fbpx

Как да предотвратим появата на скованост в мускулите и ставите?

Много често срещан проблем при всички възрасти е неприятната скованост в мускулите и ставите. Дали след тренировка или веднага след като сте станали  от леглото сутрин, неприятното усещане продължава през целия ден и пречи при извършването на най-дребните активности, като най- обикновено навеждане, разходка в парка, работа в къщи или изкачване на стълби.

В тази статия ще ви запознаем с най-честите причини за сковаността в мускулите и ставите и как да се отървете от нея.

Каква е причината за появата на скованост?

Причините са доста: като започнем от интензивно претоварване на работа или спортна дейност и достигнем до възпаления или нанесени травми на ставите. Това са едни от най-честите причини на досадното неудобство. Възрастните хора се оплакват доста повече от този проблем, но в последните години се наблюдава и при много младежи.

Причината е начина им на живот, свързан с прекалено обездвижване или другата крайност – прекомерно натоварване на работа или интензивни тренировки.

Как да предотвратим появата на скованост в ставите?

Обикновено сковаността се причинява от схванати мускули, лигаменти и сухожилия. За да предотвратите това е необходимо да не се обездвижвате. Редовната разходка, в съчетание с леки упражнения спомагат да се раздвижи вътреставната течност, която отговаря за смазването на триещите се повърхности на костите.

Храната също е от значение! Приемът на правилните, витамини, микро и макро елементи е от изключителна важност за поддържане здравето на костите и мускулите в тялото. Здравословната диета ще ви помогне да регулирате своето тегло и да си набавите ценни за организма вещества. Приемайте храни, богати на омега 3 мастни киселини, витамин Е и калций. Ако не можете да си ги набавите от храната, добра идея е да приемате хранителни добавки и храни, съдържащи мощен антиоксидантен коктейл. Такава храна е например куркумата.

Суперхраната куркума – какво я прави толкова специална?

Тази подправка е изключително разпространена в Азия, където се използва като традиционно лечебно растение в индийската и китайската медицина. Редица проучвания, проведени от западните страни наскоро доказаха благоприятното въздействие на куркумата върху човешкия организъм.

Куркумата е изключително мощен антиоксидант, който притежава силно противовъзпалително действие. Тя въздейства директно върху източника на ставната чувствителност и допринася за подвижността на ставите, мускулите и сухожилията. За това куркумата се препоръчва при ставни възпаления, чувствителност и ограничена подвижност.

Освен това куркумата притежава защитно действие върху ставния хрущял. Редица проучвания подкрепят ползите на куркумата при възстановяване след тежки тренировки и спортни травми. Куркумата предпазва също и от загуба на мускулна маса, което е от изключителна важност за повечето спортисти.

Естествена алтернатива, от която може да се възползва всеки

Не всичко се цери с лекарства!

Да, това са думите на баба, но специалните полезни свойства на куркумата ни карат да мислим колко верен е този израз. За разлика от множеството противовъзпалителни лекарства, този дар от природата е напълно безопасен. Можете да използвате куркума за неограничен период от време без да се появят стомашни проблеми.

Как да изберете правилният продукт, съдържащ куркума?

Да се възползвате от ефикасните свойства на куркумата не е толкова лесно, колкото изглежда. Използването й като подправка в храната няма да ви снабди с достатъчно количество от ценните вещества, които притежава. За целта е необходима специално разработена технология, която да отдели куркумина (основната ценна съставка на куркумата) и да го направи лесно усвоим за организма.

Иновативен продукт, произведен по подобна технология е Flexofytol®. Той съдържа изцяло био-оптимизиран екстракт от куркума, който е с увеличена усвояемост с 2700 пъти, в сравнение с обикновен екстракт от растението. Био-оптимизираният екстракт от куркума ви позволява максимално да се възползвате от всички негови благоприятни свойства. Flexofytol® е напълно безопасен естествен продукт, подходящ за възрастни и младежи, които се оплакват от скованост в мускулите и ставите. Продуктът се препоръчва също и за спортисти и хора, извършващи тежък физически труд.

реклама

www.bglek.com


Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност