fbpx

Хипогликемия – диагноза и лечение

Хипогликемия е необичайно ниско ниво на захар (глюкоза) в кръвта. Хипогликемията сама по себе си не е болест, тя е признак за здравословен проблем.

Мозъкът използва много енергия и се нуждае от глюкоза, за да функционира. Той не може да съхранява или произвежда глюкоза. Поради това мозъка се нуждае от непрекъснато снабдяване.

Признаците на ниска кръвна захар включват глад, треперене, учестен сърдечен ритъм, гадене и изпотяване. Хипогликемията обикновено се свързва с диабета, но много други състояния също могат да причинят ниски нива на кръвна захар.

В предходна статия причини различните причини, които могат да доведат до хипогликемия.

В тази статия ще обсъдим установяването и лечението на хипогликемията, както и разликата между хипогликемията и хипергликемията. Ще разгледаме и как да предотвратим това коварно състояние.

Диагноза

Всеки, който получи хипогликемия, но не знае защо, трябва да се свърже с лекар възможно най-скоро.

Най-вероятно докторът ще препоръча редовно измерване на кръвната захар.

Те също ще попитат за симптомите и дали се подобряват след като нивата на кръвната захар се нормализират.

Лекарят ще трябва да провери медицинската история на пациента, дали е приемал някакви лекарства и дали консумира алкохол.

Триадата на Уипъл (Whipple’s Triad)

Колекция от три критерия, известни като Триадата на Уипъл, може да подскаже, че симптомите произтичат от тумор на панкреаса. Това са:

  • Признаци и симптоми, показващи хипогликемия.
  • При поява на симптоми, кръвния тест показва ниски нива на глюкоза в плазмата.
  • Когато глюкозата се повиши до нормални нива, симптомите изчезват.

Някои пациенти може да не проявят признаци и симптоми по време на първоначалното посещение при лекар. Ако това се случи, може да се наложи гладуване за определен период, обикновено през нощта. Това позволява появата на хипогликемия, така че да може да се постави диагноза.

Други пациенти може да се наложи да бъдат хоспитализирани и да претърпят по-дълъг период на глад. Ако пациентът прояви симптоми, след като се е хранил, нивата на кръвната захар ще трябва да бъдат тествани след нахранване.

Лечение

При хипогликемия има два възможни терапевтични подхода:

  • Незабавното лечение има за цел да разреши необичайно ниските нива на кръвната захар.
  • Лечението на основната причина може да осигури дългосрочно решение.

Пациент с необичайно ниска кръвна захар трябва да изяде или да изпие нещо със захар възможно най-скоро, за да прекрати хипогликемичната криза.

За бързи резултати те могат да консумират таблетки глюкоза, бучка захар, бонбони или чаша плодов сок. Това трябва да бъде последвано от прием на храни с по-бавно освобождаване на въглехидрати, като зърнени храни, хляб, ориз или плодове.

Ако нивото на кръвната захар е все още ниско, процесът трябва да се повтори. Човекът трябва да приеме малко глюкоза, да изчака около 15-20 минути, след това отново да се провери нивото на кръвна захар.

реклама

Важно е за хората с диабет да се придържат към редовното хранене – това е жизненоважно за поддържане на нивата на кръвната захар, колкото е възможно по-постоянно.

Ако симптомите са тежки и пациентът не може да действа сам, някой друг ще трябва да приложи мед, бучка захар, конфитюр или друго слако нещо към вътрешността на бузите и след това внимателно да масажира (външната страна на бузите).

Те трябва да започнат да се чувстват по-добре в рамките на 10 до 20 минути.

Загуба на съзнание

Ако пациентът загуби съзнание, те трябва да бъдат поставени в положение за възстановяване и квалифициран медицински специалист трябва да приложи инжекция с глюкагон.

Ако това не е възможно, пациентът трябва да бъде незабавно отнесен в спешното отделение на болницата.

Ако пациентът е загубил съзнание, храната или напитката не трябва да се поставят в устата, тъй като това може да блокира дихателните пътища.

Диета

Редица хранителни фактори могат да помогнат за контролиране на хипогликемията.

Диета с високо съдържание на протеини: В миналото за хора с хипогликемия е препоръчана диета с ниско съдържание на захар и високо съдържание на протеини, но това може да намали по-лошия глюкозен толеранс и да добави към храната нежелани мазнини.

Диета с ниско съдържание на захар: Препоръчва се нисък прием на прости захари и висок прием на сложни въглехидрати, тъй като въглехидратите, които се абсорбират дълго време, могат да помогнат за предотвратяване на глюкозните колебания.

Малки, чести хранения: Яденето на малки хранения, но повече от три пъти на ден, може да помогне за поддържане на нивата на кръвната захар.

Хипогликемия и Хипергликемия

И двете състояния могат да засегнат хората с диабет.

Човек с хипогликемия има твърде малко глюкоза в кръвта си, но човек с хипергликемия има твърде много.

Хипогликемия е състояние с кръвна захар под 4 mmol/L (72mg/dL).

Хипергликемия е когато:

  • кръвната захар на гладно е над 7.0 mmol/L (126 mg/dl), или
  • 2 часа след хранене, нивото на кръвна захар е над 11.0 mmol/L (200 mg/dl)

С темата за хипогликемия са пряко свързани статията за:

За да не изпускате тази и други интересни статии може да се абонирате за нашия месечен бюлетин от линка отдолу  👇

www.bglek.com


Източници All about hypoglycemia (low blood sugar)
Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност