fbpx

Какво представляват бета-глюканите и къде се съдържат най-много?

Бера-глюканите са захари, които се намират най-вече в клетъчните стени на бактерии, гъби, дрожди, водорасли, лишеи и някои видове растения, като овес и ечемик. Те са изключително мощен имуностимулатор, който освен че засилва естествените съпротивителни сили на организма, има и силно изразено антиоксидантно и противоалергично действие. Точно поради тази причина те се извличат от растенията и се използват като природно лечебно средство.

Приложението на бета-глюканите е силно разпространено. Често при висок холестерол, диабет, рак, ХИВ / СПИН, високо кръвно налягане и язви се препоръчва прием на бета-глюкани. Те се взимат през устата и проучванията твърдят, че подпомагат имунната система. Ето защо те могат да се приемат и от хора, чиито естествени защитни сили са отслабени поради стрес, продължително лечение или страдат от синдрома на хроничната умора.

Бетаглюканите могат да се прилагат и върху кожата за лечение на дерматит, екзема, бръчки, рани, изгаряния и диабетни язви.

Употребата на бета-глюканите е силно разпространена и в болничните среди, където често се вливат интравенозно или чрез мускулни инжекции за лечение на рак и за засилване на съпротивителните сили при хора, страдащи от ХИВ или СПИН.

Приемът на бета-глюкани е възможен по два начина – чрез определени храни или чрез хранителна добавка.

Как приемът на бета-глюкани повлиява при различни състояния?

Известен факт е, че приемът на бета-глюкани може да помогне при редица заболявания. Бета-глюканите, извлечени от мая спомагат за понижаването на холестерола. Проучвания доказват, че те имат свойството леко да понижават общия и „лошия“ холестерол. Изглежда обаче, че те не повлияват на добрия холестерол и триглицеридите в кръвта.

Действието на бетаглюканите е изследвано при хора с различни видове рак. Комбинирането на определен вид бета-глюкани, наречени лентинан с химиотерапия може да помогне на пациентите, страдащи от рак на стомаха да живеят по-дълго. За да се види колко ефикасно е това твърдение са необходими повече изследвания.

Проучвания показват също, че бета-глюканите могат да бъдат от полза при хора с рак на шийката на матката. Тяхното действие също може да увеличи времето на живот, особено при хора в напреднал стадии. За да се потвърди това са необходими още изследвания.

Бета-глюканите не убиват директно рака. Въпреки това учените смятат, че те подпомагат значително имунната система на организма и по този начин я подкрепят да се бори по-добре с бактерии и тумори.

Редица първоначални тестове показват, че предварителното засилване на имунитета чрез добавка бета-глюкани може да намали риска от инфекции след операция и травма, както и да подпомогне хората със СПИН. Предстои да се направят още изследвания в тази насока за да се докаже, че това е вярно.

Често производителите на бета-глюканови добавки твърдят, че те подпомагат по естествен начин загубата на тегло. Приемът на полизахарадитите дава чувство за ситост, което може да ви помогне в задачата да ядете по-малко. В тази насока обаче все още не съществуват достатъчно доказателства, които да твърдят, че бета-глюканите спомагат за свалянето на килограми.

Безопасен ли е приемът на бета-глюкани?

При първоначалните проучвания е установено, че бета-глюканите се понасят добре и без появата на странични ефекти при по-голямата част от хората. Разтворимите форми на полизахаридите, като тези извлечени от мая или гъби са безопасни за орален прием. В редки случаи се срещат странични ефекти, които включват:

 • Диария;
 • Гадене и повръщане;

Бременност и кърмене:
Все още не се знае достатъчно за употребата на бета-глюкани по време на бременност и кърмене. За това техният прием не се препоръчва.

Някои видове бета-глюкани може да не са безопасни за прием, ако страдате от определени здравословни състояние. Необходимо е да се консултирате предварително с вашият лекар преди да вземете тази добавка, ако имате:

 • Високо кръвно налягане;
 • Диабет;
 • СПИН или заболяване свързано със СПИН.

Можете ли да си набавите бета-глюкани по естествен път чрез храната?

Обикновено най-много бета-глюкани се съдържат в зърнените храни и някои видове растения. Можете да си ги набавите от:

 • Ечемични влакна;
 • Овес, ечемик и пълнозърнести храни;
 • Определени видове гъби, като рейши, майтаке и шийтаке;
 • Морски водорасли;
 • Хлебни дрожди.

Каква е обичайната дозировка?

Все още не е определено каква точно е оптималната доза бета-глюкани, която трябва да бъде приета. Съставките и самото качество на добавката могат да варират значително при различните производители. Това затруднява определянето на оптималната доза.

Обикновено за прием през устата се препоръчва:

 • При висок холестерол – 7.5 грама бета-глюкани от мая се добавят към напитка и се приемат по 2 пъти дневно в продължение на 7-8 седмици. Могат да се приемат и такива от ечемик или овес, които да се приемат редовно в продължение до 12 седмици.
 • При хрема и за засилване на имунитета – 250мг бета-глюкани от мая всеки ден в продължение на 4 седмици.

Обобщение
Първоначалните проучвания за бета-глюканите доказват обещаващи резултати, но тяхната употреба трябва да се осъществява с внимание, защото не са изключени рискове. Бета-глюканите се водят хранителна добавка, а на всички ни е известно, че производителите на добавки не е необходимо да доказват тяхната безопасност и ефективно преди да ги пуснат на пазара. Имайте предвид това. Бета-глюканите могат да взаимодействат с някои лекарства. Консултирайте се с вашият лекар преди да започнете техният прием, ако вече пиете други лекарства. Не приемайте бета-глюкани, ако приемате определени лекарства за кръвно налягане, лекарства, които потискат имунната система, или някои нестероидни лекарства, освен ако не е указано от вашия лекар.

За да не изпускате тази и други интересни статии може да се абонирате за нашия месечен бюлетин от линка отдолу 👇

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност