fbpx

Грип

Грипът е причинен от вируси, които заразяват дихателните пътища. В сравнение с повечето други респираторни инфекции, като обикновена настинка, грипът често причинява по-тежко заболяване.

Типичните симптоми на грип включват висока температура (обикновено 38-39 градуса при възрастни и често дори по-висока при деца) и дихателни симптоми като кашлица, възпалено гърло, хрема или запушен нос, както и главоболие, мускулни болки и често екстремна умора. Въпреки че понякога гадене, повръщане и диария могат да придружават грипа, особено при деца, симптомите на стомашно-чревния тракт са редки. Терминът „стомашен грип“ или „летен грип“ изобщо не е грип. Често се използва за описание на заболяване, причинено от други вируси.

Повечето хора, които страдат от грип, се възстановяват напълно след една до две седмици, но някои хора развиват сериозни и потенциално животозастрашаващи медицински усложнения като пневмония. Тъй като всеки сезон на грип е различен по отношение на продължителността и тежестта, броят на сериозните заболявания и смъртните случаи, които се случват всяка година, варира. Свързаните с грип усложнения могат да възникнат при всяка възраст; обаче, много малки деца, бременни жени, възрастни хора и хора с хронични здравословни проблеми са много по-склонни да развият сериозни усложнения от грипа, отколкото по-младите, по-здрави хора.

Грипните вируси

Грипните вируси са разделени на три типа, обозначени като A, B и C. Видовете грип тип A и B са отговорни за епидемии от респираторни заболявания, които се срещат почти всяка зима и често се свързват с повишени нива на хоспитализация и смърт.

Грипът тип C се различава от типове А и В по някои важни характеристики. Инфекцията тип С обикновено причинява или много слабо респираторно заболяване или изобщо никакви симптоми; тя не причинява епидемии и няма сериозно въздействие върху общественото здраве, което е характерно за видовете А и Б на грипа. Усилията за контрол на въздействието на грипа са насочени към типове А и Б, а останалата част от тази дискусия ще бъде посветена само на тези два вида.

Грипните вируси непрекъснато се променят с времето. Тази постоянна промяна позволява на вируса да „избягва“ имунната система, така че хората да са чувствителни към грипа през целия си живот. Този процес работи, както следва: човек, заразен с грипен вирус, развива антитела (имунитет) срещу този вирус; тъй като вирусът се променя, „по-старите“ антитела вече не разпознават „по-новите“ вируси и човекът се разболява. По-старите антитела обаче могат да осигурят частична защита срещу по-нови вируси.

История на грипа

Вирусите на грипа А и Б непрекъснато претърпяват вид промяна, наречена антигенно отклонение. Този процес отчита повечето от промените, които се появяват във вирусите от един грипен сезон до друг.

Друга промяна – наречена антигенна промяна – се случва само от време на време. Когато това се случи, голям брой хора, а понякога и цялото население, нямат защита срещу вируса. Това може да доведе до световна епидемия, наречена пандемия. През миналия век, големи пандемии се появяват три пъти, всяка от които води до голям брой смъртни случаи:

  • 1918-19 „испански грип“ A – причини най-известната смъртност, свързана с инфлуенцата: приблизително 500 000 смъртни случая са настъпили в САЩ, 20 милиона в световен мащаб
  • 1957-58 „Азиатски грип“ А – 70 000 смъртни случая в Съединените щати
  • 1968-69 „Хонг Конг грип“ А – 34 000 смъртни случая в Съединените щати

Лекарства за симптоматично лечение на грип:

Имунокинд

Нурофен Стоп Колд

Осцилококцинум

Грипекс Хот Актив за Деца

Колдрекс Ходт Дринк Джуниър

Тайлол Хот за Деца

Панадол Бебе суспензия

www.bglek.com


Тази статия е с рекламна цел.

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност