fbpx

Имена на лекарствата – химично, INN, търговско

Сега ще ви разкажа за различните имена на лекарствата 🙂

Лекарствата имат ясен химичен състав. Това се дължи на факта, че се знае, кое вещество причинява лечебния ефект. Естествено това химично съединение има свое химично име.

Например съставката на аналгина е [(2,3-дихидро-1,5-метил-3-оксо-2-фенил-1H-пиразол-4-ил)метиламино] метансулфонова киселина. Има вицове с химичните имена на лекарствата 😉

Както виждате това име е доста дълго и трудно за запомняне. За това е прието всяка активна съставка в лекарство да има и друго по-съкратено име, нещо като прякор, в нашия случай – метамизол натрий. Това име се нарича Международно Непатентно Име (INN). В практиката, често се използва и термина генерично име, като в повечето случаи се има предвид INN името.

До тук споменахме следните имена на лекарствата – пълно химично име и INN.

Първият открил и пуснал на пазара лекарство със съставката (в случая с метамизол е Санофи/Sanofi) дава първото търговско име – Новалгин/Novalgin. Първият търговски продукт с даден INN се нарича оригинален. В света има много производители (може би над 8000). След като изтече патента на лекарство всеки производител може да създаде продукт с това съединение. Съответно всеки производител има правото да кръсти своя продукт с негово си търговско име. Продуктите след оригиналния се наричат генерични.

Вече имаме 3 имена на лекарствата – химично, INN и търговско име.

В нашия случай има няколко търговски имена в България с метамизол – Аналгин (Софарма), Проалгин (Актавис), Хексалгин (Hexal/Sandoz) и др.

Сигурно вече се питате кое име е важно в случая?

Най-важно е INN името. Всички здравни работници изучават лекарствата по INN. Да, в учебниците на лекарите също са писани с INN имената, а не с търговските имена 😉

Проучванията с лекарства също се публикуват с INN името, без значение, коя фармацевтична фирма ги провежда. Всички производители са длъжни на кутията заедно с търговското си име да изписват и INN името. В някои страни има препоръки и правила лекарите да изписват по INN име.

В България лекарите обичат да изписват по търговски имена. Това води до объркване в пациентите, защото различни лекари може да им изпишат еднакви лекарства, но на различни фирми. А защо лекарите си пълнят главата с различни търговски имена, а не ползват далеч по-удобните генерични имена, е друг въпрос.

Разбира се трябва да отбележа, че има групи лекарства, при които има разлика между продуктите на различни производители (наприме биоподобните и други). В тези случаи медикаментите с еднакви INN, но на различни производители може да имат различно влияние върху пациентите.

В заключение:

Четете внимателно върху кутията на Вашето лекарство. Там задължително има INN името на лекарството.

То е важното, а не търговското име на продукта.

Не се сърдете на фармацевта, че ви казва – нямам лекарството на тази фирма, но имам със същата активна съставка на друга фирма. Единици са случаите, когато пациента прави разлика между различните производители, но за това друг път.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност