fbpx

Как да заспим за 2 минути?

Голяма част от хората се нуждаят от около 7-8 часа пълноценен сън през нощта за да се чувстват отпочинали и пълни с енергия. Някои могат да се нуждаят от повече или по-малко часове в зависимост от функционирането собствените си тела и съобразно ежедневието си. Как да разберете че не си доспивате достатъчно?

Ако се събуждате уморени и прекарвате деня си „на изпарения“, търсейки всяка една малка възможност да си дремнете значи не спите пълноценно и колкото е необходимо.

Преди време ви разказахме, че недоспиването през делничните дни не може да бъде наваксано с повече сън през уикенда. Статията може да прочетете тук.

Доста са факторите, които могат да повлияват върху качеството на съня. Те могат да включват здравословни проблеми, като сънна апнея, но могат и да бъдат причинени просто от лоши навици.

Всъщност качественият сън е също толкова важен, колкото здравословното хранене и редовните упражнения.

Но какво го прави толкова важен и какво да правим, ако колкото и да се опитваме не можем да заспим? Отговорите на тези въпроси предстои да ви разкрием в тази статия.

Защо е толкова важен пълноценният сън?

Сънят засилва имунитета

Ако бързо лепвате всяка една настинка и грип, които върлуват значи не се наспивате достатъчно. Проучвания доказват, че нередовният и непълноценен сън нарушава вашата имунна система, която трябва да се бори с бактериите и вирусите.

Помага да оформите тялото си

Липсата на пълноценен сън може да доведе до наднормено тегло. Проведени проучвания доказват, че хората които спят по-малко от 7 часа на денонощие са склонни да качат повече килограми, в сравнение с тези които спят над 7 часа. Това е така, защото вашият организъм не си набавя необходимата енергия от съня и си търси други начини – от калорични храни най-вече.

Сънят подобрява психичното здраве

Като се има предвид, че една безсънна нощ може да ви направи раздразнителни и в лошо настроение на следващия ден, не е изненадващо, че хроничната липса на съня може да доведе до дългосрочни разстройства на настроението, като депресия и тревожност.

Изследвания върху хора с тревожност и депресия показват, че голяма част от тях имат лоши навици за сън и спят по-малко от 6 часа.

Сънят предотвратява появата на диабет

Учени алармират, че хората спящи по-малко от 5 часа през нощта са изложени на висок риск от поява на диабет. Изглежда, че недоспивайки си достатъчно можете да предизвикате промени в начина, по който вашето тяло обработва глюкозата. А това може да доведе до повишен риск от поява на диабет тип 2.

Пълноценният сън предотвратява сърдечни проблеми

Продължителното лишаване от сън може да причини повишена сърдечна честота, повишаване на кръвното налягане и по-високи нива на някои химикали, свързани с възпалението. Всичко това натоварва вашето сърце допълнително и многократно, а последствията никак не са приятни.

Кои навици преди сън са важни за пълноценна почивка?

На първо място всички ние сме хора. Не можем просто да легнем в толкова часа, защото така трябва и просто да се изключим. Сънят не работи така, а много от вас ще открият че спазват различни навици преди сън за да спят добре, а други не и това може да е причината да не си почиват достатъчно и пълноценно.

И така, кои навици преди сън са от значение и ще ви помогнат да заспите по-бързо?

 • Спазвайте определен график. Всеки ден ставайте по едно и също време, дори и през уикендите;
 • Определете си час за лягане, който може да ви осигури най-малко 7 часа сън;
 • Създайте си успокояваща рутина преди лягане – пуснете си бавна музика, вземете си душ или вана, почетете книга;
 • Използвайте леглото си само по предназначение – за спане и секс;
 • Ограничете ярката светлина в помещението вечер;
 • Не използвайте електронни устройства поне 30 минути преди да си легнете;
 • Не консумирайте големи количества храна преди лягане. Ако огладнеете през нощта, хапнете лека закуска;
 • Упражнявайте се редовно и се хранете здравословно;
 • Избягвайте консумацията на кофеинови напитки късно следобед;
 • Избягвайте консумацията на алкохол преди лягане;
 • Намалете приема на течности преди лягане;

Как да заспите бързо?

И както обещахме сега ще ви издадем

как да заспите за 2 минути

Това е успешна тактика, която прилагат всички военни, пилоти и дори лекари. На практика това им позволява да заспят бързо във всяка една ситуация и да си осигурят пълноценен сън. Проведено проучване върху тази техника на заспиване показва, че след 6 месеца усъвършенстване, пилотите могат да заспят дори и да са пили кафе преди това. Нещо повече, те успешно могат да заспят дори и на фона на стрелба от автомат.

Ето как се прави:

 • Отпуснете всички мускули по лицето си, включително езика, ченето и малките мускулчета около очите;
 • След това отпуснете максимално своите рамене, горната и долната част на ръката. Правете го бавно и спокойно първо лявата и после дясната;
 • Издишайте, отпускайки гърдите си, а след това и краката, като започнете от бедрата и бавно продължавате надолу;

Отделете 10 секунди и прочистете съзнанието си от абсолютно всичко. След това си представете едно от трите изброени по-долу. Изберете това, което ви кара да се чувствате най-комфортно:

 • Лежите върху кану на повърхността на спокойно езеро. Около вас няма нищо друго, освен кристално чистото небе над вас;
 • Лежите върху черен копринен хамак в изцяло тъмна стая;
 • Повтаряйте си непрекъснато „Не мисли, не мисли, не мисли“ за около 10 секунди;

Хей, заспах те ли? 😉

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност