fbpx

Какво е общото между депресията, сърдечните проблеми и физическите упражнения?

Депресията повишава риска от сърдечно заболяване при хора, които не са имали анамнеза за сърдечно-съдови проблеми. По-конкретно депресията повишава риска от аритмия. Ако човек получи трайна депресия и преди това е диагностициран със сърдечно заболяване, риск  повишава риска от смъртност два пъти.

И така, какво може да се направи, за да се предотврати този мрачен сценарий? Решението може да се окаже в увеличаване на физическите упражнения. Множество проучвания сочат, че физическото натоварване може да е толкова ефективно колкото лекарствата антидепресанти.

Депресията, обаче се характеризира с чувство на безнадеждност и безполезност. Това започва да влияе на всеки аспект от живота и изглежда невъзможно да се намери мотивация упражнения.

Ново проучване, публикувано в списание JAMA Psychiatry, разкрива много начини, по които депресия се отразява отрицателно на здравето. Авторите подчертават ползите от физическите упражнения за облекчаване на депресията и поддържане на здраво сърце. Съавторът на това проучване – д-р Madhukar Trivedi, излага някои полезни съвети за преодоляване на проблема с мотивацията за упражнения при хора с депресия.

Проучването включва почти 18 000 участници, на които е оценено здравното състояние на сърдечната и дихателната системи. Средната възраст на участниците е 50 години. Анализът  на данните показва, че пациентите, редовно посещаващи на фитнес, които в последствие развиват депресия имат 56% по-нисък риск от сърдечно-съдова смърт. Учените установяват връзки и с други хронични заболявания, като диабет, затлъстяване и бъбречна болест. Тези болести също повлияват ефективността на антидепресантната терапия. Поради това физическите упражнения може да са най-удачната терапия на депресията при тази група пациенти.

Ето как може да се преодолее липсата на мотивация при наличие на депресия (и не само):

  • Правете упражнения всеки ден в едно и също време с еднаква продължителност,
  • Не се обезкуражавайте ако пропуснете ден или два. Просто продължете, когато отново имате възможност,
  • Измервайте своя прогрес, това ще ви мотивира допълнително,
  • Правете тренировките си забавни и разнообразни. Например може всеки ден да опитвате някакво ново упражнение,
  • Намерете съмишленици и работете заедно. Така взаимно ще си помагате в моментите на демотивация.

Колкото по-рано започнете с поддържането на добра физическа форма толкова по-големи са ползите. Важно е да се правят подходящи по вид и натоварване упражнения. Това трябва да става редовно и по възможност без дълги паузи на „заседяване“. Изпълнявайки тези условия ще понижат риска ви от развитие на депресия, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и други болести.

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Нашите знания сме допълнили с информация от следните източници:
Exercise, the ‘best antidepressant,’ also prevents heart disease

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност