fbpx

Как да изберем апарат за кръвно налягане?

Продължаваме темата за апаратите за кръвно налягане. В миналата тема разгледахме какви видове биват и защо е важно да са валидирани. Също така обяснихме защо апаратите за китка не са удачен избор в много от случаите.

Както споменахме в предишната тема – важно е дали пациентът има ритъмно нарушение на сърцето. Най-важното ритъмно нарушение е предсърдното мъждене. Това е животозастрашаваща аритмия, която изисква незабавна лекарска помощ. Може да е предвестник на инсулт и инфаркт. Има и пациенти, които постоянно получават предсърдно мъждене и самоволно излизат от него. За тях се казва, че излизат и влизат в ритъм. Те трябва редовно да бъдат проследявани от кардиолог.

Кардиолозите в Северна Америка и Европа препоръчват за пациенти с предсърдно мъждене в домашни условия измерването на кръвно налягане да се извършва с осцилометрични устройства. Напълно автоматичните устройства се препоръчват пред полу-автоматичните. Това се обяснява с факта, че при полу-автоматичните устройства има ръчно напомпване, което създава допълнителни вибрации. Това може да повлияе върху точността на измерването. Отделно, че полу-автоматите са по-нисък ценови клас устройства и фирмите не влагат в най-новите технологии (алгоритми и микропроцесори), което е важно за тези пациенти.

Препоръката на Европейските кардиологични дружества е пациентите с ритъмно нарушение да извършват няколко последователни измервания (обикновено три). Взема средно аритметичната стойност от измерванията. ESH (European Society of Hypertention) не прави препоръка с какъв вид апарат за кръвно да се работи в домашни условия, но за лекарските кабинети препоръчва употребата на устройство със слушалка.

Stergiou и сътрудници през 2012 г правят мета анализ (метод на обединяване резултатите от няколко проучвания) на наличните изследвания на апарати за кръвно налягане върху пациенти с предсърдно мъждене. Колективът заключава, че в определяне на систоличното налягане (което е по-важното) осцилометричните устройства са точни, но не и при диастоличното. Устройствата разглеждани в проучването обхваща само устройства  одобрени за домашна употреба.

Друго проучване правено от Masellini и сътрудници стига до заключение, че автоматичните и ръчните апарати (със слушалка) постигат еднаква точност при пациенти с предсърдно мъждене. Задължително, обаче, е кръвното да се определя като средноаритметична стойност от 3 последователни измервания.

Както виждате има множество фактори, които могат да повлияят върху избора ни на апарат за кръвно налягане. И в крайна сметка

Какво да гледаме когато избираме апарат за кръвно?

Най-важното нещо е дали устройството е валидирано. Както стана ясно от частта за валидиране, не всички устройства вършат достатъчно добре, работата за която ги купувате.

Когато избирате между ръчен и автоматичен апарат трябва да си отговорите на следните въпроси:

Сам ли ще си мерите кръвното налягане? С ръчните апарати това е трудно. Също така изискват определени познания, както и запазен слух. Ако сте сигурен в уменията си, то може да изберете ръчен апарат с вградена или отделна слушалка.

Важно ли е определянето на пулса? При ръчните апарати пулсът се измерва отделно, което може да ви затрудни. Ако следеното на пулсът е важно (особено при някои лекарства), то тогава определено е по-добре да изберете автоматичен.

Има те ли ритъмно нарушение? Последните поколения автоматични апарати за кръвно имат екстра за отчитане на определени аритмии (но не и предсърдно мъждене!). Препоръчително е да изберете апарат с подобна функционалност. Засичането на аритмия е важна информация за вашия лекуващ лекар. Ако, обаче, вие имате достатъчни познания относно аритмиите, то може да заложите и на апарат със слушалка.

Има те ли постоянно предсърдно мъждене или риск от предсърдно мъждене? Както прочетохте по-горе, предсъдното мъждене е опасно състояние. Освен това то затруднява измерването на кръвното налягане (и ръчното и автоматичното). В този случай трябва да се търси модел, който специално открива този вид ритъмно нарушение. Както споменахме задължително е трикратното измерване на кръвното. Има устройства, които имат автоматично многократно измерване на кръвното и показват направо крайния, средно аритметичен, резултат.

Колко потребители ще си мерят кръвното? – Ако сте семейство и повече от един човек ще си мери кръвното с апарата, то хубава екстра е запаметяването на резултатите на всеки потребител да е в отделна памет на апарата.

Как ще си водите дневник? – Някои устройства предлагат връзка с компютър или апликация на телефона. Това създава удобство и спестява ръчното водене на дневник.

Често ли пътувате? – Хората с хипертония трябва редовно да си мерят кръвното. Ако често пътувате най-вероятно носенето на големия апарат за кръвно ви затруднява. По-добрият вариант, от това да не си мерите кръвното, е да ползвате компактните апарати за китка, макар и не толкова точни.

Колко пари сте склонни да отделите? – Цената варира от 15 лв. за ръчен със слушалка до над 200 лв. за автоматичен. За някои пациенти е стряскащо да отделят над 100 лв за валидиран апарат за кръвно. Ще си позволим, обаче, едно сравнение със смартфоните. „Животът“ на смартфона е около 2 години. Цените на най-евтините започват от около 150 лв. Ако сте склонни през 2 години да харчите поне 150лв за нов смартфон, защо да не сте склонни да похарчите същите пари за апарат за кръвно? Апаратите за кръвно се ползват поне 3-5 години. Отгоре на това се ползват от цялото семейство.

Ако имате затруднение в избора на апарат за кръвно налягане, може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Източници:

  1. Berger A. Oscillatory Blood Pressure Monitoring Devices. BMJ : British Medical Journal. 2001;323(7318):919.
  2. Stergiou GS, Kollias A, Destounis A, Tzamouranis D. Automated blood pressure measurement in atrial fibrillation: a systematic review and meta-analysis. J Hypertens. 2012;30:2074–2082.
  3. Myers Martin G., Stergiou George S. Should Oscillometric Blood Pressure Monitors Be Used in Patients With Atrial Fibrillation? The Journal of Clinical Hypertension Vol 17 | No 7 | July 2015
  4. Verberk et al. Screening for atrial fibrillation with automated blood pressure measurement: Research evidence and practice recommendations International Journal of Cardiology 203 (2016) 465–473
  5. British Hypertension Society
  6. dabi Educational Trust
  7. ESH-IP for the validation of blood pressure monitors: a success story and its future
  8. WatchBP Home A for opportunistically detecting atrial fibrillation during diagnosis and monitoring of hypertension
Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност