fbpx

Как правилно да си измерим кръвното налягане

и защо е важно да си записваме редовно резултатите

В предходни статии разгледах основните характеристики на електронните апаратите за измерване на кръвно налягане (част 1 и част 2). В слеващите редове ще ви представя основните правила за правилно измерване. Спазвайки тези правила ще може да постигнете точни резултати от вашия апарат за кръвно.

Преди за да започне измерването:

 • Поне 30 минути преди измерването на кръвното налягане не пушете, не пиемайте кофеинови напитки и не правете физически упражнения,
 • Осигурете си удобен стол с облегалка,
 • Осигурете си маса, на която да си подпрете ръката,
 • Седнете и починете 3-5 минути преди началото на измерването,
 • Гърбът трябва да е изправен и облегнат на облегалката и кратата да са стъпили на пода,
 • Ръката трябва да е подрпяна на масата, мишницата да е на нивото на сърцето,
 • Използвайте валидиран апарат за кръвно с подходящ размер маншон,
 • Маншонът трябва да е позициониран на около 2 см над сгъвката на лакетната става,
 • Уверете се, че сензорът на маншона е на правилното място – Обикновено това означава маркучът да е по посредата на мишницата, когато ръката е обърната с дланта нагоре. Вече има апарати за кръвно с датчик за правилно поставен маншон. Има и такива, чиито маншон работят правилно във всяка позиция,
 • Маншонът трябва да е толкова стегнат, че да може да пъхнете 2 пръста в горния му край. Ако е много хлабав или много стегнат, то тогава трябва да използвате маншон с друг размер.

По време на измерването:

 • Стойте спокойно
 • Не създавайте шум и вибрации (не говорете, не мърдайте)
 • Най-добре е да направите второ и трето измерване – Трябва да изчакате в покой (без да махате маншона) 1-2 минути между измерванията. В този случай трябва да изчислите средно аритметична стойност на кръвното налягане и пулса от двете (трите) измервания.
 • Запишете стойността на кръвното и пулса в личния си дневник.

Има много варианти за записване на данните. Много често има книжки в самите апарати за кръвно. Естествено и обиновена тетрадка или тефтер също би свършила работа. За хората свързани с модерните технологии има приложения предлагани от самите фирми производители на апарати за кръвно налягане, както и различни приложения за мобилни устройства (смартфони, таблети и други). Те позволяват да се прехвърлят данните от паметта на апарата за кръвно в компютъра. Някои от програмите позволяват създаване на графики.

Аз лично си харесах следната таблица (която може да свалите от тук):

blood pressure chart width 8001

Предимството е, че в таблицата се въвеждат стойностите и автоматично се появява графика (която поне според мен е по-информативна от самата таблица със стойности). Също така можете да водите бележки за всяка стойност (например какви лекарства сте приемали или нещо необичайно от ежедневието).

Много пациенти пропускат елемента със записване, но той е изключително важен. По ред причини не бива де се осланяте на паметта си. Воденето на дневник не е трудно и не отнема време, а предоставя важни и точни данни, които са необходими на вашия лекуващ лекар и правилно регулиране на терапията.

Правилата описани тук са ориентировъчни. Задължително прочетете инструкциите за употреба на вашия апарат закръвно!

В първия източник може да видите правилата представени нагледно във филм (на английски език).

Източници Mayo Clinic High Blood Pressure Heart.org - Monitoring Your Blood Pressure at Home
Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност