fbpx

Изчисляване на хлебните единици на храната

Преди време една наша пациентка се обърна към мен с въпрос. Интересуваше се как да изчисли колко хлебни единици има в сготвената храна. Беше и ясно колко има в суровите продукти, но не можеше да се ориентира какво се случва, когато те преминат термична обработка.

Следенето на хлебните единици в храната е важно за хората с диабет, и особено за тези на лечение с инсулин. Чрез хлебните единици се определя каква да е следващата дозата на инсулина на база приетата храна. Колкото повече хлебни единици приема човек, толкова по-голяма доза инсулин трябва да си сложи.

Всеки хранителен продукт в сурово състояние отговаря на определени хлебни единици. Не е необходимо да ги знаете наизуст. Има таблици за тази работа. В края на статия ще намерите линк към много подробна книжка с хлебните единици в различните видове храни.

Прието е, че храните с повече от една съставка имат толкова хлебни единици, колкото е сборът на хлебните единици в отделните съставки.
Ето един пример за плодова салата от манго и пъпеш:

Манго – в 100гр има 1.5ХЕ
Пъпеш – в 100гр има 0.5ХЕ
Плодова салата – в 200гр (100гр Манго и 100гр Пъпеш) има 2ХЕ

Добре, но навсякъде количеството хлебни единици се отнася за сурови храни. Картофа, например, не може да го консумираме суров. Какво се прави тогава?

реклама

При термична обработка на храната се изпарява водата в нея. Това не променя количеството хлебни единици. Следователно ако суровото ястие има 100 хлебни единици, то и в приготвеното ястие има 100 ХЕ. Колко единици има в една порция от него, обаче?

Тук ще използвам едно математическо правило известно като „просто тройно правило“. Връщам се към споменатата готова храна със 100 ХЕ. След приготвяне тя тежи 800 г. Значи в 800 г имаме 100 ХЕ. Ако една порция е 150 г, то в нея има 18.75ХЕ. Ето как се изчислява това:
800 г => 100 ХЕ
150 г => X ХЕ
800 х X = 100 x 150
X= (100 x 150)/800 = 18.75ХЕ

В началото на статията ви обещах линк към книга с информация за ХЕ на много храни. За съжаление книгата е на Английски, но настина е подробна:

Списък с хлебните единици на различни хранителни продукти

Редакция от 28.01.2019
Добявям още 2 източника за ХЕ в храните, този път на Български 🙂
БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ ПО ДЕТСКА ЕНДОКРИНОЛОГИЯ
Гликемичен индекс на продуктите – www.diabetinfo.com

Надявам се да съм ви бил полезен и вече да нямате проблеми с изчисляване на хлебните единици във вашите вкусни ястия 🙂

www.bglek.com


Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност