fbpx

Грипни вируси: защо се разболяваме всяка година

Независимо дали грип или други вируси, вирусите са силно инфекциозни частици без техен собствен метаболизъм. За размножаването си те зависят от клетката-домакин, клетките на организма, който те са заразили. Грипните вируси  са коварни, упорити и опасни, но ние можем да се предпазим от тях.

Типовете грипни вируси

Грипните вируси навлизат в клетките на нашето тяло. В ядрото на клетките те могат да се размножават, а новите вируси напускат клетката и могат да се разпространят чрез кръвта в тялото.

Има грипни вируси от типове А, В и С. За нас вирусите тип А и В са от съществено значение. Типът С играе само малка роля при човешките заболявания.

Какво е значението на имунитета?

Дали морбили, паротит или дифтерия, тези болести са причинени от вируси. Но защо срещу тях изграждаме имунитет, който ни пази през целия ни живот, а грипът може да ни преследва всяка година?

Вирусни инфекции, за които изграждаме имунитет за цял живот, се причинват от вируси, които винаги са еднакви. След като тялото ни е образувало антитела, те могат да започнат да се борят незабавно, ако отново се окажат в контакт с вируса.

Това не е валидно за грипните инфекции, поради променливостта на вирусите. Тип А, от който има няколко серотипа, може бързо да промени повърхностната си структура. Така редовно се появяват нови вирусни варианти (подвидове). Имунната система на човека трябва да произвежда нови антитела отново и отново. Често това се случва всяка година при тежки епидемии от грип.

Вирусите тип В са най-вече отговорни за грипните инфекции при деца и юноши на възраст от 5 до 14 години. Сериозни заболявания са редки тук.

Прочетете повече за:

Как мога да се защитя?

Най-важната защита е да се избегне контакт с вирусите.

 • Стойте далеч от хората, които са заразени. Измийте добре ръцете си със сапун и вода, особено след директен контакт.
 • Не докосвайте лицето си с ръце, особено след контакт с евентуално заразени предмети, като например брави на врати.
 • Противогрипна ваксина, особено за рискови групи.

Ако вече съм заразен с грип

 • Почивка
  Почивката е това, което ще ви помогне да дадете на тялото си енергията, от която се нуждаете, за да се справите с грипния вирус и симптомите на грип. Трябва да прекарате много време в леглото и на дивана. Останете в къщи и почивайте, особено през първите 24 часа след началото на симптомите (освен ако не е необходимо медицинско обслужване).
 • Избягвайте контакт с други хора
  Ако смятате, че имате грип, най-добре е да останете вкъщи и да избягвате близък контакт с тези, които са здрави. Грипните вируси обикновено се разпространяват чрез въздушни капчици, създадени, когато заразен човек кихне или кашля.
 • Останете хидратирани
  Пиенето на много течности като вода, спортни напитки или електролитни напитки ще помогне за предотвратяване на обезводняването и лечение на грипа.
 • При нужда вземете лекарства
  Ако имате треска, кашлица или други симптоми на грип- лекарствата против кашлица и настинка, като Тантум Флу, ТераФлу и Викс, могат да помогнат за облекчаване на симптомите на грип при възрастни. Тези лекарства, за симптоматично лечение на настинка и грип, временно облекчават общи симптоми, като температура и болки в тялото.
 • Посетете Вашият личен лекар
  Важно е да се отбележи, че ако симптомите се влошат или имате висок риск от развитие на усложнения от грип, трябва да се свържете с Вашия лекар. Той може да ви постави на антивирусни лекарства в рамките на 48 часа от началото на симптомите ви, което може да намали тежестта и продължителността на симптомите на грип.

Изготвил статията за вас:
Любомир Мораров, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви е харесало!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл

Тази статия не поставя диагнози, не препоръчва лечение и не отменя консултацията с лекар или фармацевт!

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност