fbpx

Игли за инсулинови писалки

Всеки пациент с назначена инсулинова терапия се е сблъсквал с т.нар. инсулинови игли. Това са тези, малки и тънки игли, които се слагат на специализираните писалки за поставяне на точна доза инсулин. В следващите редове ще се опитам да ви разкажа какви размери игли има и защо те са важни за правилното прилагане на точната доза инсулин. Това което ще прочетете е валидно не само за инсулините, но и за т.нар. инкретинови миметици като Bayetta и Victoza.

Инсулиновите игли се предлагат в разнообразие от дължини и дебелини. Така може да намерите този размер, който е подходящ за вас. Преди години иглите бяха дълги и остри, но те еволюират и сега са малки, тънки и доста често не причиняват болка. Дължината на иглите е от 4 мм до 12 мм. Обикновено за децата се избират по малките размери от 4 мм до 6 мм. Възрастните пациенти предпочитат от 6 до 12 мм. Изборът на дължина зависи и от дебелина на кожата. Хората с по-дебела кожа трябва да избират по-дълги игли.

Болката при инжектиране е зависима от правилно избраната игла и прилагането на правилна техника на инжектиране.

В интернет аптека bglek ще намерите разнообразие от игли с различни размери. Лесно е да намерите подходящия за вас размер.

Важно е да изпълнявате техниката на инжектиране правилно и да не създавате грешни навици. Например не забравяйте да сменяте страната на инжектиране. Така ще намалите вероятността да си причините дразнене и болезненост.

Важно е да следвате и следните правила:

  • Сменяйте иглата на всяко инжектиране или поне веднъж дневно.
  • Не инжектирайте през дрехи (или го правете много рядко).

Тук може да си припомните правилната техника за инжектиране (филмът е на английски):

В повечето случаи иглите са универсални и могат да се използват с повечето автоматични писалки, включително тези на Novo Nordisk (NovoPen и други) и Eli Lilly (HumaPen и други).

Всички сте виждали, че освен дължина, иглите имат и още един размер. Той е обозначен с G (например 31G). Този показател е свързан с дебелината на иглата и съответно дебелината на отвора, който тя прави. Колкото е по-голям този показател, толкова е по-тесен отворът, който прави иглата. По-дългите игли имат нужда и от по-голям отвор за да може инсулинът да излезе от спринцовката. Това е причината по-дългите игли да са свързани с по-голяма болка.

Повторна употреба на инсулиновите игли

Инсулиновите игли са предвидени за еднократна употреба!

Знаем, обаче, че множество хора използват една игла за много инжектирания. Повечето наши клиенти ползват 1 игла за поставянето на цял флакон.

Решението колко често да сменявате иглите е лично ваше. Все пак ще се опитам да ви обясня защо е важно да ги сменяте редовно.

Какви са рисковете от повторното инжектиране с една игла?

Повторното използване на игла увеличава риска от:

  • Бактериален растеж върху иглата,
  • Вероятността от усещане на болка,
  • Риск от поява на липохипертрофия,
  • Риск от счупване на върха на иглата в кожата.

Рискът на всяко от изброените нараства с всяко следващо използване на една игла.

Проведено е проучване в Московски университет, което доказва наличието на бактерии върху иглата след употреба. Тези бактерии се размножават и след всяко прилагане техният брой нараства. Намерените бактерии върху иглата са основно тези, които естествено обитават кожата (Staphylococcus epidermidis). Въпреки, че тази бактерия обикновено е безопасна, повторното използване на игли създава риск от проникване на бактерията във вътрешността на кожата. Прониквайки в кожата бактерията вече не е безопасна и води до развитие на инфекция.

Повторното използване на игла води до затъпяване на върха на иглата. Най-често затъпяването се дължи на превиване върха на иглата, което се свързва с болка при пробождане или изваждане на иглата. Ако изпитвате болка при изваждане на иглата, то със сигурност това е от закривяване на нейния връх!

Проучването в Москва доказва, че повторната употреба на игла е свързано и с по-голяма болка.

Липохипертрофията е пряко свързана с броя повторни използвания на иглата.

Проучвания показват, че прекомерното повторно използване на една игла (повече от 7 пъти) е свързано със счупване на миниатюрни парченца от нейния връх, оставащи в кожата.

Изправната игла е свързана с правилното действие на инсулина. Многократното използване на една игла може да доведе до неточно дозиране на инсулина или до похабяване доза от него.

Сами преценете колко често да сменявате своята игла.

Д-р Бойка Костова показва как се работи с инсулинови писалки:

Тук може да видите често срещаните грешки при поставянето на доза инсулин:

www.bglek.com


Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност