fbpx

Какви са възможностите за лечение на диабетнo стъпало в България?

Преди няколко седмици се запознах с хората от една много интересна и иновативна организация – FindMeCure.

Те ми разказаха за тяхната текуща кампания, насочена към хората с диабетно стъпало и възможността им за достъп до нови терапии, които в момента се проучват в България. Ето малко повече за проблема:

Захарният диабет често звучи като присъда и само асоциациите, които предизвиква, са достатъчни да ни доведат до отчаяние. Правилното регулиране на кръвната захар и честите консултации с лекар обаче не са достатъчни за поддържането на качеството ни на живот.

Добрата грижа за тялото ни, особено когато то се бори с хронично заболяване, трябва да върви ръка за ръка с осведомеността за възможните усложнения, за да бъдем в състояние да ги забележим и адресираме на време.  

Най-честото усложнение при пациентите със захарен диабет е диабетната язва (рана) на стъпалото, която се развива поради повтарящ се натиск в областта на стъпалото, където вече има нарушено кръвоснабдяване и чувствителност

С правилен начин на лечение – хирургична обработка на раната, намаляване или отстраняване на натиска върху областта на стъпалото, превенция и/или лечение на инфекция и ако има нужда, реконструкция на кръвоносните съдове, язвата на стъпалото може да се излекува и зарастне при много пациенти. Това е най-сигурният начин да се избегнат усложнения и свързаната с тях последваща ампутация. 

Въз основа на данни, предоставени от високоспециализирани болнични заведения в Европа, 77% от появилите се диабетни язви на стъпалото зарастват в рамките на 1 година. В същото време, по данни на Международната диабетна федерация, на всеки 30 секунди в света се извършва по една ампутация на пациенти със захарен диабет, поради появили се усложнения или неправилно третиране на раната. 

От това разминаване става ясно, че предотвратими усложнения има и в голям процент от случаите водят до последствия за пациента, които с правилната грижа могат да бъдат напълно избегнати. И тук, както при повечето заболявания, превенцията е най-надеждният подход. 

Необходимо е да подходите трезво и уравновесено към диабетната язва – едновременно със съзнанието, че една такава рана е сериозен проблем, който изисква лекарско внимание, и с разбирането, че става въпрос за състояние, което може да бъде овладяно и излекувано. Излишната паника е също толкова контрапродуктивна, колкото и неглижирането на проблема. 

Няколко са факторите, които водят до бавно/лошо зарастване на раната на стъпалото при пациенти със захарен диабет: конгестивно сърдечно заболяване, периферно артериално заболяване или последен стадий на бъбречна недостатъчност, който изисква лечение с диализа, както и невъзможността човекът да се движи самостоятелно. 

реклама

Съществуват няколко начина на лечение на диабетна язва на стъпалото, например:

  • Растежни фактори
  • Продукти, които съдържат хиалуронова киселина и лиофилизиран колаген
  • Модулатори на процеса на заздравяване на раната 
  • Лечение на рана с апарат, който създава негативно налягане 
  • Хипербарна оксигенация и др.

Освен наличните методи на лечение, медицината активно се опитва да намери и по-успешни подходи и методи за лечение на този проблем и предотвратяване на инвалидизиращи процедури като основен начин за справяне тогава, когато диабетната язва дълго е била пренебрегвана или неправилно лекувана. Това е възможно единствено в рамките на т.нар. клинични изпитвания.

Клиничните изпитвания проверяват ефективността на иновативни лечения и терапии. Преди едно ново лечение да достигне втора фаза на клиничното проучване, неговата безопасност е вече потвърдена в предходните фази. Така участниците в клиничните проучвания не са “опитни зайчета”, а едни от първите пациенти, които получават достъп до най-новите терапии в процес на разработване. 

Клинични проучвания, които търсят ефективни лечения на диабетно стъпало, има и в България. Освен безплатен достъп до нова терапия, участниците в тях получават достъп до висококачествена и експертна медицинска грижа, като едновременно с това допринасят за развитието на медицината. 

Ако се интересувате какви са възможностите за лечение в клинични проучвания в България, можете да посетите специално създадената за целта страница или да зададете Вашите въпроси на [email protected].

Материалът е подготвен от екип на FindMeCure.

www.bglek.com


Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност