fbpx

Каква е работата на фармацевта?

Много хора си мислят, че работата на фармацевта е да подаде лекарството в ръцете на пациента.

Не е точно така и точно за това ще ви разкажем в следващите редове.

Фармацевтичната професия е обвързана с отговорност към здравето и добруването на пациента. Фармацевтът участва активно заедно с останалите медицински специалисти за опитимизиране на лекарствената терапия на пациентите и гарантиране на рационална лекарствена употреба.

Не всички пациенти ни възприемат по този начин. Това обяснява и тяхното подценяване на грижите, които упражняваме за тяхното здраве.

Определено считаме работата ни на фармацевти като вълнуваща, интересна, но същевременно и натоварваща. Ежедневно хора с или без рецепта идват при нас с очаквания за професионална компетентност и подкрепа от наша страна.

Повечето от тях виждат само усмихнатия специалист пред себе си, но какво всъщност извършват фармацевтите за своите пациенти…

Фармацевтите са способни да смелят медицинската информация на достъпен език за пациента. Те съумяват да изслушат всеки, независимо дали търси помощ за медикамент или козметичен продукт. Фармацевтите съдействат за намирането на медикаменти, които не са налични на пазара.

Една от най-отговорните части на нашата професия е проверката на дозите на лекарства. Ние не само обясняваме рисковете, страничните ефекти, но и съблюдаваме да няма взаимодействията между приеманите продукти (лекарства, хранителни добавки, медицински изделия, козметични продукти, билки и други).

Обясняваме как правилно да съхранявате свойте лекарства така, че да получите максимален ефект.

Друга основна част от нашата работа е извършване на медицински консултации. При тях трябва да оценим нуждите на пациента и може да препоръчаме определен продукт. В много от ситуациите трябва да убедим пациента, че най-доброто за него е … лекарската консултация. Тогава го препращаме към неговия личен лекар или специалист.

Фармацевтите сме най-достъпните медицински специалисти и надежден източник на знания за пациентите. Другите медицински специалисти също разчитат на нашите познания върху лекарствата и се консултират с нас.

Горди сме, че сме фармацевти и можев да помагаме на хората!

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност