fbpx

Каква е работата на фармацевта?

181

Много хора си мислят, че работата на фармацевта е да подаде лекарството в ръцете на пациента.

Не е точно така и точно за това ще ви разкажа в следващите редове.

Фармацевтичната професия е обвързана с отговорност към здравето и добруването на пациента. Фармацевтът участва активно заедно с останалите медицински специалисти за опитимизиране на лекарствената терапия на пациентите и гарантиране на рационална лекарствена употреба.

Не всички пациенти ни възприемат по този начин. Това обяснява и тяхното подценяване на грижите, които упражняваме за тяхното здраве.

Определено считам работата ми на фармацевт като вълнуваща, интересна, но същевременно и натоварваща. Ежедневно хора с или без рецепта идват при мен с очаквания за професионална компетентност и подкрепа от наша страна.

Повечето от тях виждат само усмихнатия специалист пред себе си, но какво всъщност извършват фармацевтите за своите пациенти…

реклама

Фармацевтите са способни да смелят медицинската информация на достъпен език за пациента. Те съумяват да изслушат всеки, независимо дали търси помощ за медикамент или козметичен продукт. Фармацевтите съдействат за намирането на медикаменти, които не са налични на пазара.

Една от най-отговорните части на нашата професия е проверката на дозите на лекарства. Ние не само обясняваме рисковете, страничните ефекти, но и съблюдаваме да няма взаимодействията между приеманите продукти (лекарства, хранителни добавки, медицински изделия, козметични продукти, билки и други).

Обясняваме как правилно да съхранявате свойте лекарства така, че да получите максимален ефект.

Друга основна част от нашата работа е извършване на медицински консултации. При тях трябва да оценим нуждите на пациента и може да препоръчаме определен продукт. В много от ситуациите трябва да убедим пациента, че най-доброто за него е … лекарската консултация. Тогава го препращаме към неговия личен лекар или специалист.

Фармацевтите сме най-достъпните медицински специалисти и надежден източник на знания за пациентите. Другите медицински специалисти също разчитат на нашите познания върху лекарствата и се консултират с нас.

Горда съм, че съм фармацевт и мога да помагам на хората!

По темата работи

реклама

реклама

Абонирай те се за нашия бюлетин
Неизпускайте новите и полезни статии, които публикуваме.
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии
Коментари
Loading...

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност