fbpx

Как свалянето на тегло може да „излекува“ диабет тип 2?

При наличие на диабет тип 2, панкреасът не произвежда достатъчно инсулин – хормон, отговорен за регулирането на нивата на кръвната захар. Доскоро се смяташе, че диабетът е заболяване за цял живот, но ново проучване предполага, че загубата на тегло може да изпрати диабета в ремисия. Може би учените са научили как да „церят“ диабет и имат доказателства за това.

Неотдавна проведено клинично проучване установи, че почти половината от участниците в изследването с диабет тип 2, спазващи програма за загуба на тегло преживяват ремисия на състоянието си до края на изследването.

Обикновено специалистите смятат диабета за състояние, което непрекъснато трябва да се контролира и управлява, а не да се лекува. Точно поради тази причина тези нови открития хвърлят изцяло нов поглед върху начина на противодействие срещу диабет тип 2. Става въпрос за инструмент, който е на разположение за всеки, а именно правилна диета и начин на живот.

Въпреки това след публикуването на резултатите от изследването все пак остава въпроса: „Защо именно загубата на тегло води до ремисия на диабета при някои хора“?

Английският изследовател Рой Тейлър от университета в Нюкасъл, заедно с неговият екип от колеги твърдят, че може би са намерили отговора на горния въпрос. Техните наблюдения са публикувани в списанието Cell Metabolism.

Загубата на тегло може да нормализира кръвната захар

За целите на проучването са подбрани участници, диагностицирани с диабет тип 2 през последните 6 години. Всички участници са разделени на случаен принцип в две групи – за първата група са били назначени едни от най-добрите практики за справяне с диабета, а втората група е включена в интензивна програма за управление на теглото, като наравно с това също получава подходящи грижи за диабета си.

Година по-късно от началото на изследването, 46% от хората, които участвали в програмата за отслабване успели да възстановят и поддържат нормални нива на кръвната захар.

Според изследователите, участниците от втората група, които не успели да постигнат тези резултати не са загубили достатъчно от килограмите си. Все още не е ясно защо техният метаболизъм не е реагирал на режима по същия начин като при другите участници.

Тейлър и неговите колеги предполагат, че хората реагирали добре на програмата за отслабване, показали ранно и трайно подобрение на функциите на определен тип клетка в панкреаса. Тя е известна още и като бета клетка, чиято задача е да произвежда, съхранява и освобождава инсулин в организма.

В тази идея се крие изцяло ново предизвикателство, откланящо се от предишните убеждения. До момента учените смятаха, че при наличие на диабет тип 2, бета клетките на панкреаса се унищожават напълно, което допринася за състоянието.

„Това наблюдение носи потенциално важни значения за първоначалния клиничен подход на управление на заболяването“ – заяви Тейлър. „В момента, ранното лечение на диабет тип 2 притежава тенденцията да включва период за приспособяване към диагнозата, придружено с фармакотерапия и промени в начина на живот, които на практика са минимални“ – добавя изследователят“.

„Нашите данни предполагат, че значителната загуба на тегло в момента на диагностициране може да е подходяща за спасяване на бета клетките на панкреаса“ – твърди Рой Тейлър.

Участват ли бета клетките на панкреаса?

Преди да достигнат до горното си заключение, Тейлър и неговият екип първо преразгледали различните метаболитни фактори, като съдържанието на мазнини в черния дроб, съдържанието на мазнини в панкреаса, концентрацията на триглицериди в кръвта и бета-клетъчната функция. Основната цел на учените била да разберат дали тези фактори играят роля относно резултатите на участниците.

След внимателното проучване на тези фактори, екипът получил търсения отговор в групата от доброволци, които трябвало да спазват програма за отслабване. По-внимателното проучване показа, че участниците, които не са били повлияни от програмата за килограмите, страдат от диабет от по-дълго време, именно около 3,8 години в сравнение с участниците, които са успели – 2,7 години.

В други аспекти участниците се оказват сходни – загубили са приблизително същото количество тегло, показали са подобно изчистване на мазнините в черния дроб и панкреаса, както и на лице е била понижена регулация на триглицеридите в кръвта.

Единствената разлика между участниците е била, че хората, които са успели да възстановят нормалните нива на глюкозата в кръвта си след интервенцията са показали ранно и постоянно подобряване на функциите на бета-клетките на панкреаса.

Когато бета клетките на панкреаса секретират инсулин, те го правят в две фази. Първата възлиза с кратък скок в инсулиновите нива и отнема около 10 минути. Обикновено при хората с диабет тип 2 тази фаза не се осъществява.

При проучването бета клетките на тези, които са реагирали положително на програмата за управление на теглото, преминали успешно именно през първата фаза на инсулиновата секреция, докато бета клетките на участниците, които не реагирали на програмата за отслабване не влезли в тази фаза.

Констатациите на Тейлър и неговият екип показват, че загубата на тегло може да помогне за намаляване на метаболизма на мазнините при хора с диабет тип 2. Обаче при тези, които изпитват по-ускорена загуба на функциите на бета клетките на панкреаса, отслабването може и да не помогне.

Във връзка с това Тейлър обяснява: „Познанието за обратимостта на диабет тип 2, което в крайна сметка се дължи на диференцирането на бета клетките на панкреаса, ще доведе до по-нататъшна целенасочена работа за подобряване на разбирането на този процес“. Независимо от това, екипът от изследователи признава, че това проучване не бива да се третира като единственият източник на доказателства, понеже резултатите от него са наблюдавани в определена група – над 98% от участниците в изследването били бели, а тестовете се провеждат само за една година. Следва да се проведат още проучвания, които да бъдат по- дългосрочни и по-разнообразни.

За да не изпускате тази и други интересни статии може да се абонирате за нашия месечен бюлетин от линка отдолу 👇

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Алекс Стефанова
под редакцията на:
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност