fbpx

Хининовите съединения за COVID-19

Пандемията от COVID-19 доведе до появата в публичното пространство на имената на няколко много опасни съединения. Това доведе до тълпи от хора в аптеките търсещи именно тези лекарства. Изведнъж и лекари и пациенти разбраха какво е INN, но не се сетиха, че тези молекули не могат да се ползват току-така. Именно затова днес ще се спрем на трите най-споменавани в момента лекарствени вещества – хлорохин, хидроксихлорохин и хинин. Ще разгледаме разликата помежду им и защо не трябва да ги употребявате без лекарско наблюдение.

Хлорохин (Chloroquine)

Хлорохин фосфат принадлежи към групата на антималарийните лекарства и се използва за превенция и лечение на малария. Понякога се използва за намаляване на симптомите на ревматоиден артрит, за третиране на лупус еритематозуз, склеродермия, пемфигус, лихен планус, полиомиозит, саркоидоза и порфирия кутaнea тaрдa.

Като сериозни нежелани лекарствени реакции се посочват: силно главоболие, загуба на апетит, диария, болки в стомаха, зачервяване на кожата, косопад, резки промени в настроението, виждане на светлинни проблясъци, замъглено виждане, намален слух, шум в ушите, мускулна слабост, неравномерен пулс, конвулции, затруднено дишане.

Тук трябва да се отбележе, че хлорохин може да окаже сериозни последици върху зрението!!

Хидроксихлорохин (Hydroxychloroquine)

Хидроксихлорохин се причислява към групата на антималарийните лекарства и се използва за превенция и лечение на остри маларийни състояния. Също така намира приложение при лечение на системен лупус еритематозус и ревматоиден артрит при пациенти, неповлияни от лечение с други медикаменти. Понякога се използва и като средство за лечение на порфирия кутанеа тарда.

Като сериозни нежелани реакции се посочват: затруднено вуждане, чувствителност към светлината, замъглено виждане, присветване в очите, затруднено чуване на звуци, шум в ушите, мускулна слабост, кървене или появана на синини по кожата, неравномерен пулс, сънливост, конвулсии, излизане от сърдечен ритъм, бронхоспазъм, хипогликемия, суицидни мисли.

Хинин (Qinine)

Хининът принадлежи към групата на антималарийните лекарствени средства, като се използва за лечение на малария, причинена от резистентни на хлорохин щамове и бабезиоза. Също така се прилага при терапията за лупус и артрит. Хининът им антиаритмичен ефект, както и засилва маточните контракции.  Интересен е фактът, че много малки количества от хинин се съдържат в газираните напитки и по-точно в тоника.

Като сериозни нежелани лекарствени реакции се посочват: тромбоцитопения, хемолитична анемия,чернодробно увреждане, нарушение на зрението, загуба на цветно виждане, сърдечна аритмия, левкопения, неутропения, загуба на слуха, анафилактичен шок, синдром на Стивънс-Джонсън, епидермална некролиза, оток на лицето, маточни кръвотечения. При предозиране на хинина се наблюдава така нареченото „хининово пиянство“, което се изразява с шум в ушите, световъртеж, сърцебиене, тремор, безсъние, силно главоболие. Важно е да се отбележи, че децата за особено чувствителни към предозиране към тези лекарствени вещества!

Ако внимателно сте чели най-вероятно се установили, че хлорохин и хидроксихлорохин се доста близки. В момента се провеждат няколко големи проучвания, които целят да проверят тяхната ефективност при COVID-19 инфекция.

Хининът, толкова жадуван от много българи, е с различна структура. Това, което се открие за хлорохин и хидроксихлорохин няма да е валидно за него!

Най-важното е:

НЕ УПОТРЕБЯВАЙТЕ ТЕЗИ МЕДИКАМЕНТИ БЕЗ ЛЕКАРСКО НАЗНАЧЕНИЕ И КОНТРОЛ!!!

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност