fbpx

Какво е общото между алергия към белтъци на млякото и приложение на инжекционен метилпреднизолон?

Алергията към протеини на млякото (кое е различно от непоносимостта към лактоза) е рядко заболяване. То засяга 0,2-5% от хората и се изразява с алергична реакция на организма при контакт с протеини от млечен произход.

При остра фаза на алергична реакция на тези хора се налага поставянето на метилпреднизолон (животоспасяващ кортикостероид) с цел овладяване на алергичната фаза. Окозва се, че едно от помощните вещества в някои съставите съдържа лактоза (млечна захар), която може да съдържа следи от млечни протеини. Установено е, че е възможно алергичната реакция да се засили при приложението на подобни продукти. Тоест от една страна метилпреднизолона се стреми да овладее острата алергия, от друга следите от млечни белтъци засилват реакцията.

ИАЛ (Изпълнителната Агенция по Лекарствата) информира, че за сега данните трябва да се проверят. Лекарствени продукти в България с инжекционна форма на метилпреднизолон и лактоза (от краве мляко) са:
Solu-Medrol
Methylprednisolone-Teva Повече информация:
ИАЛ

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност