер.

Healthcare

При Gmate глюкомера работи с приложение – Gmate Healthcare. Приложението е безплатно и се сваля от официалните магазини за приложения на Android (Play store) и Apple (App store). Приложението има две функции:

 • Служи за управление на глюкомера Gmate
 • Работи като дневник на диабетика

В приложението се записват всички стойности измерени от глюкомера. Към всяка стойност може да се добави етикет (преди храна, след храна и други) както и бележка (например колко единици инсулин сте си сложили). Използвайки паметта на смартфона получавате неограничено брой записи на измервания. Допълнителна екстра на приложението е, че може да се настрои автоматично да изпраща резултата от всяко измерване като sms до определен номер. Това е особено полезна функция за родителите. Важно е да знаят какво става с детето им дори когато, то не е при тях.

Приложението Gmate Healthcare има всички възможности, които предлага един електронен дневник на диабетика:

 • Задаване на целеви стойности на кръвната захар
 • Осредняване на резултатите за определен период от време
 • Представяне на резултатите под формата на графика
 • Експортиране на резултатите в csv файл
 • Генериране на отчет с графика и резултати в pdf

Последната функция е особено полезна когато ендокринолога е далеч. Просто му изпратете на мейл (или друг канал за комуникация) генерирания отчет и обсъдете нужните промени.

Софтуерът е преведен на български език. Това го прави достъпен дори за хора, които не знаят английски език.

Глюкомерът Gmate

Gmate се предлага в два варианта:

 • Gmate SMART – приставката се свързва със смартфона през стандартен 3.5мм жак за слушалки. Може да работи с Android и iOS (iPhone) стига те да имат такъв жак!
 • Gmate On – свързва се с micro USB порта за зареждане. В комплекта е включена приставка и за по-новия стандарт Type-C. Този вариант е съвместим само с телефони с Андроид.

Самите приставки са изключително компактни – колкото монета от 1 лв.

И двата варианта са окомплектовани с 25 тест ленти Gmate, убождащо устройство, 10 ланцети и удобна чантичка.

реклама

meter in palm

Допълнителните тест ленти се предлагат в опаковки от 50 броя (всяка опаковка съдържа 2 флакона с по 25 броя ленти). Лентите ползват стандартната технология на поемане на капката кръв. Нужно е само 0.5 µl за едно измерване.

Цялата система е сертифицирана по ISO стандарта за глюкомери, което гарантира надеждност и повторяемост на резултатите.

Фирмата вносител се постарала да регистрира тест лентите по НЗОК (код WF107), което означава, че може да ги получите безплатно с рецепта по НЗОК. Ако вземете 450 ленти глюкомерът се получава безплатно (а в него има още 25 тест ленти 😉.

Кое ме впечатли в глюкомера Gmate

Това, което ме впечатли в цялата система е целостта. Правите измерване, резултата се записва директно в приложението и сте готов. Това силно улеснява проследяването на резултатите, а както съм ви разказвал (в тази статия) записването на резултатите е изключително важно! Експортът в графичен и табличен вид улеснява комуникацията с ендокринолога и може да ви спести време и пари (пътуване до ендокринолога, чакане пред кабинета и т.н.).

Според мен глюкомера Gmate ще е полезен за всички диабетици – от деца до възрастни.

Някои веднага ще каже:

„Едно дете как ще си мери кръвната захар с него? Или възрастната баба как ще работи с него?“

В днешно време малките деца ползват смартфони (е за да гледат видео или играят игри), следователно след обучение лесно ще се научат да ползват и приставките Gmate. А приложението ще позволи по-лесен контрол от страна на родителя върху детето – редовно ли измерва кръвната си захар, какви са резултатите и т.н.

Същото нещо е валидно и за възрастните пациенти. Те вече имат смартфон (поне по-голяма част от тях), а щом могат да се справят с тях значи ще успеят да измерят и кръвната си захар. Тъй като и при възрастните хора е препоръчително да се упражнява контрол (знаете, че има много общи неща между децата и възрастните хора 😉), приложението ще бъде ваш верен помощник.

Недостатъци на глюкомера Gmate

За да бъда обективен ще спомена и недостатъците, които открих:

 • Лентите не са опаковани поединично. Това ги прави податливи към атмосферното влияние.
 • Приложението се показва на езика, на който е вашият смартфон. Тоест за да може човек да го вижда на Български, смартфона трябва да е настроен на Български.
 • Няма вариант, който да работи с най-новите модели iPhone. При тях няма жак за слушалки.
 • Макар и рядко е възможно някои модели телефони да не сработи с приставката.

Ето списък с поддържаните смартфони:

N.B. Аз пробвах системата с телефон, който не е в списъка и работеше без проблеми!

Може да поръчате глюкомерите Gmate от интернет аптека bglek с доставка до цялата страна:

За да не изпускате тази и други интересни статии може да се абонирате за нашия месечен бюлетин от линка отдолу 👇

www.bglek.com


В статията има продуктово позициониране.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност