fbpx

Кърменето на обществени места – за или против?

От време на време в медиите и онлайн пространството започват дебати относно кърменето на обществени места. Не са рядкост жените, които са помолени да се прикрият или да напуснат обществени места, докато кърмят своето дете. В други случаи майки са едва ли не порицавани за избора си да не кърмят своето дете по естествен начин.

Защо това е предпоставка за спорове?
Какви са ползите от кърменето за детето и за майката?
Нанасяли емоционални вреди на детето по някакъв начин?
Вреди ли на околните?

Въпреки, че хората може и да не са свикнали да виждат сучещи деца, това не означава, че не е биологично нормално – казва Ейми Браун, доцент по психология в университета Суонси. Всъщност дори е точно обратното: Световната здравна организация препоръчва кърменето да продължи поне до 2 годишна възраст.

Освен това Американската академия по педиатрия в свое изявление каза:

„Няма горна граница на продължителността на кърменето и не съществуват доказателства, че то може да доведе до психологическо или физическо увреждане на детето, ако продължава след 3 годишна или до по-късна възраст.“

Около половин литър кърма на ден през втората годинка на детето ще осигури 94 на сто от запасите на витамин В12, 75 на сто от витамин А и 60 на сто от препоръчителния дневен прием на витамин С. Безплатно. Това със сигурност ще ви бъде от полза, особено когато вашето дете се мръщи на полезната храна, която му предлагате.

Известно е, че кърмата засилва имунитета на децата, което означава по-малко болести за тях. Кой родител не би искал това? А колкото по-дълго кърми майката, толкова по-нисък е и рискът от рак на гърдата.

Отвъд здравословните ползи, изследвания показват, че продължителното кърмене може да увеличи академичният потенциал на детето и дори да подпомогне неговото бъдещо емоционално и социално развитие.

Общественост и комфорт

Все още се появяват противници на кърменето на обществени места, които го смятат за неправилно, обидно и дори грешно. Като се има предвид, че самото кърмене е един естествен процес, защо тогава съществуват толкова много отрицателни мнения?

Всичко се свежда до това как Светът и хората в дадена държава гледат на кърменето. В някои страни хората не са свикнали да виждат дори и малки бебета докато сучат, тогава когато видят по-големи деца това се превръща в истински шок за някои от тях. Проведено проучване показва, че дори страна като Великобритания може да бъде сред страните най-ниските проценти по кърмене в света. По-малко от една трета от бебетата са кърмени докато навършат 6 месеца, а само едно от 200 бебета е продължило да суче до навършването на една годинка.

Адаптираните млека се превръщат в най-добрия помощник на много майки, които ги използват за да нахранят пеленачета едва на няколко седмици. Причините за тази масова практика са сложни и са съчетание между биологични, социални, и психологически фактори. Водещ фактор обаче е това, че в някои общества като Запада например са склонни да не подкрепят кърменето.

Точно този отказ от приемане на този биологичен процес, какъвто е кърменето е основният проблем. За да се повишат процентите на майките, които избират да кърмят, те трябва да бъдат в среда, която поддържа кърменето и го защитава.

Въпреки това, много млади майки не получават така необходимата подкрепа и са обградени от хора, които смятат че кърменето не е толкова важно и проблема може да се реши просто с една бутилка мляко.

Гърдите се възприемат предимно като сексуален обект

Благодарение главно на медиите, женските гърди станаха твърде сексуализиран обект. Точно това кара обикновените хора да смятат, че всичко общо с тях има основно сексуален характер. И резултатът е поява на негативни нагласи в непознати, когато видят майка да кърми детето си на публично място. Кърменето на обществени места, между другото е право на всяка майка, което дори е защитено от закона в някои страни. В България не е.

Комбинацията от всичко това заклеймяване допринася за неинформираното възмущение против все още сучещите по-големи деца: в очите на околните кърменето е рядкост и е само за малки бебета; голяма част от хората възприемат гърдите само като сексуален обект.

Да комбинираме цялото това възмущение и да прибавим по-голямо дете, което може да се храни с твърди храни, но все още търси и майчината кърма. Погрешно е, нали?

Всъщност не е. Дори и най-малките деца искат мляко, само че не с думи. Освен това, кърменето не се свързва само с хранене, а с комуникация и комфорт. Да вземем за пример следното: за повечето хора не е проблем, ако видят малко дете с бутилка, биберон и удобно одеяло. От биологична гледна точка децата имат нужда от комфорт, нежното майчино докосване и спокойствието от допира на нейната кожа с неговата.  В крайна сметка независимо дали обществото е склонно да признае или не, всички изкуствени заместители, като биберона са всъщност майчините гърди.

Продължителното кърмене може и да не е културна норма, но това не означава, че то не е необходима биологична нужда. То е нещото, което подобрява здравето, развитието и благополучието на подрастващите деца. И определено не е нещо, заради което всички майки да бъдат обект на критика, негативизъм и подигравки.

За да не изпускате тази и други интересни статии може да се абонирате за нашия месечен бюлетин от линка отдолу 👇

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Алекс Стефанова, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност