fbpx

Хлорхексидин и оцветяване на зъбите

Едва ли има човек, който да не е ходил на зъболекар и да са му правили някаква по-голяма зъбна интервенция. Например махане на зъбен камък. След подобна интервенция зъболекарите препоръчват профилактиране от инфекции в устната кухина с вода за уста съдържаща хлорхексидин.

Какво е Хлорхексидин?

Хлорхексидин глюконат (chlorhexidine) е съединение с антибактериална активност (антисептик). Той не може да се приема вътрешно, но е изключително удачен за орално изплакване. Много е вероятно стоматолог да Ви го предпише при лечение на заболяване на венците (например пародонтоза), след провеждане на ортодонтски процедури или при друг проблем в устната кухина.

Освен при пародонтоза, хлорхексидин може да се изполва и за лечение на други леки форми на гингивит (възпаление на венците, подуване, зачервяване, кървене). Той се свързва със зъбната повърхност и меките тъкани на устата и убива бактериите там. Тази гермицидна вода за уста има ефект и върху натрупването на плака.

Странични ефекти на хлорхексидина

Въпреки многобройните си предимства, хлорхексидинът има и неблагоприятен страничен ефект:

 • може да причини кафяви или жълтеникави петна по зъбите и езика,дразнене на устата/гърлото,
 • сухота в устата,
 • промяна във вкуса на храна и напитки,
 • образуване на зъбен камък,

ако се използва 4 седмици или повече във висока концентрация.

Хлорхексидиновото оцветяване може да засегне както зъбите, така и коронки или фасети. В някои случай се налага намесата на зъболекар за неговото отстраняване.

Горчивият вкус на хлорхексидин и промяната във вкуса, които могат да продължат до 4 часа, са странични ефекти в резултат на употребата. Този неприятен ефект е преходен и преминава от самосебе си след спиране уботребата на продукта с chlorhexidine.

Въпреки тези нежелани ефекти, хлорхексидин се приема за безопасно средство и се употребява от мног хора.

Как се получава оцветяването на зъбите?

Този вид оцветяване се наблюдава, когато антисептикът се използва дългосрочно във висока концентрация (за вода за уста над 0.06%). Ефектът може да се появи при всяка форма в която е включен хлорхексидин – вода за уста, дентален гел, таблетки за смучене и други.

Оцветяването на зъбите и езика изглежда жълто-кафяво и с времето придобива черен цвят (ако не се прекрати употребата на chlorhexidine).

Механизмите, които определят оцветяването на зъбите все още не са определени. Известни са протеини, водещи до образуването на кафяво оцветяващи вещества, наречени меланоидини. Сред постелираните механизми са разпадането на молекулата на хлорхексидин, която освобождава парахлоранилин, и протеинът денатурира с образуването на метален сулфат.

Предполага се също, че адсорбираният chlorhexidine и хромогените (съединения, в чийто състав влизат пигменти, които се отлагат по зъбния емайл), които съдържат полифеноли,  могат да реагират един с друг, което води до оцветяване.

Полученото оцветяване е обратимо и може да бъде отстранено чрез спиране на използването на водата за уста или използване на конвенционални почистващи процедури, използвайки бикарбонатни или абразивни пасти за профилактика.

Какво може да направите?

За да предотвратите оцветяването с хлорхексидин следвайте тези прости стъпки:

 1. Почиствайте зъбите с конец и четка най-малко два пъти на ден. Най-лесният начин да поддържате зъбите си бели е да практикувате добра хигиена на устната кухина. Ежедневната грижа прекратява образуването на бактерии, плака и зъбен камък. Така по-рядко ще се налага ползването на продукти с хлорхексидин.
 2. Спрете или намалете консумацията на кафе, чай, кола, червено вино. За времето през което използване хлорхексидин, уверете се, че намалявате до минимум  приема на храна и напитки, които е възможно допълнително да оцветят зъбите Ви.
 3. Не пушете. Тютюнопушенето, докато използвате тази вода за уста само ще засили оцветяването.
 4. Използвайте chlorhexidine до 2 седмици, освен ако Вашият стоматолог не ви е предписал друго. Хлорхексидинът за уста не е предназначен за постоянно решение и Вашият зъболекар ще го предпише само за 1-2 седмици, за дълбоко почистване на зъбите, венците и меките тъкани. В рамките на период от 2 седмици страничния ефект от оцветяването не трябва да бъде прекалено силен, ако поддържате добра устна хигиена.

Петната могат да бъдат по-изразени при пациенти, които имат по-големи невъзстановени натрупвания на плака. Петната, получени в резултат на употреба на chlorhexidine, не влияят неблагоприятно върху здравето на други тъкани на устната кухина. Ако тези петна не могат да бъдат отстранени от тези повърхности със зъбна профилактика, пациентите трябва да бъдат изключени от лечение с хлорхексидин. Ако лечението не действа, може да се извърши подмяна с друг продукт.

Как се използва това лекарствено средство?

Изплакнете устата си с разтвора след миене на зъби, обикновено 2 пъти дневно (след закуска и преди лягане) или според указанията на Вашия лекар.

Измерете 15 ml от разтвора с помощта на мерителна чашка. Жабуркайте в продължение на 30 секунди и след това го изплюйте. Не поглъщайте разтвора. Не го смесвайте с други вещества. След като го използвате изчакайте поне 30 минути преди да изплакнете устата си с вода или да миете зъбите си, да ядете или да пиете. Преди да предприемете някакви мерки, консултирайте се с Вашия зъболекар.

Не трябва да се изключват и други причини за оцветяване на зъбите като:

 • Напредване на възрастта – с течение на времето се износва емайла (външния слой на зъбите) и се показва по-жълтия слой дентин.
 • Генетично – някои хора имат естествено по-дебел и по-светъл слой емайл.
 • Околна среда – прекалените количества флуор от естествени източници (питейна вода) или прекомерна употреба на орално хигиенни препарати (води, пасти и др.) могат да предизвикат преоцветяване.
 • Травма – папример счупване от падане може да доведе до неправилно образуването на емайл на постоянните зъби и съответно до промяна в цвета.
Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност